Hyppää sisältöön

Protestit rasismia vastaan kärjistyivät paikoin: Göteborgissa kivitettiin poliiseja, Bristolissa kaadettiin orjakauppiaspatsas – video

Mielenosoitukset ovat kuitenkin pääosin sujuneet rauhallisesti.

Mielenosoittajat kaatavat orjanomistajan patsaan ja upottavat sen satama-altaaseen Britanniassa
Mielenosoittajat kaatavat orjanomistajan patsaan ja upottavat sen satama-altaaseen Britanniassa

Eri puolilla Eurooppaa on tänäänkin marssittu rasismia ja poliisin mustiin kohdistamaa väkivaltaa vastaan. Suuria mielenosoituksia on ollut muun muassa Britanniassa, Ruotsissa, Tanskassa, Unkarissa, Espanjassa ja Italiassa.

Esimerkiksi Lontoossa koolla on ollut kymmeniä tuhansia, Kööpenhaminassa noin 10 000, Roomassa tuhansia ja Budapestissa satoja ihmisiä.

– Rakenteellisesta rasismista, joka on kansainvälistä, täytyy tehdä loppu. Sitä ei ole vain Yhdysvalloissa tai Euroopassa, vaan maailmanlaajuisesti, sanoi Madridissa mieltään osoittanut Gloria Envivas uutistoimisto Reutersille.

Espanjan Madrid on yksi niistä kaupungeista, joissa suuret ihmisjoukot marssivat sunnuntaina rasismia vastaan. Kuva: Rodrigo Jimenez / EPA

Pääosin marssit ovat sujuneet rauhallisesti, mutta paikoin on sattunut hulinointia.

Britannian Bristolissa joukko ihmisiä kaatoi orjakauppaa käyneen Edward Colstonin patsaan, uutisoi muun muassa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Patsasta raahattiin pitkin katua ja se upotettiin lopulta veteen.

Ruotsin Göteborgissa rauhallisesti alkanut mielenosoitus kärjistyi sen jälkeen, kun poliisi oli keskeyttänyt koronarajoitusten vuoksi mielenilmauksen. Kokoontumisissa saa olla enintään 50 ihmistä, mutta paikalla oli ainakin 3 000 ihmistä.

Göteborgissa potkittiin sunnuntaina poliisiautoa rauhallisesti sujuneen varsinaisen mielenosoituksen jälkeen. Kuva: Adam Ihse / EPA

Tämän jälkeen pieni joukko otti yhteen poliisien kanssa ja heitteli näitä kivillä ja pulloilla sekä rikkoi ikkunoita. Useita ihmisiä on otettu kiinni, uutisoi muun muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

.
.