Finlandia-talo päällystetään jälleen italialaisella marmorilla – Lasan marmori on kallein vaihtoehdoista ja kestänee Helsingin säässä vähintään 50 vuotta

Edellisen kerran Finlandia-talon julkisivu on uudistettu 1990-luvun lopussa.

Finlandia-talon uudeksi julkisivumateriaaliksi on valittu Lasan marmori
Finlandia-talon uudeksi julkisivumateriaaliksi on valittu Lasan marmori

Finlandia-talon 119 miljoonaa maksava perusparannus käynnistyy vuoden 2022 alussa.

Julkisivun materiaaliksi esitetään nyt italialaista Lasan alueen valkoista marmoria.

Finlandiatalon seinissä on kaikkiaan seitsemän tuhatta neliömetriä uusittavia laattoja. Kun materiaaliksi valitaan Lasan marmori, hinnaksi tulee noin 7–9 miljoonaa.

Julkisivun materiaalivalintaa on valmisteltu vuosia kartoittamalla, miten eri marmorityypit ja vaihtoehtoiset materiaalit, kuten luonnonkivet ja teollisesti valmistetut tuotteet kestävät Suomen säätä.

Lasan marmori on kallein vaihtoehdoista, mutta siihen päädyttiin, koska sen pitäisi kestää Helsingin tuulissa ja tuiskuissa Carraran marmoria paremmin, vähintään viisikymmentä vuotta.

  • Jutun videolla Muun muassa Helsingin kaupunkiympäristön toimialan hallintapäällikkö Sari Hildén kertoo, miten Finlandia-talo remontoidaan. Ylen toimittaja Tuulia Thynell haastattelee myös Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtajaa Tommi Lindiä sekä projektinjohtaja Merja Ikosta.

Etelä-Tirolin alueelta louhittava Lasa Bianco Nuvolato -marmori muistuttaa värisävyltään ja kuvioinniltaan Finlandia-talon alkuperäistä Carraran marmoria, joten se vastaa hyvin Alvar Aallon näkemystä myös Museoviraston mukaan.

Finlandia-taloa ei ole vielä kertaakaan peruskorjattu kokonaisuutena. Julkisivun lisäksi nyt uusitaan muun muassa talotekniset järjestelmät ja parannetaan esteettömyyttä.

1990-luvulla talon ulkoseinän marmorilaatat herättivät kiivasta keskustelua, kun ne käpristyivät ja alkoivat putoilla seiniltä Helsingin säälimättömän ilmaston vuoksi. Laatat uusittiin 90-luvun lopussa, mutta uudetkin laatat olivat aiemmin huonosti kestäneestä Carraran marmorista. Alkuperäismateriaali valittiin uudestaan muun muassa esteettisyyden perusteella.

Finlandia-talon julkisivumateriaali uusittiin viimeksi 1990-luvun lopussa. Tässä vaiheessa työt olivat toukokuussa 1998.

Finlandia-talon perusparannus kestää noin 2,5 vuotta, ja talo jatkaa toimintaa kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko tuon ajan.

Julkisivumateriaalin valinta on hankesuunnitelman täydennys, jota Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto käsittelee kokouksessaan 11. kesäkuuta.

Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon päärakennus valmistui vuonna 1971 ja kongressisiipi 1975.

Elävä arkisto: Finlandia-talo oli aikansa ylpeys.

Voit keskustella aiheesta 9.6. kello 23:een saakka.

Lue myös: