Herätys: Kuusi keskeistä sote-kysymystä, kriiseissä keitetyt nuoret osoittavat mieltään USA:ssa, professori: karanteeniin ennen mummolavierailua

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Potilas hammaslääkärissä.
Perusajatus uudistuksessa on, että sote-palveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta suurempien yksiköiden eli maakuntien harteille.Tiina Jutila / Yle

Lue tästä Marinin hallituksen sote-suunnitelmat tiiviisti paketoituna

Sosiaali- ja terveyspalvelujen jättimäinen uudistus pyörähti jälleen eilen perjantaina uusille kierroksille, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitteli Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistuksen päälinjaukset. Etsimme vastaukset kuuteen keskeiseen kysymykseen uudistuksesta.

Koronan aiheuttamalla talouskriisillä on Yhdysvalloissa tuttu uhri: nuoret aikuiset

Nuoripari menossa naimisiin kadulla.
Nuoripari meni naimisiin kadulla koronarajoitusten vuoksi Brooklynissa, New Yorkissa 24. toukokuuta.Scott Heins / AFP

Yhdysvalloissa on osoitettu mieltä poliisiväkivaltaa ja koronarajoituksia vastaan. Osa kaduille lähteneistä kuuluu 20–30-vuotiaiden sukupolveen, jota kriisit ovat murjoneet toistuvasti, edellisen kerran vuoden 2008 finanssikriisissä. Milleniaaleilla on ollut jopa vaikeuksia itsenäistyä. Monet ovat edelleen esimerkiksi riippuvaisia vanhempiensa sairausvakuutuksista.

AP: Biden saanut tarpeeksi valitsijamiehiä

Kuvassa on presidenttiehdokas Joe Biden.
Joe Biden kuvattiin eilen perjantaina Delawaren yliopistolla. Hän käytti maskia ennen puhettaan.Jim Watson / AFP

Entinen Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on saanut tuekseen riittävästi valitsijamiehiä, jotta hän tulee valituksi demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Asiasta kertovat uutistoimisto AP ja uutiskanava CBS News. Ne ovat vetäneet yhteen tiistaina käytyjen esivaalien toistaiseksi vielä epäviralliset tulokset. Demokraateilla oli esivaali tiistaina seitsemässä osavaltiossa sekä pääkaupungissa Washingtonissa.

Professori: Kahden viikon karanteeni ennen mummolavierailua

Lapsi ja aikuinen tietokoneella.
Kesäaikaan isovanhemmat ovat monille korvaamaton apu lastenhoidossa.Timo Sipola / Yle

Moni vanhempi saattaa nyt miettiä, miten vierailu isovanhempien luona olisi mahdollista järjestää. Isovanhemmat kun ovat monelle korvaamaton apu esimerkiksi lastenhoidossa. Virologian apulaisprofessori Tarja Sironen ehdottaa ratkaisuksi kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen vierailua.

Nuuskamaisesta nikotiinikorvaustuotteesta tuli miljoonabisnes

nuuskarasia
Pelkästään huhtikuussa 4 milligrammaa nikotiinia sisältävien Zonnic-pussien myynnin arvo oli tukkuhinnoilla lähes miljoona euroa. Arkistokuva.Juha Heikanen / Yle

Nikotiinipussit ovat koronan aikana nousseet myyntihitiksi. Ylen tietojen mukaan mintunmakuinen nuuskamainen nikotiinipussi on nyt myydyin korvaustuote ja suositumpi kuin yksikään nikotiinipurukumi. Suomen Proviisoriyhdistyksen puheenjohtajan Lasse Rautiaisen mukaan nikotiinipussien suosio kertoo siitä, ettei niitä käytetä enää vain lääkkeenä, vaan niistä on tullut nuuskan korvike.

Sää on epävakainen koko maassa

Kuvassa on lauantain sää.
Sää on lauantaina sateinen.Yle

Yön aikana uusia sateita leviää jo etelään ja aamuun mennessä sateet yltävät jo etelään ja lounaaseen. Päivällä sadealue liikkuu pohjoisemmaksi, niin että vettä sataa varsinkin maan keskiosassa.

Lapissa tulee myös monin paikoin edelleen sadetta tai sadekuuroja. Poutaisinta on Kainuusta Lounais-Lappiin ulottuvalla alueella.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.