1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kulttuurivieras

Jasper Pääkkönen täyttää 40 ja bodaa itseään toimintasankariksi: "Katsooko ne parikymppiset, että on toi aika vanha ukko?"

Kulttuurivieras Pääkköseltä meni yksi huippurooli sivu suun. Se olisi voinut tehdä hänestä kansainvälisen supertähden.

– Itsestä puhuminen tuntuu lähinnä vaivaannuttavalta, sanoo yli 20 vuotta julkisuudessa ollut Jasper Pääkkönen. Kuva: Silja Viitala / Yle

“Sori!! Kovaa vauhtia tulossa fillarilla sinne päin.”

Jasper Pääkkönen lähettää viestin ollessaan vain kymmenen minuuttia myöhässä haastattelusta. Pian hän kurvaa omistamansa saunakompleksin Löylyn pihaan Helsingissä.

Tätä haastattelua on yritetty sopia reilun vuoden ajan. Näyttelijän kiireet ovat vieneet häntä pitkin maailmaa, eikä oikeaa aikaa ole yrityksistä huolimatta löytynyt.

Koronakevään pölyjen laskeuduttua on vihdoin hetki aikaa istua alas.

Rentoutuneen oloinen Pääkkönen kertoo menneistä ja tulevista elokuvaprojekteistaan. Mukana on monta tarinaa elokuvaohjaaja Spike Leestä sekä BlacKkKlansman-elokuvan tuomista tilaisuuksista ja niihin liittyvistä pettymyksistä.

Pian 40 vuotta täyttävän näyttelijän ura alkoi Salatut elämät -sarjasta, ja hän on aina päätynyt pahisten rooleihin. Pääkkönen hämmästelee sitä myös itse.

– Toisaalta en valita, koska ne roolit ovat kaikkein antoisimpia. Mutta on se vähän outoa, koska en miellä itseäni kauhean tyypilliseksi pahikseksi, näyttelijä virnistää.

– Usein puhutaan, että Suomi on valittajien ja tyytymättömien ihmisten luvattu maa. Nyt jos joskus se on tullut näytettyä toteen, sanoo Jasper Pääkkönen seurattuaan korona-ajan somekeskustelua. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ensi kertaa toimintatähtenä

Pääkkösellä kävi koronan suhteen hyvä tuuri. Keväälle ei ollut sovittu kuvauksia, joten työt eivät menneet myöskään sivu suun.

Näyttelijän oli tarkoitus viettää kevät Lontoossa työnhaussa. Kämppä oli jo vuokrattu valmiiksi, ja sovittuna oli tapaamisia ja koekuvauksia. Ne ovat nyt siirtyneet hamaan tulevaisuuteen.

Seuraavan kerran Pääkkönen on kameran edessä lokakuussa. Silloin alkavat Antti J. Jokisen ohjaamien Omerta-elokuvien kuvaukset.

Ilkka Remeksen kirjoihin perustuvissa 6/12 ja 7/12-elokuvissa Pääkkönen on pääroolissa. Hän esittää Max Tanneria, joka edustaa Euroopan unionin Omerta-erikoisjoukoissa Suomen suojelupoliisia.

– Ateriamäärät tulevat olemaan merkittävät ja punttisali tulee taas tutuksi, kertoo Jasper Pääkkönen kasvattaessaan lihaksia Omerta-toimintaelokuvien pääroolia varten. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pääkköstä ei ole nähty suomalaisessa elokuvassa vuosiin. Viimeisin on Vares–Sheriffi-elokuva viiden vuoden takaa. Hän kertoo odottaneensa oikeaa hetkeä ja projektia, jonka takia kalenterista kannattaisi raivata tilaa.

– Me ei olla Antin kanssa ikinä tehty yhdessä elokuvaa, vaikka ollaan läheisiä kavereita. Ollaan asuttu naapureina pitkään ja käydään nykyisin perhokalastamassa yhdessä. Nyt on vihdoin ja viimein hauska päästä tekemään Antin kanssa yhdessä töitäkin.

Molemmat Omerta-elokuvat kuvataan loppuvuoden aikana putkeen Helsingissä ja Baltiassa.

Agentin roolia varten Pääkkösestä muokataan toimintatähti. Näyttelijä kertoo, että hänellä on vajaa puoli vuotta aikaa pumpata itsensä oikeaan kuntoon. Jäntevään vartaloon pitää saada lisää massaa.

– Pari kertaa on nyt käyty punttisalilla personal trainerin ruoskittavana ja voin sanoa, että sattuu. Joka paikkaan sattuu, Pääkkönen nauraa.

Huippurooli joka jäi toteutumatta

Rooli Spike Leen BlacKkKlansman-elokuvassa kaksi vuotta sitten avasi Jasper Pääkköselle valtavan määrän ovia. Hän sai lukuisia työtarjouksia ja kävi koekuvauksissa isoissa elokuvatuotannoissa.

Osa rooleista jäi läheltä piti -tilanteiksi, ja joillekin hän sanoi ei.

– Jotkut kansainvälisistä hankkeista ovat voineet olla taloudellisessa mielessä hyvinkin kiinnostavia, mutta käsikirjoituksissa olleiden puutteiden tai vikojen vuoksi ne eivät ole tuntuneet oikeilta ratkaisuilta.

Koronakevään aikana ihmiset ovat liikkuneet aiempaa enemmän metsissä ja luontopoluilla. Jasper Pääkkönen toivoo, että suomalaiset osaisivat arvostaa luontoa enemmän jatkossa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Merkittävin työtarjous tuli The Dark Tower -sarjaan, joka perustuu Stephen Kingin fantasiakirjoihin. Pääkkönen sai pestin pääpahiksen rooliin pelkästään BlacKkKlansmanin perusteella ilman koekuvauksia.

Suoratoistopalvelu Amazonin jättisarjasta odotettiin Game of Thronesin kaltaista menestystä. Kaikkien hämmästykseksi sarjasta ehdittiin tehdä vain pilottijakso, kun se jo kuopattiin.

Pääkkösen mukaan yleisin selitys sarjan peruuntumiselle on ollut se, että Amazonin pääjohtaja vaihtui kesken tuotannon, ja tuore pomo heitti uudet produktiot roskikseen.

– Jos uudesta sarjasta tulee jättimenestys, niin se on vanhan pääjohtajan briljantti hanke. Jos siitä tulee floppi, niin se kaatuu uuden pääjohtajan niskaan ja saattaa koitua tämän kohtaloksi.

– Hollywood-meininki ei tunnu oikein miltään. Ei siinä ole juuri mitään glamouria. Samaa duunia se on kuin täällä Suomessakin. Ympärillä pyörii vähän enemmän porukkaa, tuumaa Jasper Pääkkönen. Kuva: Silja Viitala / Yle

The Dark Tower olisi voinut tehdä suomalaisnäyttelijästä todellisen kansainvälisen tähden. Pääkkönen vaikuttaa olevan sarjan peruuntumisen kanssa sinut. Ilme pysyy peruslukemilla, mutta puheessa pilkistää harmitus.

– Kun tehdään töitä suuressa maailmassa, niin siinä on vain pikkuriikkinen nappula isossa pelissä. Joskus käy hyvin ja joskus huonosti.

– Loppujen lopuksi kaikella on joku syynsä. Kun The Dark Tower ei toteutunut, niin se voi tuoda jotain muuta. Tai sitten ei. Mutta joku syy siihen oli olemassa, että kävi näin.

Cannes vaihtui virtuaalikilistelyyn

Joulupäivänä 2018 Jasper Pääkkönen sai yllättävän puhelun. Spike Lee soitti New Yorkista ja kertoi tekevänsä uutta elokuvaa, johon hän halusi suomalaisen mukaan.

