Hyppää sisältöön

Ruotsin oppositiojohtajat arvostelevat hallitusta koronakriisin huonosta hoidosta – "Nyt on aika sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita"

Puoluejohtajat ovat puineet koronatilannetta televisioväittelyssä.

Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Ruotsi ottaa opiksi koronakriisin hoidon virheistä. Kuva on otettu toukokuussa. Kuva: Pontus Lundahl / AFP

Ruotsin hallitus ja pääministeri Stefan Löfven (sd.) ovat saaneet oppositiojohtajilta kovaa arvostelua. Ruotsin television sunnuntai-illan puoluejohtajaväittelyssä (siirryt toiseen palveluun) useat poliitikot arvostelivat kovin sanoin strategiaa, jossa päävastuu on ollut Kansanterveysviranomaisella.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch moitti Löfveniä, joka hänen mukaansa vetäytyi silloin, kun hänen olisi pitänyt astua eturintamaan.

– Kriisissä vastuun pitää olla selkeä. Se ei ole nyt ollut, arvosteli oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtajat Ulf Kristersson ja nosti esille virustestaamisen epäonnistumisen ja varautumisen puutteet.

Kristerssonin mukaan hallitus ei ole ottanut vastuuta, vaan on yrittänyt työntää sitä alueille.

– Nyt on aika sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita, oppositiossa olevan ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vertasi mielestään epäonnistunutta Ruotsin koronavirusstrategiaa tunnettuun satuun.

Pääministeri Löfven lupasi, että virheistä otetaan opiksi.

– Me otamme tästä opiksi ja Ruotsista tulee tämän jälkeen vahvempi yhteiskunta, sanoi Löfven, joka kuitenkin painotti pitävänsä omaksuttua koronastrategiaa oikeana.

Vanhustenhoidon synkät kuolinluvut puheenaiheena

Vanhustenhoidon synkät kuolinluvut nousivat keskustelussa esille useita kertoja. Kokoomuksen puheenjohtaja Kristersson, jonka koronavirustartunnan saanut äiti vastikään kuoli, nosti esille vanhustenhuollon suojavarusteiden puutteet.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt osoitti arvostelevan sormensa myös aiemmin hallituksessa istuneisiin porvaripuolueisiin siitä, ettei resursseja vanhustenhoitoon ole annettu ja työntekijöiden asema on huono.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Åkesson vaati jo aiemmin Dagens Nyheter -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), että Ruotsin pääepidemiologin Anders Tegnellin tulee erota tehtävästään.

Åkessonin mukaan tämä on ollut merkittävässä roolissa, kun Ruotsissa on tehty huonoja päätöksiä koronaviruksen hillitsemisen suhteen. Åkesson vaati kirjoituksessaan, että myös Ruotsin hallituksen tulisi kantaa vastuuta epidemian hoidon negatiivisista vaikutuksista.

Ruotsissa koronaviruksen seurauksena on kuollut 4 659 ihmistä. Virustartunnan on saanut yhteensä 44 730 ihmistä.

Ruotsin hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Hallituksen ulkopuolelta tukensa hallitukselle antavat keskusta ja liberaalit. Kokoomus, ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja vasemmistopuolue ovat oppositiopuolueita.

Lisää aiheesta: