Centria toivoo saavansa opiskelijat syksyllä kampukselle – muihinkin vaihtoehtoihin on varauduttu

Ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat palautteen mukaan kaivanneet lähiopetukseen.

Centriassa lähdetään siitä, että oppilaitoksen tilat kutsuvat opiskelijoita taas syyslukukaudella. Kuva: Raila Paavola / Yle

Centria-ammattikorkeakoulu aikoo järjestää syyslukukauden opetuksen normaalisti kampuksella. Uudet opiskelijat aloittavat elokuun lopussa ja muut syyskuun alussa.

Rehtori Kari Ristimäki sanoo, että lähiopetusta halutaan tilanteen salliessa tarjota kaikille, koska opiskelijat ovat palautteen mukaan kaivanneet kampukselle.

Ruokailun järjestämisestä käydään vielä keskustelut ennen syksyä. Turvavälien pitäminen on haastavaa, joten myös ruokailuun voi tulla porrastusta.

Suunnitelmia on tehty kuitenkin myös siltä varalta, että koronatilanne pahenee. Ääritapauksessa opetus voidaan taas siirtää etämalliin, mutta siihen Ristimäkiei usko. Myös kaikki vaihtoehdot siltä väliltä on otettu huomioon.

Opetusta voidaan tarvittaessa porrastaa niin, että osa opiskelee kampuksella aamupäivisin ja osa iltapäivisin. Toinen mahdollisuus on jakaa ryhmiä eri päiville. Myös etäopetus kuuluisi silloin kuvioon. Ristimäen mukaan valmius muutoksiin on hyvä.

Ulkomaisten opiskelijoiden tilanne kimurantti

Centriassa on kirjoilla 700 ulkomaista opiskelijaa, uusia maksaneita on vajaat 200. Ristimäen mukaan heidän pääsynsä maahan on epätodennäköistä, koska esimerkiksi viisumeita ei ole voinut hakea suurlähetystöjen ollessa kiinni. He voivat aloittaa joko myöhemmin tai etänä.

Vaihto-opiskelijoita on tulossa ennätysmäärä, noin 50. Centria ottaa heidät vastaan, jos tilanne sen sallii. Karanteenia noudatetaan, jos sellainen on syksyllä voimassa. Puoli vuotta olevat vaihtarit tuskin haluavat opiskella etänä, arvioi Ristimäki. Sen sijaan double degree -tutkintoa tekevät saavat opetusta ensin etänä ja myöhemmin kampuksella.