1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Keskusta

Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi: "Velvollisuudentunto ajaa, kun kysytään painokkaasti" – Hallitus käsittelee tiistaina ministerivaihdosta

Katri Kulmunin mukaan hänen tehtävänsä on keskustan johtaminen, joten hän ei aio siirtyä eduskunnan puhemieheksi. Valinta tehdään tänään illalla.

Katri Kulmuni ja Matti Vanhanen.
Katri Kulmunin paikan valtiovarainministerinä ottaa Matti Vanhanen.
Tekijät

Keskusta on valinnut eduskunnan puhemiehenä toimineen Matti Vanhasen valtiovarainministeriehdokkaaksi.

Vanhasella katsottiin olevan sopivaa kokemusta vaativaan tehtävään. Hän toimi keskustan puheenjohtajana ja Suomen pääministerinä vuosina 2003–2010.

– Tarvitsemme henkilön, joka pystyy vakauttamaan Suomen tilannetta ja omaa erinomaisen ammattitaidon, käsityksen ja kyvyn viedä poikkeuksellisena aikana vaikeita asioita läpi. Joten tehtävään tarvitaan osaamista ja sellaista henkilöä, joka tuntee Suomen taloustilanteen, budjettikirjan ja hallitustoiminnan läpikotaisin, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni perusteli.

Vielä perjantaina Vanhanen totesi Ylen erikoislähetyksessä, ettei ole hakeutumassa ministeriksi.

Valinnan jälkeen Vanhanen kuitenkin sanoi, että velvollisuudentunto ajoi, kun häntä kyseltiin tehtävään painokkaasti. Vanhasen mukaan päätökseen vaikutti päällä oleva koronaepidemia ja Suomen vakava taloustilanne.

Vanhanen kertoi, ettei hän toimi pääministeri Sanna Marinin (sd.) sijaisena eli varapääministerinä, eikä ole hallituksen johtoviisikon jäsen.

Jäi epäselväksi, miten keskusta ja hallitus aikovat hoitaa tilanteen, jossa toisen päähallituspuolueen puheenjohtaja ei ole ministeri. Järjestelyistä tullaan puhumaan pääministeri Marinin kanssa, Kulmuni ja Vanhanen sanoivat.

Kulmuni kertoi, hän kuitenkin aikoo johtaa edelleen keskustan ministeriryhmää.

Uuden puhemiehen nimi selvillä illalla

Keskustan eduskuntaryhmä tulee valitsemaan Vanhasen tilalle uuden puhemiehen.

Katri Kulmuni totesi, ettei hän aio siirtyä tehtävään. Kulmuni katsoi, että hänen tehtävänsä on johtaa nyt keskustaa.

Puhemiesehdokas valitaan tänään eduskuntaryhmän kello 18 alkavassa kokouksessa.

– Ryhmä valitsee puhemieheksi ehdokkaan, jota koko eduskunnan on helppo tukea, ryhmäjohtaja Antti Kurvinen arvioi Ylelle.

Pääministeri Sanna Marin twiittasi Vanhasen valinnan selvittyä, että hallitus kokoontuu huomenna tasavallan presidentin esittelyyn ja valtioneuvoston istuntoon klo 9.00 alkaen käsittelemään ministerinvaihdokseen liittyvät asiat.

Ministerivalinnan tekivät maanantaiaamuna keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja puolueen europarlamentaarikot. Päätös oli yksimielinen.

Seurasimme keskustan ministerivalintaa hetki hetkeltä alla:

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.