1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulmuni vakuuttaa Twitterissä: keskusta jatkaa hallituksessa – Matti Vanhasen mukaan huhut hallituksen kaatamisesta ylidramatisoituja

Suomen Kuvalehden mukaan jotkut keskustavaikuttajat pelkäsivät, että Kulmunin tavoitteena oli kaataa hallitus.

Katri Kulmuni
Kuvassa on Katri Kulmuni.
Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa 25. toukokuuta vielä valtiovarainministerin tehtävässään.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtiovarainministerin tehtävästä eronnut Katri Kulmuni (kesk.) vakuuttaa Twitterissä, että keskusta jatkaa hänen erostaan huolimatta hallituksessa.

Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa ministeripestistään. Hän oli joutunut kohun keskelle ministeriöillä maksatetuista, yli 50 000 euron viestintäkoulutuksista, jotka teetti viestintätoimisto Tekir Oy.

Julkisuudessa on viime päivinä spekuloitu, että Kulmuni yrittäisi kaataa hallituksen. Asiasta kirjoitti Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) vedoten nimettöminä pysyviin keskustavaikuttajiin sen jälkeen, kun keskusta siirsi ehdokkaan valintatilaisuutta sunnuntailta maanantaille.

Suomen Kuvalehden mukaan keskustaministereille, -kansanedustajille ja -puoluehallituslaisille kerrottiin siirron syyksi, että puoluejohdon pitää tehdä tarkempi tilannekuva.

Julkisuuteen ministerivalinnan siirtymisen syytä ei kerrottu.

Vanhanen toppuuttelee hallituksenkaatohuhuja

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää tavanomaisena sitä, että puolue tekee kattavan poliittisen tilanneanalyysin ministerieron tapahtuessa. Tähän haluttiin Vanhasen arvion mukaan ottaa ylimääräinen päivä.

Hallituksesta irtautumista koskevia huhuja Vanhanen kommentoi STT:lle ylidramatisointina. Hän uskoo, että olisi ollut tietoinen, jos puoluejohdossa olisi suunniteltu hallituksen kaatamista.

– Olisihan se aika outoa, että nimitettäisiin uusi ministeri, ja muutaman päivän päästä alettaisiin pohtia hallituksesta lähtöä, Vanhanen sanoo.

STT tavoitti sunnuntaina Vanhasen lisäksi useita muita keskustavaikuttajia kommentoimaan puolueen tilannetta. Suurin osa heistä pitää irtautumishuhuja niin ikään hämmentävinä. Moni ihmettelee, kuka epäilyjä oikein on tuonut esiin.

Osa kuitenkin kertoo esiin nousseen myös todellista huolta siitä, onko puolue harkitsemassa hallituksen jättämistä. Hallituksesta lähtemistä pidettäisiin yleisesti erittäin huonona vaihtoehtona tilanteessa, jossa koronakriisin hoito on kesken ja uuden hallituspohjan muodostaminen olisi todennäköisesti haastavaa.

Valtiovarainministeriehdokkaan valintakokouksen siirtämiseen ei nähdä liittyneen erityistä dramatiikkaa. Haastateltavat pitävät ymmärrettävänä sitä, että puolueen tilannetta ja ministeriehdokkaita on haluttu pohtia hieman alkuperäistä aikataulua pidempään.

Päivitys 7.6. klo 15.36: Päivitetty otsikkoon ja tekstiin Matti Vanhasen kommentit.

Voit keskustella aiheesta 8.6. klo 23:een asti.

Lue myös:

Rahakirstun vartijan paikka auki: keskustan ministeripeli käynnistyi heti – tässä ilmeisimmät ehdokkaat

Lue seuraavaksi