Amerikkalaisohjaaja oli ollut tyytyväinen Pääkkösen roolisuoritukseen aiemmin tuona vuonna ensi-iltansa saaneessa BlacKkKlansman-elokuvassa. Jasper esitti siinä rotuvihaa pursuavaa Ku Klux Klanin jäsentä.

Uusi elokuva Da 5 Bloods kertoo Vietnamin sodan tummaihoisista veteraaneista, jotka lähtevät etsimään kultaharkkoja viidakkoon entiselle sotatantereelle.

Leen ei paljoa tarvinnut suostutella Pääkköstä mukaan.

– Vaikka rooli olisi ollut palmu jossain kilometrin päässä taustalla, niin mä olisin ollut riemusta kiljuen mukana, näyttelijä nauraa hekottaa ja nostaa kätensä ilmaan vapaaehtoisen merkiksi.

Pääkkösen rooli elokuvassa on pieni. Hän esittää suomalaista Seppoa, ja on mukana vain muutamassa kohtauksessa.

Jasper Pääkkönen kolkutteli ravintolansa ovelle, josko sisällä olisi henkilökuntaa. Hänellä itsellään ei ole paikan avaimia, sillä pelkää niiden hukkuvan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Da 5 Bloods oli tarkoitus esittää ensimmäistä kertaa yleisölle Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa. Samoin oli tehty pari vuotta aiemmin BlacKkKlansmanin kanssa.

– Etukäteen fiilisteltiin Spiken kanssa, että tehdään comeback Cannesin punaisille matoille. Smokit olivat valmiiksi ojennuksissa.

Korona muutti suunnitelmat, ja nyt Vietnam-elokuva julkaistaan suoraan suoratoistopalvelu Netflixissä ensi viikon perjantaina ilman teatterilevitystä.

Vaikka Cannes jäi väliin, näyttelijät katsoivat elokuvan yhdessä videoyhteyksien kautta. He pääsivät myös kilistelemään virtuaalisesti, sillä Spike Lee oli lähettänyt jokaiselle pullon samppanjaa kotiin.

Tilaisuudessa ohjaaja oli vihjannut, että hänellä on jotain mielessä Pääkkösen suhteen.

– Kyllä sillä on joku ajatus siitä, että me vielä jatkossakin tehdään yhteistyötä.

Salattujen elämien aikakapseli

Yli 20 vuotta julkisuuden valokeilassa on pitkä aika. Jasper Pääkkönen aloitti uransa Salatut elämät -sarjassa ollessaan vasta 18-vuotias.

Sarja keräsi ensimmäisinä vuosina miljoonayleisön jokaisena arkipäivänä. Lapsissa ja nuorissa Salkkarit herätti suoranaista hysteriaa. Sarjan nuoret näyttelijät saivat suurimman huomion ja erityisesti Saku Salinia esittänyt Pääkkönen.

– Se alkurysäys oli niin raju ja räväkkä. Kun siitä selvisi kuivin jaloin, niin sen jälkeen aika lailla kaikki on ollut lasten leikkiä.

Näyttelijä uskoo, että hän osasi suhtautua julkisuuteen järkevästi nuoresta iästä huolimatta. Isä Seppo Pääkkönen on näyttelijä, minkä takia julkisuuden hyvistä ja huonoista puolista oli puhuttu kotona lapsuudesta lähtien.

Jasper Pääkkönen on suomalaisten silmissä kansainvälinen tähti. Marko Raikasniemi tahtoi kiittää Pääkköstä tämän tuesta riskiryhmiä auttavien vapaaehtoisten suuntaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Viime vuonna Salatut elämät täytti 20 vuotta ja Pääkkönen lähti mukaan juhlajaksoon. Häntä oli pyydetty palaamaan sarjaan jo usean kerran.

