Trump puhui poliisin surmaamasta George Floydista, tasa-arvosta ja työllisyysluvuista: Tämä on hieno päivä hänelle – Biden: Halveksittavaa

Työllisten määrä lisääntyi Yhdysvalloissa 2,5 miljoonalla, mutta samaan aikaan mustien työttömyys paheni.

Donald Trump
Donald Trump puhumassa.
Valkoisen talon mukaan väitteet siitä, että Trump olisi perjantaina sanonut Floydin ylistävän talousuutisia ovat vääriä, tarkoituksellisesti vääristeltyjä ja pahantahtoisia.AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostattanut kiivaan keskustelun puhumalla samassa yhteydessä poliisin surmaamasta mustasta George Floydista ja Yhdysvaltain parantuneista työllisyysluvuista.

Trump kommentoi perjantaina analyytikot yllättäneitä tietoja Yhdysvaltoihin syntyneistä 2,5 miljoonasta uudesta työpaikasta Valkoisen talon puutarhassa. Samalla hän puhui George Floydista, tasa-arvokehityksestä ja mustien tilanteesta.

– Toivottavasti George [Floyd] katselee juuri nyt alas ja sanoo "Maassamme tapahtuu hyviä asioita". Tämä on hieno päivä hänelle. Tämä on hieno päivä kaikille, Trump sanoi.

Kommentti sai välittömästi tuomion Trumpin vastaehdokkaaksi marraskuun presidentinvaaleissa tulevalta Joe Bidenilta.

– George Floydin viimeiset sanat "En pysty hengittämään" ovat kaikuneet halki kansakuntamme ja ympäri maailmaa. Se, että presidentti yrittää asettaa muita sanoja hänen suuhunsa on suoraan sanottuna halveksittavaa, Biden jyrähti puhetilaisuudessa ja Twitterissä.

Monet tiedotusvälineet, esimerkiksi CNN-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun) ja konservatiivinen iltapäivälehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) tulkitsivat presidentin yhdistäneen puheessaan Floydin ja työllisyyskehityksen.

Valkoisen talon kommentin mukaan väitteet siitä, että Trump olisi sanonut Floydin ylistävän talousuutisia ovat vääriä, tarkoituksellisesti vääristeltyjä ja pahantahtoisia.

Esimerkiksi National Review -lehti (siirryt toiseen palveluun) ja Fox News -uutiskanava (siirryt toiseen palveluun) asettuvat tämän näkemyksen taakse, ja katsovat Floyd-kommentin liittyneen tasa-arvokehitykseen.

Mustien työttömyys paheni toukokuussa

Työttömyys nousi Yhdysvalloissa huhtikuussa tilastohistorian ennätykseen 14,7 prosenttiin. Toukokuussa työttömien määrä laski Yhdysvalloissa vastoin analyytikkojen odotuksia 13,3 prosenttiin.

Tilaston mukaan hyvä kehitys työmarkkinoilla ei kuitenkaan päde mustiin yhdysvaltalaisiin, joiden työttömyysprosentti nousi hieman toukokuussa ja oli 16,8. Mustien yhdysvaltalaisten työllisyysaste on 49,6.

Trumpin mielestä hänen hallintonsa on kuitenkin tehnyt mustien aseman parantamiseksi enemmän kuin yhdenkään aiemman presidentin hallinto.

Trump otti perjantaina kantaa myös maanlaajuisiksi ja eri puolille maailmaa levittäytyneisiin rasismia ja mustien kohtaamaa poliisiväkivaltaa vastustaviin mielenosoituksiin.

– Tasa-arvoisuus lain edessä tarkoittaa sitä, että jokainen amerikkalainen saa yhdenvertaisen kohtelun jokaisessa kohtaamisessa lainvalvonnan kanssa rodusta, väristä, sukupuolesta tai uskonnosta riippumatta. Tämä on hieno päivä tasa-arvolle, Trump sanoi ennen kuin alkoi puhua George Floydista ja työllisyyskehityksestä.

Lue myös:

NFL-pomo näytti Trumpille hauista ja asettui viimein mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa protestoivien pelaajien puolelle: "Olimme väärässä, kun emme kuunnelleet aikaisemmin"

Yhdysvalloissa kaduille komennettu kymmeniä tuhansia kansalliskaartin jäseniä

Koronan laukaisema talouskriisi murjoo Yhdysvalloissa pahiten pari–kolmekymppisiä, eikä kerta ole ensimmäinen: "Taantuma osuu ihmisiin, joihin on jo isketty"

Kyynelkaasua suoraan väkijoukkoon, rauhallinen mies pää edellä katuun – USA:n mielenosoituksista leviävät videot herättävät suuttumusta

Kaksi aloittelijaa ja kaksi kokenutta poliisia – tämä tiedetään George Floydin taposta syytetyistä

Lähteet: AP, AFP