Hirviösirkat ahmivat satoa Intiassa ja Pakistanissa – Droonit, häämusiikki, tinapannut tai ilotulitteet eivät karkota tuholaisia pelloilta

Suurin hyönteishyöky vuosikymmeniin on pakottanut toraisat naapurimaat Intian ja Pakistanin yhteistyöhön heinäsirkkojen torjunnassa.

heinäsirkat
Heinäsirkat tekevät laajaa tuhoa Intiassa, Sri Lankassa ja Pakistanissa
Heinäsirkat tekevät laajaa tuhoa Intiassa, Sri Lankassa ja Pakistanissa

Tauoton ja aaltoileva surina ylittää paikoin liikenteen äänen. Heinäsirkkaparvet etenevät pelloilla kiinteänä massana Punjabin maakunnassa Pakistanissa.

Sirkkoja on päällekkäin ja lomittain monessa kerroksessa. Riisiä, sokeriruokoa, maissia tai soijapapua pääsevät syömään vain elävän hyönteismaton alimmaiset yksilöt.

Osissa Etelä-Aasiaa on meneillään pahin hyönteisaalto kolmeenkymmeneen vuoteen. Vuonna 1993, samoin kuin nyt, rankkasateiden nostattama lämpö ja kosteus loivat suotuisat olosuhteet heinäsirkkojen lisääntymiselle.

– Jopa kolmannes viljelymaasta on edelleen sirkkaparvien armoilla, kertoo Ylelle puhelinhaastattelussa kolumnisti ja toimittaja Zafar Sheikh Pakistanin pääkaupungista Islamabadista. Sheikh käsittelee talouden ja politiikan uutisia omassa aamutelevision keskusteluohjelmassaan. Arkipäivisin lähettävä ohjelma on tosin tauolla koronapandemian vuoksi.

Kuvassa intialainen maanviljelijä esittelee kameralle lukuisia kulkusirkkoja.
Sirkkoja voi olla neliökilometrillä 150 miljoonaa. Arkistokuva Jaipurista toukokuun lopulta.AOP

Pakistanissa julistettiin helmikuussa kansallinen hätätila (siirryt toiseen palveluun)heinäsirkkaparvien takia. Se osui samaan kevääseen niin ikään rajat vaivatta ylittävän vitsauksen, koronan kanssa.

Yli 500 000 hehtaaria on saatu puhdistettua heinäsirkoista. Apuun on lähetetty yli 8 000 sotilasta. Seuraavilla viikoilla tilanteen toivotaan helpottavan.

Naapurimaassa Intiassa odotetaan jo uutta sirkka-aaltoa. Parvien uskotaan tulleen itäisestä Afrikasta ja Iranista.

Sirkkaparvi syö päivässä 35 000 ihmisen ruoan

Kyltymätön heinäsirkka syö päivässä painonsa verran ruokaa. Yhdellä neliökilometrillä voi olla jopa 150 miljoonaa sirkkaa.

Maailman elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoittaakin ruokaturvan vaarantumisesta. Sirkkaparvi voi syödä vuorokaudessa 35 000 ihmisen päiväruoka-annoksen.

Pakistanin, Intian ja Sri Lankan lisäksi sirkat ovat kylväneet tuhoa itäisen Afrikan maissa, kuten Keniassa ja Somaliassa.

Kuvassa on Intian Jaipurissa parveilevia kulkusirkkoja.
Intian Jaipurissa ilma oli sakeana parveilevista kulkusirkoista 25. toukokuuta.AOP

Karkotusyrityksiä kattiloiden paukutuksesta lannoituskoneisiin

Tuhoalueiden viljelijät ovat epätoivoisia. Käytössä ovat kaikki mahdolliset keinot hyönteisarmeijan karkottamiseksi.

Intian Uttar Pradeshissa maanomistaja asensi pellon reunaan kaiuttimet ja soitti ympäri vuorokauden häissä käytettyä musiikkikokoelmaa. Tuottajia on kehotettu pitämään käynnissä traktoreita, paukuttamaan kattilankansia tai tinakuppeja, laukaisemaan ilotulitteita tai hakkaamaan rumpuja.

Torjunta-aineita levitetään vesiruiskuilla, drooneilla ja lannoitushelikoptereilla, mutta suuren tarpeen vuoksi järeämpää laitteistoa ei riitä läheskään kaikille. Britanniasta on luvattu lähettää 60 ruiskutuskopteria, mutta valtaosa koneista saadaan perille vasta elokuussa.

Toimittaja Zafar Sheikh kertoo, että tuhoalueiden asukkaat ovat jopa pyydystäneet sirkkoja ja toimittaneet niitä alueiden maatalousviranomaisille.

– Toimeentulon menetys tekee epätoivoiseksi. Nyt apua on saatu YK:lta ja Kiinalta.

Kuvassa on pakistanilainen viljelijä torilla.
Sirkkojen aiheuttama tuho elintarvikeketjulle on tänä vuonna ennätyksellisen suuri. Arkistokuvassa pakistanilainen viljelijä lajittelee jyviä torilla toukokuun lopussa Karachissa.Shahzaib Akber / EPA

Rajojen yli kulkeva uhka yhdistää arkkivihollisia

Intia ja Pakistan ovat kiistelleet muun muassa maiden rajalla sijaitsevan Kashmirin hallinnasta vuosikymmeniä. Pitkäaikainen kriisi kärjistyi laukaustenvaihdoksi keväällä 2019.

Nyt Intia ja Pakistan tekevät poikkeuksellisesti yhteistyötä, koska heinäsirkat parveilevat molempien maiden rajaseudulla. Pakistanin puolella Balochistan, Sindh ja Punjab sekä Intian puolella Rajasthan ovat sirkoille otollista lisääntymisaluetta.

Kummankin maan viranomaiset ovat neuvotelleet yhteistoimista lukuisissa videokonferensseissa huhtikuusta alkaen. Pakistanin sisäpolitiikassa kevään vakavat ongelmat ovat jakaneet maata.

– Koronatapauksia on enemmän kaupungeissa, sirkat sen sijaan ovat maaseudun ongelma. Jos ruoantuottajia ei auteta, elintarvikkeita ei riitä myöskään keskuksiin, tiivistää toimitaja Zafar Sheikh.

Lue myös:

Valtavat heinäsirkkaparvet kylvävät tuhoa nyt Pakistanissa, Intia varoittaa jopa uhasta lentoliikenteelle - katso video

Al-Jazeera: Pakistan says working with India in fight against locust menace (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, REUTERS