Koronaviruksen yhä pahemmin koettelema Brasilia alkoi piilotella tilastoja – kaikki vanhat luvut katosivat yllättäen ministeriön sivuilta

Oikeistopopulistisen presidentti Jair Bolsonaron mukaan aiemmilla luvuilla ei ole nyt mitään merkitystä.

Presidentti Jair Bolsonaro esiintyi 4. kesäkuuta jälleen ilman kasvosuojusta kannattajiensa edessä. Kuva: Joedson Alves / EPA

Koko ajan pahentuvasta koronavirusepidemiasta kärsivän Brasilian johto on ryhtynyt piilottelemaan tautilukuja. Maan terveysministeriön internetsivuilla (siirryt toiseen palveluun) olleet tartunta- ja kuolintilastot katosivat yhtäkkiä perjantaina.

Lauantaina sivut julkaistiin uudistettuina siten, että poissa on koko epidemian ajalta kerääntynyt tieto sairastuneista ja kuolleista alueittain. Brasilia ei jatkossa enää ilmoita päivittäin uutta kumulatiivista lukua tapauksista entiseen malliin.

Nyt päivittäin kerrotaan vain viimeisten 24 tunnin aikana rekisteröidyt kuolemantapaukset, todetut tartunnat ja viruksesta parantuneet. Kokonaiskuva koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista ja tartuntatilanteesta siis hämärtyy.

Terveysministeriön lopettaessa tartuntojen kokonaismäärän ilmoittamisen oli tapauksia yhteensä jo yli 672 000. Se on enemmän kuin missään muussa maassa Yhdysvaltain jälkeen. Kuolleiden kokonaismäärässä Brasilia ohitti tällä viikolla Italian, kun lukema läheni jo 36 000 tapausta.

Bolsonaro: Aiemmilla luvuilla ei ole merkitystä

Koronaviruksen uhkaa koko ajan vähätellyt oikeistopopulistinen presidentti Jair Bolsonaro sanoo, ettei aiemmilla luvuilla ole mitään merkitystä nykyisen tilanteen kannalta. Bolsonaro on vaatinut maansa talouden turvaamista ja osavaltiotasolla asetettujen koronavirusrajoitusten purkamista.

Hän on koko pandemian ajan esiintynyt uhmakkaasti joukkokokouksissa ilman hengityssuojainta ja kätellyt sekä halaillut kannattajiaan. Jo kaksi terveysministeriä on eronnut Brasilian hallituksesta presidentin toiminnan vuoksi.

Brasilian terveysministeriön lauantaina ilmoittamien lukujen mukaan vuorokauden aikana maassa todettiin 27 075 uutta koronavirustartuntaa ja 904 uutta virukseen liittyvää kuolemantapausta. Lauantaisen ilmoituksen mukaan viruksesta toipuneita ihmisiä oli 10 209.

Myös päivittäisen tilaston julkistamisen aikataulu herättää arvostelua ja epäilyksiä yrityksistä peitellä tilannetta. Aiemmin luvut ilmoitettiin päivittäin klo 17, mutta nyt vasta klo 22, mikä hankaloittaa asiasta uutisoimista.

Lue myös: