1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. antirasismi

Tunteikkaita puheita, kyyneleitä ja lauluja – rasisminvastainen mielenosoitus keräsi satoja Lounaispuistoon

Rauhanomaisella tukimielenosoituksella tuettiin kansainvälistä Black Lives Matter -liikettä.

Tukimielenosoituksella haluttiin myös muistuttaa, että Suomi ei ole rasismista vapaa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Jopa 500 ihmistä kerääntyi epävakaisesta säästä huolimatta Jyväskylän keskustaan Lounaispuistoon kansainvälistä Black Lives Matter -liikettä tukeneeseen mielenosoitukseen.

Rauhanomaisessa tapahtumassa pidettiin puheita ja laulettiin. Satapäinen yleisö piti kahdeksan minuutin ja 46 sekunnin hiljaisen hetken Yhdysvalloissa poliisiväkivaltaan kuolleen** George Floydin**muistoksi.

Lounaispuistoon kerääntyiä järjestäjien arvion mukaan 400-500 ihmistä. Turvavälejä pidettiin, osa käytti myös maskeja. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Järjestäjiin kuuluva Amani Al-Mehsen sanoo, että rasismi on edelleen Suomessa pelottava ja hämmentävä aihe, jossa vastuu jää usein vähemmistöille ja etnisille ryhmille.

– Meidän kaikkien täällä olevien toive on, että saisimme rakenteellisia muutoksia aikaan ja instituutiot, joilla on merkitystä turvallisuuden edistämisessä ja ylläpitämisessä, olisvat vapaat rasismista, Al-Mehsen sanoo.

"Vastaanotto on ollut hyvin lämmin ja rohkaiseva, täällä hyväksytään ihan kaikki," kiitteli Lounaispuiston tukimielenilmauksen järjestäjiin kuuluva Amani Al-Mehsen. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Tapahtumassa puhuivat muun muassa kansanedustaja Bella Forsgrén (vihr.) ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Paul Abbey (vas.), mutta Open Mic -hetkessä myös kenellä tahansa yleisöstä oli mahdollisuus kertoa omista kokemuksistaan. Al-Mehsenin mukaan ensimmäisten joukossa sanansa sanoi valkoihoinen mies, joka toivoi, että nuoret onnistuisivat muuttamaan yhteiskunnan nykyistä paremmaksi ja suvaitsemmaksi. Mies ihmetteli, miksi sivistyneet suomalaiset voivat käyttäytyä rasistisesti.

– Olen todella vaikuttunut siitä, miten koskettavia puheita ihmiset ovat pitäneet. Ensimmäisenä puhunut mies päätti puheensa sanoihin, ettei hän lopeta rasismia vastaan taistelua ennen kuin hänellä on kolme metriä multaa päällään, Al-Mehsen kertoo.

Al-Mehsen on kuulunut koko ikänsä vähemmistöön. Hänen elämässään rasismi on näkynyt aina jollain tavalla.

– Rasismi elää hiljaisena tekijänä arkipäivässä. Kun tulen paikalle, ihmiset vaihtavat paikkaa bussissa tai kadulla, hän kertoo.

Banderolleissa otettiin voimakkaasti kantaa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Tapahtuman järjestivät yksityiset ihmiset, mutta sille ovat antaneet tukensa kymmenet paikalliset toimijat.

Klo 18:12 Juttuun lisätty puhujat.