Takuusäätiö pelkää maksuvaikeuksien kärjistyvän syksyllä, kun koronatilanteen takia lykätyt laskut on maksettava pois

Esimerkiksi pankit ovat myöntäneet tänä keväänä lainoille lyhennysvapaata ja vakuutusyhtiöt lisää maksuaikaa, jos on hoitanut laskunsa aiemmin hyvin.

Koronakeväänä ihmisten maksuvaikeuksia jouduttivat esimerkiksi työttömyyskassojen suuret hakemusmäärät ja niistä aiheutuneet viiveet korvausten maksamisessa. Takuusäätiössä ollaan nyt huolissaan, pystyvätkö velkojaan lykänneet maksamaan ne, vai onko syksyllä odotettavissa maksuhäiriömerkintöjen kasvu. Kuva: Mostphotos

Koronan aiheuttamat talousvaikeudet muuttuvat monessa kodissa maksamattomien laskujen kasaksi. Asiantuntijat patistavatkin ihmisiä ottamaan heti maksuongelmien alkaessa yhteyttä velkojin ja pyytämään lisää maksuaikaa.

Velkaneuvontaa antavan Takuusäätiön keskeinen neuvo maksuvaikeuksissa kamppaileville on pyytää velkojalta ajoissa lisää maksuaikaa.

Koronakeväänä yrityksillä onkin riittänyt joustoa asiakkailleen. Pidemmän maksuajan lisäksi laskuja on pilkottu pienempiin eriin. Pankit ovat myöntäneet tuhansille asuntolainan lyhennysvapaata.

Vakuutusyhtiöissä maksuaikaa yleensä myönnetään, jos on hoitanut maksut aiemmin hyvin,.

– Mutta jos on paljon aiempia maksurästejä, niin voi olla, että maksuaikaa ei enää myönnetä, vakuutusasiantuntija Hanna Salo Fine Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

Kuntien laskutuksesta käy kova kilpailu. Esimerkiksi monet vesi- ja energiayhtiöt Lapissa ovat siirtäneet laskutuksensa kokonaan perintäyhtiöiden vastuulle. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kärjistyvätkö maksuvaikeudet syksylle lykätyistä laskuista?

Takuusäätiössä pelätään nyt, että koronatilanteen aiheuttamat maksuvaikeudet kärjistyvät syksyllä.

Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkasen mukaan velkaneuvojia huolestuttaa, kuinka paljon maksuja on lykätty syksylle ja pystyvätkö ihmiset maksamaan ne, jos koronatilanne pitkittyy ja esimerkiksi lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi.

– Pystytäänkö niitä maksamaan, jos tulotaso ei nousekaan samalle tasolle kuin ennen koronaa? Se on kyllä ihan todellinen riski, josta ei ole paljon puhuttu, Minna Markkanen huomauttaa.

– Maksun lykkäys ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu, vaan se vain siirtää niitä maksuvaikeuksia eteenpäin.

Takuusäätiössä on neuvontaa lisäämällä jo varauduttu siihen, että syksyllä tulee asiakkaiksi lisää maksuhäiriömerkinnän luottotietoihinsa saaneita. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Minna Markkanen kertoo keskustelleensa jo keväällä talous- ja velkaneuvojien kanssa siitä, annetaanko nyt jo liikaa maksuhelpotuksia, ja lykätään ongelmia tulevaisuuteen.

– Yksi vaara on siinä, kuinka paljon niitä lyhennysvapaita ja muita maksuja on lykätty syksylle. Jos tämä tilanne pitkittyy, voi olla, että ne maksuvaikeudet realisoituvat sitten syksyllä, Markkanen ennakoi.

Maksa ensin asumiseen liittyvät laskut

Jos maksuvaikeudet iskevät, kannattaa myös tarkasti miettiä, missä järjestyksessä laskunsa maksaa.

– Jos rahat eivät riitä kaikkeen, olisi tosi tärkeää maksaa ensin vuokra, puhelin tai vakuutukset. Toivottavasti näitä maksuja ei ole nyt hirveästi lykätty, Minna Markkanen sanoo.

– Esimerkiksi kotivakuutus ja auton kaskovakuutus ovat tavallisimpia kotitalouksien vakuutuksia, ja ne päättyvät, jos niitä ei makseta, Hanna Salo muistuttaa.

Useimmat vuokranantajat vaativat vuokralaisiltaan kotivakuutusta. Uutta vakuutusta voi kuitenkin olla vaikeaa tai jopa mahdotonta saada, etenkin jos luottotietoihin on tällä välin ilmestynyt maksuhäiriömerkintä.