Myrskypuuskat irrottivat kattopeltejä ja kaatoivat puita pohjoisessa

"Otus" pyyhkäisi Suomen yli ja aiheutti puuskaista tuulta koko maassa

myrskyt
Poika lennättää leijaa Keuruun Huhkojärvellä.
Poika lennätti sunnuntain puhureissa leijaa Keuruulla.Lehtikuva

Voimakkaat tuulet puhalsivat lähes koko maassa sunnuntaina ja aiheuttivat vahinkoja Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa.

Myrskypuuskia oli päivän aikana erityisesti Etelä-Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä, missä oli voimassa varoitus vaarallisen voimakkaasta tuulesta iltaan asti. Puuskissa tuulen nopeus oli kovimmillaan yli 20 metriä sekunnissa.

Myrskypuuskat pitivät pelastuslaitokset kiireisinä. Iltapäivään mennessä Pohjanmaalla oli ollut noin 300 vahingontorjuntatehtävää, Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä. Myös Lapin pelastuslaitoksella oli iltaan mennessä ollut noin sata vahingontorjuntatehtävää.

Suurin osa tehtävistä johtui teille tai sähkölinjoille kaatuneista puista. Puuskat irrottivat myös kattopeltejä. Esimerkiksi Kokkolan keskustassa toimistorakennus I-Parkin peltikattoa irtosi noin 450 neliön verran, Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos kertoi.

Myrskypuuskat aiheuttivat myös sähkökatkoja. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan puolenpäivän aikaan oli pahimmillaan yli 8 000 taloutta ilman sähköä.

Iltaan mennessä tuulet heikkenivät ja aiheuttivat vahinkoja enää lähinnä Etelä-Lapissa.

Viikonlopun voimakas sääilmiö oli "otus", ei myrsky

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli oli sunnuntaina puuskissa kovaa laajoilla alueilla. Tuulen nopeus oli puuskissa yli 15 metriä sekunnissa lähes koko maassa.

Varoitus voimakkaasta tai vaarallisen voimakkaasta tuulesta oli päivän aikana voimassa lähes kaikilla maa- ja merialueilla.

Myrskypuuskat ovat voimakkaita, mutta eivät Ilmatieteen laitoksen mukaan kestä yhtäjaksoisesti kauan, vaan kyse on yksittäisistä puuskista. Varsinaisesta myrskystä voidaan Ilmatieteen laitoksen mukaan puhua vasta silloin, kun tuulen keskinopeus on yli 20 metriä sekunnissa.

Viikonlopun sääilmiön kohdalla taas puhutaan "otuksesta". Otus tarkoittaa hyvin voimakasta sadealuetta, johon liittyy hetkellisesti voimistuvaa tuulta.

Lue myös:

Myrsky katkoi sähköjä tuhansilta lauantaina – radalle kaatunut puu keskeytti junaliikenteen Hämeenlinnan ja Toijalan välillä