Finnairin yt:t päätökseen: lomautukset jatkuvat ensi kevääseen asti

Matkustamohenkilökunta on lomautettuna laajasti, lentäjiä työllistävät rahtilennot.

Finnair
Kuvassa on Finnairin lentokoneita toukokuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Koneet ovat maassa koronaviruspandemian vuoksi.
Finnairin lentokoneet ovat olleet kevään ajan pääasiassa maassa. Kuvan koneet olivat Helsinki-Vantaan lentokentällä toukokuussa.Silja Viitala / Yle

Valtionyhtiö Finnair jatkaa lomautuksia vuoden 2021 maaliskuun loppuun saakka.

Finnair arvioi lentävänsä heinäkuussa noin 30 prosenttia normaalista lentomäärästä ja vuoden lopussa noin 70 prosenttia. Toukokuussa Finnair kuljetti 26 700 matkustajaa eli 97,9 proenttia vähemmän kuin vuoden 2019 vastaavalla jaksolla.

Tästä syystä lomautustarve Finnairissa jatkuu talviaikataulukauden eli maaliskuun 2021 loppuun. Lomautukset voivat eri yksiköstä ja tehtävästä riippuen olla eri pituisia ja joko määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia, esimerkiksi lyhennettyä työviikkoa.

– Työtä ei yksinkertaisesti ole kaikille heti, koska lentomatkustuksen elpyminen aiemmalle tasolle vie pitkään, kertoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

– Tarkennan vielä, että ketään ei siis ole tällä hetkellä lomautettu vuoden 2021 maaliskuun loppuun asti. Lomautuksien toteutuksessa edetään tarjolla olevan työn mukaan. Työn määrä lisääntyy asteittain kun lentomatkustus vähitellen elpyy. Jos matkustuksen elpyminen on arvioitua nopeampaa, kutsumme luonnollisesti ihmisiä lomautuksilta takaisin töihin, Tallqvist kertoo.

Matkustamohenkilökuntaa ei nyt juuri tarvita

Lomautukset koskevat enemmän matkustamohenkilökuntaa eli lentoemäntiä ja stuertteja kuin lentäjiä.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen mukaan edes puolet Finnairin matkustamohenkilökunnasta ei työllisty vielä maaliskuuhun mennessä.

– Henkilökuntaa lomautetaan tosi laajasti, ja työnantaja on antanut yksipuolisen selvityksen, että lomautukset eivät jakaudu tasaisesti henkilöstön kesken. Työnantaja valitsee jollain kriteereillä ne, jotka lomautetaan, sanoo Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Jari Toivonen.

Lentoemännät ja stuertit ovat jo aiemmin närkästyneet Finnairille ulkomaisen halvemman työvoiman käyttämisestä avattavilla reiteillä samaan aikaan, kun omia työntekijöitä on lomautettuna.

– He työskentelevät halvemmilla työehdoilla. Kyseessä on työehtojen polkeminen. Toivoisimme, että työnantaja luopuisi ulkopuolisen työvoiman käyttämisestä alihankintayhtiön kautta. Näin saisimme Finnairin omille työntekijöille lisää töitä, Toivonen sanoo.

Finnairin mukaan kysymys ei ole vuokratyövoiman käytöstä, vaan yhtiö kunnioittaa solmimiaan alihankintasopimuksia ja niiden ehtoja.

Rahtilennot työllistävät lentäjiä

Lentäjiä lomautukset koskevat epätasaisemmin. Tietyn konetyypin ja tiettyjen reittien lentäjät ovat enemmän töissä kuin toiset, koska esimerkiksi rahtilentoja lennetään tälläkin hetkellä.

– Näissä on erilaiset tarpeet liikenteelle, sanoo Suomen lentäjäliiton puheenjohtaja Akseli Meskanen.

Lomautuksista tehdään tarkempia suunnitelmia ja päätöksiä lähiviikkojen aikana. Finnair tarkentaa, että ketään yksittäistä henkilöä ei ole lomautettu vuoden 2021 maaliskuun loppuun asti, vaan lomautuksien toteutuksessa edetään tarjolla olevan työn mukaan.

Finnairin yt-neuvottelut, jotka koskivat kaikkia noin 6 100 Suomessa olevaa työntekijää, päättyivät perjantaina.

Lue myös:

Finnairin korona-ahdinko jatkuu – henkilöstöjohtaja: "Lisälomautukset näyttävät väistämättömiltä"