Hyppää sisältöön

Enemmistö Minneapolisin kaupunginvaltuustosta kannattaa kaupungin poliisilaitoksen lakkauttamista

Paikalliset aktivistit ovat kritisoineet poliisin toimia rasistiseksi ja väkivaltaiseksi jo vuosia.

New Yorkissa mielenosoittajat kirjoittivat laudattuun ikkunaan "lakkauttakaa poliisi" viikonlopun protesteissa. Kuva: AOP

Minneapolisin poliisilaitos halutaan lakkauttaa ja perustaa uudelleen, Minneapolisin kaupunginvaltuutetut sanovat.

– Olemme sitoutuneet lakkauttamaan poliisitoimen Minneapolisin kaupungissa sellaisena kuin me sen tällä hetkellä tunnemme, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lisa Bender kertoo uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Bender lisää, että poliisilaitos rakennetaan uudelleen sellaiseksi, että se varmasti suojelee kaupunkilaisia.

Kaupungin kahdestatoista kaupunginvaltuutetusta yhdeksän näyttäytyi sunnuntaina julkisessa kokoontumisessa, jossa valtuutetut puhuivat aikeistaan poliisilaitoksen lakkauttamiseksi.

Paikalliset aktivistit ovat kritisoineet Minneapolisin poliisin toimintaa jo vuosien ajan rasistisesta ja väkivaltaisesta toimintatavasta. Minnesotan osavaltio aloitti viime viikolla tutkinnan, jossa Minneapolisin poliisilaitosta epäillään kansalaisoikeuksien rikkomisesta.

Minneapolisin poliisin toiminta aiheutti pidätystilanteessa 46-vuotiaan George Floydin kuoleman, jonka seurauksena Yhdysvalloissa on osoitettu mieltä poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan jo toista viikkoa. Pidätykseen osallistuneet poliisit on kaikki erotettu ja yhtä heistä syytetään toisen asteen murhasta.

Yhdysvalloissa poliisilaitoksia on lakkautettu ja perustettu uudelleen ennenkin. 2000-luvulla esimerkiksi New Jerseyn Camdenissa ja Kalifornian Comptonissa poliisilaitokset lakkautettiin ja lainvalvonta siirrettiin toiselle laitokselle.

Aiheesta lisää:

Kaksi aloittelijaa ja kaksi kokenutta poliisia – tämä tiedetään George Floydin taposta syytetyistä

Poliisiväkivallan uhrina kuollutta George Floydia muistettiin Minneapolisissa – "Rasismin ja syrjinnän pandemia tappoi hänet"

Minnesotan syyttäjä korottaa Chauvinin syytteen toisen asteen murhasyytteeksi – lisäksi kolmelle poliisille syytteet avunannosta

Minnesotan osavaltio nostaa Minneapolisin poliisilaitosta vastaan syytteen ihmisoikeusrikkomuksesta