1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Koronan laukaisema talouskriisi murjoo Yhdysvalloissa pahiten pari–kolmekymppisiä, eikä kerta ole ensimmäinen: "Taantuma osuu ihmisiin, joihin on jo isketty"

Monilla 1980- ja 1990-luvulla syntyneillä oli heikko asema työmarkkinoilla edellisen taantuman jäljiltä ja he olivat puutteellisesti varautuneita uuteen kriisiin. Vaikutukset voivat tuntua pitkään.

Toistuvia talouskriisejä kokeneilla millenniaaleilla on ollut ikäluokkana vaikeuksia. Surijat kokoontuivat Minneapolisissa torstaina George Floydin muistotilaisuuden ulkopuolelle. Kuva: Craig Lassig / EPA

Yhdysvaltain kaduilla osoitetaan mieltä poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan. Osa purkaa myös turhautumista tulevaisuudennäkymiin.

Koronaepidemian talousvaikutukset ovat iskeneet rajusti etenkin vähemmistöihin ja nuoriin aikuisiin.

Monet heistä olivat jo ennen pandemiaa heikossa asemassa työmarkkinoilla pätkä-, keikka- ja osa-aikatöiden vuoksi.

Washington Post -lehden tekemän selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)24–39-vuotiaiden työllisyys putosi 16 prosenttia maalis-huhtikuussa talouden mennessä alamäkeä epidemian iskettyä. Pudotus on rajumpi kuin vanhempiin sukupolviin lukeutuvilla.

Neli–viisikymppisten niin sanotun X-sukupolven työllisyysaste putosi 12 prosenttia, suurten ikäluokkien 13 prosenttia.

Osa kaduille lähteneistä kuuluu sukupolveen, jota kriisit ovat murjoneet toistuvasti.

Vaikutukset työuraan voivat tuntua vuosikymmeniä

Yhdysvalloissa millenniaaleilla eli Y-sukupolvella tarkoitetaan noin vuosina 1981–1996 syntyneitä. Heitä nuorempia, vuosina 1997–2012 syntyneitä, nimitetään Z-sukupolveksi.

Vuoden 2008 talouskriisi kurjisti millenniaaleja, ja nyt pandemian aiheuttama talouskriisi heikentää heidän asemaansa ja heitä nuorempien asemaa entisestään.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että taantuman aikana työuransa aloittavat joutuvat kärsimään pahimmillaan jopa vuosikymmeniä heikosta asemasta työmarkkinoilla, huonosta palkkakehityksestä ja hitaasta varallisuuden karttumisesta.

Lukujen perusteella millenniaalit vaikuttavat sukupolvelta, jolla on mennyt poikkeuksellisen huonosti. Tilastot osoittavat, että vuoden 2008 jälkeen nuorten aikuisten työllisyys elpyi vähitellen ja millenniaalien kohdalla kipusi kriisiä edeltävälle tasolle. Sen sijaan toisin kuin suurten ikäluokkien kohdalla, tulot eivät seuranneet perässä.

– Millenniaalit ovat olleet väliinputoajia, sanoo Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Heillä on ollut vaikeuksia edetä työuralla, ja heidän aikuisikänsä on ollut monenlaisten kriisien ja aiempaa hitaamman talouskasvun aikaa.

Vanhimmat millenniaalit olivat aikuistumassa, kun syyskuun 11. päivän terrori-iskut ravistelivat Yhdysvaltoja vuonna 2001 ja veivät maan uusiin sotiin. Samoihin aikoihin it-kupla puhkesi. Vuonna 2008 osa millenniaaleista lopetteli opintojaan, kun finanssikriisi iski.

Työuraansa aloittaneet millenniaalit päätyivät usein tehtäviin, joissa he olivat ylikoulutettuja ja alipalkattuja. Tämä saattoi kostautua myöhemmin heidän pyrkiessään vaativampiin tehtäviin.

Sukupolvella on ollut vaikeuksia itsenäistyä.

– Monet ovat olleet riippuvaisia esimerkiksi vanhempiensa sairausvakuutuksista, Heiskanen kuvaa.

Yhdysvalloissa on jo esitetty, että millenniaalit ovat olleet jopa huonommassa asemassa kuin ensimmäisen maailmansodan päättyessä aikuistunut sukupolvi. Näin kirjoitti Washington Post -lehti.

– Kyse ei ole vain siitä, että nyt on paha taantuma, joka iskee nuoriin, vaan siitä, että se osuu ihmisiin, joihin on jo isketty, yhdysvaltalainen taloustieteilijä Gray Kimbrough sanoi lehden mukaan.

Koronavirus voi johtaa globaalisti huono-osaiseen sukupolveen

Nuorten aikuisten ahdinko koronaviruksen aiheuttamassa talouskriisissä on globaali ilmiö.

Kansainvälinen työjärjestö ILO kertoi toukokuun lopussa, että useampi kuin yksi kuudesta alle 29-vuotiaasta on menettänyt työnsä koronaviruspandemian aikana.

