Hyppää sisältöön

Koronaepidemian seurauksena odotettiin valtavaa konkurssiaaltoa, mutta toisin kävi – jopa ravintola-ala on selvinnyt toistaiseksi vähällä

Useat nopeasti tuodut tukitoimet ovat auttaneet yrittäjiä ahdingossa.

Yksi pahiten koronaepidemiasta kärsineistä on ravintola-ala, mutta sielläkään ei toistaiseksi ole näkynyt suurta konkurssiaaltoa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Koronaepidemian alussa moni odotti valtavaa konkurssiaaltoa kevään aikana. Kävi kuitenkin päinvastoin.

Konkurssien määrä on alkuvuodesta pikemminkin laskenut.

Tilastokeskuksen mukaan konkurssihakemuksia tuli tammikuussa 289 ja helmikuussakin yli 260.

Toukokuussa määrä näyttää jääneen 200 tuntumaan. Luku on pudonnut tammikuusta lähes sadalla.

Konkurssien laskeva määrä näkyy myös maksukyvyttömyysrekisterissä (siirryt toiseen palveluun), jonka tilastot päätyvät Tilastokeskukselle.

Konkurssiasiamies Helena Kontkasen mukaan ero tammikuun ja toukokuun välillä on suuri. Suurta muutosta ei ole viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

– Koronaepidemian ajalta ei nyt saa millään konkurssiaaltoa tukevaa uutista, toteaa Kontkanen.

Syitä konkurssimäärien laskuun on pohdittu kiivaasti.

Konkurssiasiamies Helena Kontkanen ennakoi ruuhkia konkurssihakemusten käsittelyssä loppuvuodesta. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

MaRan neuvonnasta haettu apua

Kevät on ollut koronaepidemian vuoksi shokeeraava erityisesti ravintola-alalla. Kesän alkuun mennessä konkurssien määrä ei kuitenkaan ravintola-alallakaan ole noussut merkittävästi.

Kun ravintolat maaliskuun lopussa suljettiin, uskottiin, että moni yritys ei selviä vaikeassa tilanteessa. Asiakaskato oli ollut jo juuri ennen sulkemista hurja.

Koko alkuvuoden aikana konkurssiin on hakeutunut 122 ravintola-alan yritystä, kun viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 166.

– Korona näkyy toistaiseksi aika vähän, tiivistää matkailu- ja ravintolapalvelu MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Aittoniemen mukaan MaRan neuvonnasta on kuitenkin opastettu yrityksiä konkurssiin ja yrityssaneeraukseen hakemisessa.

Esimerkiksi Pohjois-Savon käräjäoikeudesta kerrotaan, että koronaepidemian aikana vireille on tullut kolme ravintola-alan konkurssihakemusta.

Kaikkiaan Pohjois-Savon käräjäoikeuteen on tullut koronaepidemian aikana 14 konkurssihakemusta. Vuosi sitten vastaavana aikana hakemuksia tuli 23.

Matkailu- ja ravintolapalvelu MaRa ry:n Veli-Matti Aittoniemen mukaan liiton tukipalveluja on hyödynnetty runsaasti. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Helpotukset ovat auttaneet yrityksiä

Konkurssiasiamies Helena Kontkanen arvioi, että ainakin yritysten selviämisen helpottamiseksi tehdyt toimenpiteet ovat hillinneet konkurssien määrää.

Yrityksillä on ollut mahdollisuus esimerkiksi verohelpotuksiin ja pankkien myöntämiin lainanlyhennysvapaisiin. Myös vuokranantajat ovat tulleet jonkin verran vastaan.

– Viesti on ollut se, että ollaan pitkämielisiä. Yrityksiä ei haluta nyt puskea konkursseihin. Tällä on voinut olla vaikutusta, Kontkanen pohtii, mutta myöntää todellisten syiden arvioinnin olevan hankalaa.

Toukokuun alussa tuli voimaan konkurssilain muutos. Muutoksessa rajoitettiin velkojien mahdollisuutta hakea velallisia maksukehoitusten perusteella konkurssiin.

– Velkojien tekemien konkurssihakemusten määrä tulee laskemaan konkurssilukeman määrää entisestään, arvelee Kontkanen.

Savon yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgrenin mukaan tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin koronaepidemian alussa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Tulevaisuus sumuinen, mutta ei näytä synkältä

Arvoitukseksi jää se, mitä tapahtuu syksyllä. Konkurssilainmuutos esimerkiksi päättyy lokakuun lopussa.

Kontkasen mukaan se voi tarkoittaa ruuhkia konkurssihakemusten käsittelyyn marraskuun alusta lähtien.

Varmuudella tiedetään jo se, että kuuden kuukauden aikana kertyy jo normaalioloissa tapahtuvia konkurssitapauksia.

– Tapaukset ovat olemassa. En usko, että ne jättävät hakematta lopulta konkurssiin, uskoo Kontkanen.

Savon yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren pitää yleisnäkymiä tulevan suhteen osittain sumuisina, vaikka suunta näyttäisi olevan parempaa kohti.

Yrittäjät ovat varuillaan.

– Vielä ei riemusta hypitä, mutta konkurssiaaltoa ei juuri nyt ole näköpiirissä. Tällä hetkellä tilanne on huomattavasti valoisampi kuin kaksi kuukautta sitten, iloitsee Aikio-Tallgren.

Lue lisää:

Keskustele aiheesta 13.6.2020 klo 23 saakka.

.
.