Jättiraportti Euroopan yli 22 000 rannalta: Suomen uimavedet hyvässä tai jopa erinomaisessa kunnossa – kaksi rantaa kuitenkin alitti riman

Järvien ja jokien uimavesistä peräti 96 prosenttia luokiteltiin Suomessa kahteen ylimpään luokkaan.

Uimavesi
Ivan Holster hyppää pommilla veteen.
Selvä enemmistö Suomen uimarannoista on veden laadultaan hyväkuntoisia, käy ilmi tuoreesta raportista. Kuva on viime kesältä.Ronnie Holmberg / Yle

Uimavedet ovat laadukkaita Suomen yleisillä uimarannoilla, ilmenee Euroopan ympäristökeskuksen uimavesiraportista.

Raportissa useampi kuin yhdeksän kymmenestä Suomen kohteesta, eli noin 92 prosenttia, luokiteltiin laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi.

Alimpaan hyväksyttävään luokkaan eli tyydyttäväksi arvioitiin kahdeksan rantaa, noin kolme prosenttia uimarannoista. Kahdella uimarannalla – Lohjalla Moision ja Raumalla Otanlahden rannalla – vedenlaatu luokiteltiin huonoksi.

Raportti perustuu uimakausien 2016–2019 seurantaan, kertoo Suomen tuloksista tiedottava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun).

THL:n mukaan Suomessa oli viime kesänä yhteensä 301 yleistä uimarantaa. Niistä 224 sijaitsi sisävesistössä ja 77 puolestaan rannikolla.

Sinilevää ei huomioitu

Järvien ja jokien uimavesistä peräti 96 prosenttia luokiteltiin raportissa erinomaiseksi tai hyväksi. Rannikolla lukema oli noin 80 prosenttia.

THL toteaa, että rannikolla uimavesien bakteerimäärille on asetettu tiukemmat raja-arvot kuin sisämaassa, koska bakteerit säilyvät suolaisissa vesissä huonommin ja pienemmän bakteerimäärän on arvioitu kuvaavan veden suolistoperäistä saastumista.

– Suomessa rannikoiden uimavedet ovat paitsi vähäsuolaisia myös rannat usein matalia, mikä voi heikentää veden vaihtuvuutta uimarannalla ja näkyä uimaveden laadun luokittelussa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Outi Zacheus tiedotteessa.

Raportissa uimavesien luokittelussa ei ole huomioitu sinileväesiintymien yleisyyttä tai runsautta. Suomessa kuntien viranomaiset kuitenkin seuraavat tilannetta säännöllisesti.

Uimavesiraportissa on luokiteltu uimavesi niillä rannoilla, joissa suolistoperäistä saastumista kuvaavien bakteerien määrää on seurattu neljän uimakauden ajan, THL kertoo. Bakteerien määrän perusteella voidaan arvioida esimerkiksi jätevesien vaikutusta uimaveteen.

Yksittäisten uimarantojen perustiedot ovat nähtävissä Euroopan ympäristökeskuksen verkkopalvelussa. Tiedot eivät päivity tämän uimakauden aikana.

Euroopan tasolla mukana ovat tulokset yli 22 000 uimarannalta. Suhteellisesti eniten erinomaisiksi määriteltyjä uimavesiä oli Kyproksella, Itävallassa sekä Maltalla.

Suomen rannoista viisitoista jäi ilman luokkaa, koska vedenlaatua ei ollut THL:n mukaan seurattu tarpeeksi pitkään tai tarpeeksi monella näytteellä.

Lue seuraavaksi:

Helsingin suosituimpien uimarantojen vesien lämpötilat uudella nettisivulla – nyt ympäri vuoden

Kesälomaa voi viettää koronasta huolimatta – selvitimme, mitä kannattaa tietää, jos suunnittelee reissua kotimaassa