Järjestö varoitti, että viruksesta johtuvat rajoitukset voivat johtaa hyvin huono-osaiseen sukupolveen, jonka kouluttautuminen ja pääsy pitkäkestoisiin työsuhteisiin vaikeutuvat. Tällä voi olla vaikutusta heidän koko työuransa ajan, ILO varoitti.

Hankalassa tilanteessa ovat erityisesti 15–28-vuotiaat nuoret ympäri maailman.

Suurten ikäluokkien hallussa yli puolet varallisuudesta

Yhdysvalloissa sukupolvien erilainen asema näkyy myös varallisuudessa.

Jo ennen koronavirusta oli selvää, että millenniaalit eivät olleet onnistuneet kartuttamaan säästöjä, osakepääomaa tai asunto-omistusta samaa tahtia kuin suuret ikäluokat tai X-sukupolvi samassa iässä. Lisäksi raskaat opintolainat painavat heitä.

Vuonna 1990 suurten ikäluokkien mediaani-ikä oli 35 vuotta, ja he omistivat 21 prosenttia kotitalouksien varallisuudesta. Millenniaalit lähestyvät nyt samaa mediaani-ikää, ja tällä hetkellä heidän hallussaan on noin kolme prosenttia varallisuudesta.

Suurten ikäluokkien hallussa taas on tätä nykyä yli 56 prosenttia kotitalouksien varallisuudesta, kun taas alle nelikymppisillä on kakusta alle seitsemän prosenttia. Yhdysvalloissa suuriin ikäluokkiin katsotaan kuuluvan korkean syntyvyyden vuosina 1946–1964 syntyneet.

Millenniaaleista noin 40 prosenttia lukeutuu johonkin etniseen vähemmistöön. Syrjintä työmarkkinoilla on vaikuttanut vähemmistöihin kuuluvien etenemiseen. Kuva: John G. Mabanglo / EPA

Lukumääräisesti millenniaalit ovat kuitenkin Yhdysvaltain työikäisen väestön suurin sukupolvi.

Aikanaan he perivät suurten ikäluokkien omaisuuden, ja heillä on vielä pitkät työurat edessään. Mutta juuri nyt taloudellinen epävarmuus piinaa.

Viime vuonna puolet alle kolmikymppisistä kertoi kyselytutkimuksessa, (siirryt toiseen palveluun) että he tuskin selviäisivät odottamattomasta tuhannen dollarin menoerästä.

Erot ovat suuria myös ikäluokan sisällä. Korkeakoulutetut ovat muita paremmassa asemassa palkkakehityksessä, ja valkoihoisilla menee paremmin kuin vähemmistötaustaisilla.

Mustaihoiset kaikilla koulutustaustoilla ovat pärjänneet (siirryt toiseen palveluun) valkoihoisia kehnommin, kun tarkastellaan esimerkiksi varallisuutta tai omistusasumista.

Taantuma voi vaikuttaa asenteisiin

Nähtäväksi jää miten kuohunta kanavoituu äänestyskäyttäytymiseen syksyn vaaleissa, joissa presidentti Donald Trump tavoittelee jatkokautta. Perjantaina Yhdysvaltain työmarkkinoilta saatiin yllättäen valonpilkahdus, kun työministeriö kertoi, että koronarajoitusten purkamisen johdosta ennätystyöttömyys lieveni.

Poliittisilta arvoiltaan alle nelikymppiset ovat huomattavan vasemmistolaisia, ja he tavoittelevat tasavertaisempaa talouspolitiikkaa ja julkista terveydenhuoltoa, kuvaa Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen.

– Nuoret sukupolvet eivät ole samalla tavalla poliittisesti jakautuneita kuin aiemmat, vaan heissä on paljon enemmän sitoutumattomia. He eivät hahmota maailmaa ideologioiden kautta vaan asiakysymysten, kuten taloudellisen eriarvoisuuden, ihmisoikeuksien tai maahanmuuton kautta, hän sanoo.

Aiempi tutkimus Yhdysvalloissa on havainnut, että taantuman kokevat nuoret aikuiset usein kannattavat eriarvoisuuden kitkemistä, avokätistä tukipolitiikkaa ja he ovat taipuvaisempia äänestämään vasemmalle kallistuvia puolueita.

Lähteet: Washington Post, New York Times, CNN, The Atlantic, Pew-tutkimuslaitos, AFP, Market Watch

Lue myös:

Koronakriisin runtelemilta Yhdysvaltain työmarkkinoilta yllättäen positiivinen uutinen: 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa

Poliisiväkivallan nostattamat mellakat laajenevat Yhdysvalloissa – UPI:n Aaltola: "Kriisit yhdistyvät ja ilmassa on täydellisen myrskyn merkkejä"

USA on kuohunut jo monta kertaa ennen George Floydia – Rodney Kingin raaka pahoinpitely sytytti Los Angelesin liekkeihin 30 vuotta sitten

Nuorten vaikutusvalta USA:n politiikassa kasvamassa: ”Jos emme osallistu, demokratialle käy huonosti” (5.3.2019)