1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulmunin ero järkytti keskustaväen – Lapin piirin puheenjohtaja: "Katri kantaa nyt raskaan taakan"

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin eroilmoitus yllätti ja järkytti pohjoisen keskustaväen.

Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni poistumassa eduskunnasta Helsingissä 5. kesäkuuta.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni poistumassa eduskunnasta Helsingissä 5. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lapin keskustaväki kertoo ottaneensa yllätettynä ja järkyttyneenä vastaan Katri Kulmunin eroilmoituksen ministerin tehtävästä. Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtajan Tanja Joonan mukaan Kulmuni kertoi erostaan puoluehallituksen viestiryhmässä hieman ennen kolmea iltapäivällä eli vain hetkeä ennen tiedotustilaisuuttaan.

– Tänään, jos koskaan voi sanoa, että politiikka on joskus surullista. Toivomme voimia ja jaksamista Katrille tänä raskaana aikana, Joona sanoo.

Lapissa on iloittu torniolaisministeristä. Joonan mukaan on vielä vaikea arvioida, miten ero vaikuttaa Lapin edunvalvontaan.

Hänen mielestään vielä ei ole aika pohtia seuraajaa.

– Ymmärrän, että uusi ministeri täytyy valita, mutta uskon, että kaikki ovat nyt aika järkyttyneitä.

Hän ei näe, että menossa olisi kamppailu keskustan puheenjohtajuudesta. Puoluekokous on edessä syksyllä.

– Minusta on aika luonnollista, että puheenjohtajaehdokkaita voi olla kaksi tai useampiakin. Aito kilpailu on aina mahdollista ja ihan suotavaakin, Joona sanoo.

Petteri Salmijärvi: "Politiikanteko on raadollista"

Yhtä lailla yllättynyt perjantain uutisesta on Lapin piirin puheenjohtaja Petteri Salmijärvi. Hän kutsuu ilmoitusta pommiksi.

– Olen kyllä tiedostanut, että tilanne on hankala ja haastava, mutta tällainen ei ole käynyt mielessäkään.

Salmijärvi on puolueen hallituksen jäsen ja torstaina oli kokous, mutta siellä ei Salmijärven mukaan asiasta ollut mitään puhetta.

– Kyllä tämä tuli täysin puun takaa. Ajatukset ovat vielä hakusassa.

Salmijärvi luonnehtii Kulmunin ratkaisua raskaaksi:

– Minulla on se käsitys, että Katri ei ole tilannut itse vaan esikunta on tehnyt tilaukset Katrin nimissä. Katri kantaa nyt tästä raskaan vastuun. Politiikanteko on välillä raadollista, ja kun asiat lähtevät paisumaan, ne voivat joskus johtaa tähän.

Seuraavaksi keskusta alkaa miettiä, kuka jatkaa valtiovarainministerin tehtävässä. Keskustan puheenjohtajana Kulmuni ilmoitti pysyvänsä.

– Kyllä me tuetaan puheenjohtajaa tehtävässään. Katri on ollut aina suoraselkäinen. Meillä on tulossa syksyllä puoluekokous ja katsotaan, mikä on sitten tilanne.

Mikko Kärnä: "Oikea ratkaisu"

Kansanedustaja Mikko Kärnän mielestä Kulmunin ratkaisu oli oikea.

– Katri kantoi nyt kovan henkilökohtaisen vastuun ja pidän ratkaisua hyvänä, mutta on se harvinaista, että poliitikko tällä tavalla tekee. Se tekee tämän teon todella arvostettavaksi.

– Totta kai oli yllätys, miten nopeasti tämä tilanne lähti eskaloitumaan. Katson, että Katri tässä kantoi vastuuta myös muiden kuin omista hölmöilyistään, että siinä mielessä tämä hivenen yllätti. Mutta kuten sanoin, pidän ratkaisua oikeana.

Tuija Palosaari: "Vähän liian hyvä ministeri tälle maalle"

Myös Peräpohjolan piirin keskustanaisten puheenjohtaja Tuija Palosaari yllättyi ja järkyttyi Kulmunin eropäätöksestä.

– Lainaan aikuisen lapseni sanoja, että vähän liian hyvä ministeri tälle maalle.

Palosaaren mielestä Suomessa toimitaan jo pahemmin kuin Amerikassa.

– Ylivallan on ottanut vääränlainen media. Olemmeko vietävissä ja missä on harkinta, sitä kysyn tässä puolueiden välillä ja sisällä, Palosaari miettii.

– Tässä on tarkoitushakuista toimintaa taustalla, mutta sitä ei voi todistaa. Ainoa hyvä asia on se, että hän ei ole tietoisesti tehnyt rikosta eikä väärin. Harmittaa, että hän on luottanut liikaa ympärillään oleviin ihmisiin.

Palosaari on vetänyt Kulmunille seitsemän kampanjaa. Naiset ovat tehneet politiikkaa yhdessä kymmenen vuoden ajan. Palosaaren mukaan työ on ollut Kulmunille aina ykkösasia.

– Olen ollut kolmesta asti puhelimessa ja chatissa, kun Katrin tukijat ottavat yhteyttä. Kaikesta huomaa, että Katrin tukijoukko tukee häntä jatkossakin.

Palosaari uskoo Kulmunin jatkavan politiikassa.

– Hän jos kuka on sydämestään keskustan aatteiden ja arvojen eteenpäinviejä.

Markus Lohi: "Kohtuuttoman raskas laji"

Myös keskustan lappilaiselle kansanedustajalle Markus Lohelle Kulmunin ratkaisu tuli yllätyksenä.

– Inhimillisesti ajateltuna politiikka on kohtuuttoman raskas laji. Haluan toivottaa hänelle voimia tässä todella raskaassa tilanteessa.

Lohi ei halua vielä arvioida sitä, kenestä tulee seuraava valtiovarainministeri.

– Enemmän tässä haukkoo nyt happea. Nyt tulee niin rajuja tilanteita eteen politiikassa, että joutuu vähän huokaisemaan, Lohi kuvailee.

Pekka Pelttari: "Tämä tuli puun takaa"

Pitkän linjan keskustapoliitikolle Pekka Pelttarille eropäätös tuli täytenä yllätyksenä, vaikka Kulmuni olikin nostettu viime päivinä "tikunnokkaan".

– Tämä tuli puun takaa, ei ollut käynyt mielessäkään.

Pelttari näkee Kulmunin eron isona menetyksenä Lapin edunvalvonnan kannalta. Hänen mielestään aihetta erota ei ollut.

– Jos ajattelee tuota koulutuksesta syntynyttä kohua siltä kantilta, onko se tuollaiselta paikalta eron väärti, kun kunnan ja valtion virkamiehet saavat verorahoilla koulutusta ja ministerit kuuluvat tähän koulutettavien joukkoon myös.

Hänen mielestään nykyajan politiikassa halutaan varjella demokratiaa avoimuudella. Mikäli on tehnyt virheen, siitä kannetaan vastuu.

– Hän omasta mielestään tunnontarkkana ihmisenä katsoo, että on tehnyt virheen tai tullut tietämättään tehneeksi, Pelttari selittää eroa.

Lisää aiheesta:

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – puolue valitsee sunnuntaina uuden ministeriehdokkaan

Demokraatti: Poliisi käynnistänyt esiselvityksen Katri Kulmunin saamista esiintymiskoulutuksista

Lue seuraavaksi