1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floydin kuolema

George Floydin taposta syytetty poliisi tänään oikeuden eteen – epäillään myös äänestäneen laittomasti republikaaneja

Avunannosta surmaan syytettyjen kolmen muun poliisin tapauksia käsiteltiin oikeudessa viime viikolla.

Poliisin surmaamaa George Floydia kuvaava seinämaalaus. Kuva: imago images/Future Image/ All Over Press

Minneapolisissa tasan kaksi viikkoa sitten George Floydin surmannut poliisi Derek Chauvin astuu tänään maanantaina oikeuden eteen.

Oikeuskäsittely alkaa maanantaina noin kello 21 Suomen aikaa, kertoo muun muassa minnesotalainen uutismedia KSTP (siirryt toiseen palveluun).

Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta, mikä vastaa suomalaisessa oikeusjärjestelmässä tappoa. Toissijaisesti Chauvinia syytetään myös kuolemantuottamuksesta.

Viime viikolla oikeudessa olivat kolme muuta tapahtumapaikalla ollutta poliisia, joita syytetään avunannosta Floydin tappoon.

Epäillysti väärennetyllä setelillä ostoksia maksanut George Floyd kuoli kiinniottotilanteessa, kun Chauvin painoi häntä niskasta polvella maahan noin yhdeksän minuutin ajan.

Floydin kuolema on synnyttänyt ympäri Yhdysvaltoja poikkeuksellisen laajamittaisia mielenosoituksia, joissa nostetaan tapetille mustien amerikkalaisten kokemaa poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia.

Derek Chauvin Kuva: AOP

Laitonta äänestämistä?

Sanomalehti Minneapolis Star Tribune (siirryt toiseen palveluun) uutisoi, että epäilyksiä on herännyt myös Chauvinin mahdollisista aiemmista rikoksista.

Lehden mukaan floridalainen asianajaja Dan Helm väittää, että Chauvin olisi äänestänyt laittomasti Floridassa vuosina 2016 ja 2018. Asianajaja on vedonnut Floridan osavaltion syyttäjään sillä perusteella, että Chauvin asui ja työskenteli Minnesotassa näinä vuosina.

Helm oli tutkinut Chauvinin äänestysrekistereitä saatuaan selville, että tämä omistaa kiinteistön Floridassa. Selvisi, että Chauvin on rekisteröitynyt republikaanisen puolueen aktiiviseksi äänestäjäksi Floridassa.

– Olin pöyristynyt kun minulle selvisi, että hän on äänestänyt täällä vaikuttaakseen meidän vaaleihimme, vaikka asuu itse Minnesotassa, Helm kommentoi Star Tribunelle.

Lue lisää:

Kaksi aloittelijaa ja kaksi kokenutta poliisia – tämä tiedetään George Floydin taposta syytetyistä

Minnesotan syyttäjä korottaa Chauvinin syytteen toisen asteen murhasyytteeksi – lisäksi kolmelle poliisille syytteet avunannosta

Poliisille syyte George Floydin kuolemasta Minneapolisissa – protestit jatkuneet eri puolilla USA:ta, kuvernööri: "Kyse on kaaoksesta"