1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeustieteen professorin mielestä Kulmunin tapaus ei tuoksahda isolta jutulta oikeudellisesta näkökulmasta

Helsingin yliopiston oikeustieteen professorin Kimmo Nuotion mukaan ministerit ovat aiemminkin pysyneet pesteissään, vaikka merkittävämpiäkin asioita olisi noussut esille.

oikeustiede
Kimmo Nuotio Helsingin yliopistolla 29.12.2016
Helsingin yliopiston oikeustieteen professori Kimmo Nuotio ei näe nykyisten tietojen valossa Kulmunin tapauksessa aineksia suureen oikeusjuttuun. Kuva on vuodelta 2016.Samu Takala / Yle

Oikeustieteen professori Kimmo Nuotio on seurannut valtiovarainministeri Katri Kulmunin eroa median välityksellä. Kulmunin koulutusostoista on tehty neljä kantelua oikeuskanslerille ja kaksi tutkintapyyntöä poliisille. Tutkintapyyntöjä ei ole henkilöity.

Demokraatti: Poliisi käynnistänyt esiselvityksen Katri Kulmunin saamista esiintymiskoulutuksista

Nuotion mukaan henkilöimätön tutkintapyyntö tarkoittaa, että tapahtumien taustaa selvitetään. Se, syntyykö merkittäviä rikosepäilyjä, on täysin auki. Virkavastuun kantavat virkamiehet tässä tapauksessa valtiovarainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön työskentelevät virkamiehet.

– Ministerillä on oma virkavastuusäännöstönsä ja ministeri vastaa vain sen puitteissa, Nuotio sanoo.

Kimmo Nuotio ei pidä Kulmunin asiaa ainakaan tiedotusvälineistä saamansa tietojen valossa kovinkaan korkean profiilin asiana. Esiselvitys ei vielä mitenkään ennakoi sitä. että koulutusostoista tulisi edes varsinaista esitutkintaa.

Yleensä ministeri on saanut istua tuolillaan, vaikka suurempiakin rikkeitä on tapahtunut

Professori Nuotion mukaan asiassa on sekä oikeudellinen että poliittinen puoli.

– Oikeudellisesti tämä ei ole asia, joka mielestäni vaikuttaisi ministerin pestiin.

– Kyllä meillä aiemmin ministerit ovat pysyneet pesteissään, vaikka paljon merkittävämpiäkin asioita olisi noussut tarkasteluun, Nuotio muistelee.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni poistumassa Keskustan puoluetoimistolta Helsingissä 7.6.2020.Petteri Sopanen / Yle

Kimmo Nuotion mielestä Suomen julkishallinnossa on yleensä taitavat virkamiehet, jotka tietävät, miten hankinnoissa ja muissa asioissa tulee toimia. Säännösten kiertämisestä tai muista rikkeistä voidaan kannella oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tällaiset selvitykset ovat kuitenkin johtaneet syytetoimiin todella harvoin.

– Jos kävisi ilmi, että tässä on rikottu lakia, on kiinnostavaa, miksi olisi poikettu normaalista menettelystä.

– Mutta ei tämä kovin isolta jutulta tuoksahda, Nuotio toteaa.

Lue myös:

IL:n julkaisemat viestit: "Ministeri haluaa itselleen kunnollisen viestintäkoulutuksen, haluamme sen toteuttajaksi Tekirin"

Kulmuni vakuuttaa Twitterissä: keskusta jatkaa hallituksessa – Matti Vanhasen mukaan huhut hallituksen kaatamisesta ylidramatisoituja

Konsulttitoiminnan tutkija: Ministeriöt voisivat itse tuottaa palveluja, joita nyt ostetaan kalliilla ulkopuolisilta

Lue seuraavaksi