1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotilastukikohdat

Trump määräsi Yhdysvallat vetämään osan joukoistaan pois Saksan sotilastukikohdista

sotilastukikohdat
Donald Trump
Viranomaislähteiden mukaan Trump on määrännyt vähentämään Saksassa olevia joukkoja 9 500:lla.Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt maansa asevoimat vetämään osan Saksassa olevista joukoista pois, kertoo nimettömäksi jättäytynyt viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun). Reutersin lähteen mukaan Saksassa olevista 34 500 amerikkalaissotilaasta 9 500 aiotaan vetää pois maasta. Jatkossa Saksassa olisi siis 25 000 Yhdysvaltain sotilasta.

Sotilaista osa siirrettäisiin Puolaan sekä muihin liittoutuneisiin maihin ja osa palaisi kotimaahansa, kertoo toinen viranomaislähde Reutersille.

Yhdysvaltain joukot ovat olleet asemissa Saksassa sijaitsevissa sotilastukikohdissa aina toisen maailmansodan päättymisestä lähtien. Maalla uskotaan myös olevan ydinaseita Saksassa.

Valkoinen talo ei vahvista

Trumpin päätöksen pelätään heikentävän Euroopan maiden luottoa Yhdysvaltain turvatakuisiin. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan joukkojen pitämiselle Euroopassa on nykyisin vähemmän tarvetta Nato-maiden kasvatettujen puolustusmenojen vuoksi.

Demokraattisenaattori Jack Reed arvosteli päätöstä "pikkumaiseksi ja järjettömäksi". Trumpin hallinto ei ole toistaiseksi vahvistanut suunnitelmiaan julkisesti.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvoston tiedottaja John Ullyotin mukaan Yhdysvallat on yhä sitoutunut työskentelemään Saksan kanssa puolustusasioissa.

Yhdysvaltain ja Saksan välit ovat kiristyneet Trumpin kaudella. Yhdysvaltain presidentti on vaatinut Saksaa kasvattamaan puolustusmenojaan ja on syyllistänyt Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään.

Yhdysvaltain sotilastukikohdat ovat merkittäviä työllistäjiä. Sotilastukikohdissa työskentelee noin 17 000 siviiliä.

Lue seuraavaksi