1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikanviljely

Mennyt talvi heikentää mansikan satonäkymiä ja kasvu laahaa jäljessä: "Ainakin kohtalaista marjasaalista odotellaan"

Moni marjatila on saamassa ulkomaista työvoimaa, näin esimerkiksi kokkolalaisella Hauhtosen tilalla.

Keskipohjalaisilla mansikkatiloilla marjasadosta odotetaan kohtalaista tai normaalia pienellä varauksella. Kuva: Igor Tichonow

Poikkeuksellinen talvi heikentää mansikan satonäkymiä Keski-Pohjanmaalla, mutta lämmin kesäkuu voi korjata vielä paljon.

Mansikkatilat odottavat marjasadosta kohtalaista tai normaalia pienellä varauksella. Toukokuun hallat ja vähäluminen sekä märkä talvi ovat aiheuttaneet tuhoja, kertoo Porkon mansikkatilan yrittäjä Juha Nikkinen.

– Viime vuonna istutettuja taimia on kuollut hieman tavallista enemmän, mutta ei hälyttävästi. Tämän kesän marjasaaliin voi ennustaa vasta, kun mansikka kukkii. Siitä näkee, millaisen stressin lämpötilojen sahaaminen kevättalvella marjalle aiheutti.

Karanteeniajan heille kannetaan ruokaa portaille.

Marjatilallinen Veli-Matti Jukkola

Lämmin sää ja pölytyksen onnistuminen voivat korjata talven menetyksiä.

Tällä hetkellä mansikan kasvukausi on kevään hallaöiden takia puolitoista viikkoa myöhässä. Poimintakausi pyörähtää vauhtiin heinäkuun alkuviikkoina.

Marjatiloille tulossa sittenkin ulkomaista työvoimaa

Kevään alkuvaikeuksien jälkeen monelle marjatilalle järjestyykin ulkomaista työvoimaa.

Esimerkiksi kokkolalainen Hauhtosen tila varautui vielä keväällä siihen, ettei työväkeä ulkomailta tulisi. Lopulta tila saakin tuttuja ukrainalaistyöntekijöitä poimintatyöhön, mutta vain puolet normaalimäärästä eli 13 ihmistä.

– Puolet poimijoista on tänä kesänä lähialueen nuoria. Ja hakemuksia tuli runsaasti, oli mistä valita, kiittelee marjatilan yrittäjä Veli-Matti Jukkola.

Ukrainalaiset joutuvat Suomessa kahden viikon karanteeniin koronan vuoksi.

– Työntekijät saapuvat maahan samalla lennolla ja kuljetus tilalle tapahtuu kahdella pikkubussilla. Karanteeniajan heille kannetaan ruokaa portaille. Vasta sen jälkeen aloitetaan normaalityöt, kertoo Jukkola.

Kasvihuoneista marjat on tänä keväänä poimittu suomalaisvoimin. Perkausurakassa mukana on ollut nepalilaisia opiskelijoita Kokkolasta sekä suomalaisnuoria.