Kansanedustaja Mikko Savola Kulmunin jatkosta keskustan puheenjohtajana: "Kokemus osoittaa, että voi olla vaikeaa jatkaa siinä tehtävässä"

Keski-Pohjanmaalla toivotaan Mika Lintilän paluuta takaisin valtiovarainministeriksi.

Suomen Keskusta
Riksdagsledamot Mikko Savola, Centern.
Kansanedustaja Mikko Savola kertoi valtiovarainministeri Katri Kulmunin eron tulleen yllätyksenä ja suurena järkytyksenä.CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons/Soppakanuuna

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin ero tuli keskustan eduskuntaryhmälle täytenä yllätyksenä, kertoo ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola.

–Katri informoi eduskuntaryhmää hetkeä ennen julkistusta ja kyllä tässä on äärimmäisen surullinen ja järkyttynyt olo, kuvailee Savola uutista.

Eduskuntaryhmässä Kulmunille oli Savolan mukaan toivotettu voimia vaikeaan tilanteeseen.

–Politiikka on äärimmäisen raaka ja välillä jopa kohtuutonkin laji henkilökohtaisesti.

Keskustan eduskuntaryhmässä ei ole vielä ehditty keskustelemaan valtiovarainministerin pestin seuraajasta.

–Tässä ei ole vielä kauaa kulunut itse tiedosta, emme ole keskustelleet millään tavalla.

Kulmuni on itse ilmoittanut, että jatkaa keskustan puheenjohtajana. Aiheesta ei ole Savolan mukaan spekulaatioita ilmassa.

–Annetaan pölyn laskeutua, mutta kyllähän kokemus osoittaa, että vaikeaa voi olla siinä tehtävässä jatkaa, Savola toteaa.

Kotikonnuilta kannatusta Mika Lintilän paluulle

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajan Timo Pärkkä kannattaa avoimesti elinkeinoministeri Mika Lintilän paluuta valtiovarainministeriksi.

– Lintilä on henkilökohtainen suosikkini ilman muuta. Hänellä on ylivoimaisesti parhaat edellytykset ottaa tämä salkku haltuun. Uskaltaisin arvioida, että se myös persoonana Lintilälle sopisi tässä haastavassa tilanteessa.

Pärkälle Kulmunin eroilmoituksen ajoitus oli yllätys. Ratkaisu sinänsä oli hänestä suoraselkäistä vastuun kantamista.

– Ymmärrän, että johtavat poliitikot tarvitsevat valmennusta monenlaisiin tilanteisiin, mutta laskutusosoite oli väärä: ministeriön ei olisi pitänyt toimia laskun maksajana.

Pärkkä ei pidä ongelmana sitä, että puheenjohtaja ja valtiovarainministeri eivät ole sama henkilö, kuten on ollut tapana. Kyseessä on väliaikaisratkaisu, sillä puoluekokous on syyskuun alussa.

– Olisi aika yllättävää, jos ei Kulmunille löydy haastajaa puheenjohtajakysymyksessä, sanoo Pärkkä.

Lue lisää:

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – katso video eroilmoituksesta

Demokraatti: Poliisi käynnistänyt esiselvityksen Katri Kulmunin saamista esiintymiskoulutuksista.