Oikeustieteen professori Kimmo Nuotio on seurannut valtiovarainministeri Katri Kulmunin eroa median välityksellä. Kulmunin koulutusostoista on tehty neljä kantelua oikeuskanslerille ja kaksi tutkintapyyntöä poliisille. Tutkintapyyntöjä ei ole henkilöity.
Demokraatti: Poliisi käynnistänyt esiselvityksen Katri Kulmunin saamista esiintymiskoulutuksista
Nuotion mukaan henkilöimätön tutkintapyyntö tarkoittaa, että tapahtumien taustaa selvitetään. Se, syntyykö merkittäviä rikosepäilyjä, on täysin auki. Virkavastuun kantavat virkamiehet tässä tapauksessa valtiovarainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön työskentelevät virkamiehet.
– Ministerillä on oma virkavastuusäännöstönsä ja ministeri vastaa vain sen puitteissa, Nuotio sanoo.
Kimmo Nuotio ei pidä Kulmunin asiaa ainakaan tiedotusvälineistä saamansa tietojen valossa kovinkaan korkean profiilin asiana. Esiselvitys ei vielä mitenkään ennakoi sitä. että koulutusostoista tulisi edes varsinaista esitutkintaa.
Yleensä ministeri on saanut istua tuolillaan, vaikka suurempiakin rikkeitä on tapahtunut
Professori Nuotion mukaan asiassa on sekä oikeudellinen että poliittinen puoli.
– Oikeudellisesti tämä ei ole asia, joka mielestäni vaikuttaisi ministerin pestiin.
– Kyllä meillä aiemmin ministerit ovat pysyneet pesteissään, vaikka paljon merkittävämpiäkin asioita olisi noussut tarkasteluun, Nuotio muistelee.

Kimmo Nuotion mielestä Suomen julkishallinnossa on yleensä taitavat virkamiehet, jotka tietävät, miten hankinnoissa ja muissa asioissa tulee toimia. Säännösten kiertämisestä tai muista rikkeistä voidaan kannella oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tällaiset selvitykset ovat kuitenkin johtaneet syytetoimiin todella harvoin.
– Jos kävisi ilmi, että tässä on rikottu lakia, on kiinnostavaa, miksi olisi poikettu normaalista menettelystä.
– Mutta ei tämä kovin isolta jutulta tuoksahda, Nuotio toteaa.
Lue myös: