"Pöhkö, mutta melko vaaraton moka", "Raju ratkaisu" – näin poliitikot luonnehtivat Kulmunin eroa

Twitterissä Kulmunin eroa arvioitiin olleen raskas päätös.

Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni poistumassa eduskunnasta Helsingissä 5. kesäkuuta.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni poistumassa eduskunnasta Helsingissä 5. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti perjantaina iltapäivällä eroavansa ministerin tehtävästä.

Kulmuni on ollut kohun keskellä koko viikon. Tiistaina selvisi (siirryt toiseen palveluun), että Kulmuni oli saanut yksityiseltä konsulttiyritykseltä viestintäkoulutusta, jonka noin 50 000 euron laskun maksoivat valtiovarainministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Ministerikollegat pahoittelivat Kulmunin eroa perjantaina Twitterissä. Kaikki vakuuttivat yhteistyön keskustan kanssa jatkuvan.

Kulmuni sai tukea myös oppositiosta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmaisi huolensa hallituksen toimintakyvystä kriisien keskellä. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen arvioi eron olleen vahva teko, jolle ei toisaalta juuri ollut vaihtoehtoja.

Moni mietti, oliko eron taustalla jotain muuta kuin Kulmunin saamasta viestintäkoulutuksesta noussut kohu. Vasemmiston kansanedustaja Anna Kontula piti koulutuksen ostoa vaarattomana mokana, joka ei riitä syyksi valtiovarainministerin tehtävien jättämiseen. Vasemmistoliiton varakansanedustaja Miila Halonen pohti, oliko syynä valtion kasvanut velanotto vai koulutuskohu.

RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet valitteli Kulmunin eroa ja pohti, ettei naispolitiikoille sallita virheitä.

Kaikilta Kulmuni ei saanut myötätuntoa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen peräänkuulutti myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) eroa. Poliisi ja valtakunnansyyttäjä selvittävät, onko Haavisto syyllistynyt virkarikokseen pyrkiessään siirtämään ulkoministeriön korkean virkamiehen toisiin tehtäviin.

Lue lisää:

Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä, jatkaa keskustan johdossa – puolue valitsee sunnuntaina uuden ministeriehdokkaan

Puhemies Matti Vanhanen: Kulmunin erolle ei ollut vaihtoehtoja – keskustavaikuttajien mielestä kyseessä oli suoraselkäinen vastuunkanto

Analyysi: Liian paljon liian nopeasti – Katri Kulmunin kujanjuoksu päättyi haaksirikkoon