1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Al-Qaida

Ranska kertoo surmanneensa Pohjois-Afrikan al-Qaidan komentajan

Pohjois-Afrikan Al-Qaidan surmattu johtaja Abdelmalek Droukdel vuonna 2010. Kuva: Handout / AFP

Ranskan armeija ja liittoutuneet malilaisjoukot ovat surmanneet terroristijärjestö al-Qaidan Pohjois-Afrikan siiven pitkäaikaisen komentajan Abdelmalek Droukdelin. Asiasta kertoi perjantaina Ranskan puolustusministeriö.

Ministeriön mukaan Droukdel tapettiin sotilasoperaatiossa keskiviikkona Pohjois-Malissa. Surmansa sai myös usea muu ihminen Droukdelin seurueessa. Operaation yksityiskohtia ei kerrottu julkisuuteen.

Droukdel toimi jihadistitaistelijoiden johtajana synnyinmaassaan Algeriassa ja oli levittänyt järjestönsä toimintaa myös maansa rajojen ulkopuolelle Sahelin alueella Pohjois-Afrikassa.

Droukdel oli Algerian 1990-luvun sisällissodan veteraani, jonka jihadistijärjestö GSPC liittoutui Al-Qaidan kanssa ja otti käyttöönsä järjestön nimen vuonna 2006. Islamilaisen Maghrebin al-Qaidana tunnetun järjestön kontolla on useita tappavia iskuja Algeriassa.

Ranskan puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Droukdelin tappaminen on "merkittävä isku" alueen terroristiryhmittymille, jotka ovat uhmanneet vuosien ajan Ranskan, YK:n ja Afrikan maiden joukkoja.