Näyttelijä iski pöytään kovan hintalapun yhdestä kuvauspäivästä. Saku Salin tekisi paluun Pihlajakadulle, jos palkkio lahjoitettaisiin virtavesien suojeluun.

Tuottajat suostuivat, ja Pääkkönen asteli takaisin tuttuihin kulisseihin.

– Se oli suorastaan vähän pelottavaa kävellä siihen samaan studioon. Tuntui kuin olisi kävellyt aikakapseliin, jossa aika on pysähtynyt. Sama työryhmä, kameraryhmä ja osittain samoja näyttelijöitä. Toki kaikki 20 vuotta vanhentuneina. Ja sitäkään ei itse huomaa, kun vanhenee samaa vauhtia.

40 vuotta plakkariin

Löylyn terassilla puhaltaa kesää ennakoiva tuuli. Se ei vielä lämmitä, ja siksi Jasper Pääkkösellä on huppari.

Ensi kuussa Pääkkönen täyttää 40 vuotta. Sitä ei moni uskoisi, eikä usko mies itsekään.

– Kun mietin, että minkälaisena koin 40-vuotiaat silloin kun olin 20, niin kyllä ne aivan järjettömän vanhoilta ukoilta tuntuivat. Oonko mä tosiaan itse niin järjettömän vanha? Katsooko ne parikymppiset mua samalla tavalla, että on toi aika vanha ukko.

Häneltä on kysytty, mistä elämänsä aikana tekemistä asioista hän on ylpeä. Onko se kansainvälistä huomiota saanut Löyly vai kenties Spike Leen kanssa tehdyt elokuvat?

– Pysähdyin miettimään, että olenko oikeasti kummastakaan millään tavalla kauhean ylpeä. Vastaus on, että en.

Pääkkösen mielestä hänen tärkein saavutuksensa on ollut luonnonsuojeluun liittyvä kampanjointi ja sen ansiosta kalastuslakiin tehdyt muutokset. Hänelle julkinen työ on antanut mahdollisuuden viedä itselle tärkeitä asioita eteenpäin.

– Jotenkin koen itseni paljon nuoremmaksi kuin 40. Ehkä siksi että mulla ei ole vielä lapsia, niin ei ole joutunut sitä vanhemmuuden tuomaa aikuisuutta kokemaan lasten kautta, sanoo Jasper Pääkkönen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Haastattelun jälkeen näyttelijä siirtyy Löylyn saunan puolelle ja lappaa lisää puita uuniin. Vaikka juuri on puhuttu kalojen suojelusta, niin aina on aikaa yhdelle Spike Lee -tarinalle.

Kun ohjaaja vieraili toissa syksynä Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalilla Helsingissä, Lee ehti käymään Pääkkösen kanssa savusaunassa.

– Katsoin, kun se istui siellä pilkkopimeässä ja pyöritteli päätään. Että miten hän on tämmöiseen tilanteeseen yhtäkkiä eksynyt.

– Silloin tuli olo, että tässä on jotain aika ihmeellistä. Tuossa tuo Spike Lee hikoilee savusaunassa ja puhaltelee menemään, Pääkkönen nauraa.

Voit keskustella aiheesta 8.6. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Ilkka Remeksen trillereistä tekeillä pohjoismainen suurtuotanto - 6/12-elokuvan pääosaan tuleva Jasper Pääkkönen: "Remes ei ole enää liian iso valkokankaalle"

Spike Lee Ylen erikoishaastattelussa: Äärioikeiston nousu ei ole vain Amerikan ongelma – "Ranskalla on Le Pen, Briteillä Brexit ja teillä se tyyppi, jonka nimeä en muista"

Jasper Pääkkönen roolistaan Spike Leen elokuvassa: Jos joku olisi sanonut vuosi sitten missä olen nyt, olisin pitänyt harhaisena

Näyttelijä Jasper Pääkkönen iski rahat pöytään – nyt Vihtijoella kunnostetaan koskea uhanalaisten taimenten kutupaikaksi