1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsissa sosiaalidemokraattien kannatus teki koronakriisissä hurjan loikan

Puoluekannatusmittauksen mukaan ruotsidemokraattien kannatus on tippunut Ruotsin puolueista eniten viimeisen puolen vuoden aikana.

Ruotsi
Stefan Löfvén ja Jimmie Åkesson valtiopäiväsalissa.
Stefan Löfvenin johtama sosiaalidemokraatit on tuoreen kannatusmittauksen suurin voittaja ja Jimmie Åkessonin ruotsidemokraatit suurin häviäjä. Mikael Persson / AOP

TukholmaKriisin aikana turvaudutaan johtajiin. Suomessa viime viikolla julkaistu Ylen kannatuskysely näytti huippulukemia pääministeri Sanna Marinin (sd.) puolueelle sosiaalidemokraateille.

Sama on nähtävissä Ruotsissa. Tänään julkaistiin Ruotsissa maan laajin ja merkittävin puoluekannatusmittaus (siirryt toiseen palveluun). Mittauksen tekee tilastokeskus SCB kaksi kertaa vuodessa.

Sosiaalidemokraatit on selvästi maan suosituin puolue 33,7 prosentin kannatuksella. Nousu joulukuun mittauksesta on ollut hurja, peräti 8,7 prosenttiyksikköä.

Joulukuussa julkistetussa edellisessä mittauksessa sosiaalidemokraatit olivat ykkösiä, mutta toiseksi suosituimmaksi puolueeksi oli noussut ruotsidemokraatit. Puolueiden välillä oli eroa vain 3,7 prosenttiyksikköä.

Koko syksy keskusteltiin jengiväkivaltaisuuksista, nuorisorikollisuudesta ja maahanmuutosta, mikä suosi ruotsidemokraatteja.

Koronakriisissä nämä teemat ovat tippuneet pois. Tänään julkaistussa mittauksessa ruotsidemokraatit on tippunut kolmannelle sijalle.

Puoluetta äänestäisi juuri nyt 17,1 prosenttia, mikä on 5,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin puoli vuotta sitten.

Toukokuun puoluekannatusmittaus 2020.
Toukokuun puoluekannatusmittaus 2020.Miku Huttunen / Yle

Hallituksen tukipuolueiden kannatus laskee

Ruotsissa toiseksi suosituimman puolueen paikan on ottanut maltillinen kokoomus 20,1 prosentin kannatuksella.

Sosiaalidemokraattien kaula kakkoseen on siis huima.

Vähemmistöhallitusta tukevien keskustan ja liberaalien kannatukset olivat tippuneet. Pudotus on molemmilla yli 2 prosenttiyksikköä viime vaaleista.

Keskustan kannatus on 6 prosenttia ja liberaalien 3,3 prosenttia. Liberaalien kannatus ei ole ollut koskaan näin huono tilastokeskuksen mittauksessa. Puolueen kannatus ei riittäisi valtiopäiville pääsyyn.

Kannatuksen pudotus näin merkittävässä mittauksessa voi johtaa siihen, että varsinkin liberaalit koventaa äänenpainojaan hallitusta kohtaan ja esittää lisävaatimuksia pystyäkseen profiloitumaan paremmin.

Keskustan ja liberaalien ei uskota vetävän pois tukeaan, sillä uudet vaalit laskevassa kannatuksessa ei suosi niitä.

Ruotsin valtiopäivätalo.
Ruotsissa on vaalit reilun kahden vuoden kuluttua. AOP

Kannatusluvut ovat voineet jo muuttua

Tilastokeskuksen tutkimus tehtiin 29.4. -27.5. Kritiikki on kuitenkin yltynyt sosiaalidemokraatteja kohtaan aivan viime aikoina. On mahdollista, että sosiaalidemokraattien luvut olisivat jo laskeneet, jos mittaus olisi ulottunut kesäkuun puolelle.

Puoluejohtajat ottivat mittaa toisistaan eilen Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n tentissä. Koko keskustelu käsitteli koronakriisin hoitoa. Pääministeri Stefan Löfven sai kovaa kritiikkiä vanhustenhoidon epäonnistumisesta ja koronatestaamisen junnaamisesta paikoillaan.

Tästä voit lukea lisää kasvaneesta kritiikistä:Analyysi: Kritiikki yltyy Ruotsissa maan koronaviruslinjaa kohtaan – Yhä useampi kysyy, valitsiko Ruotsi oikean strategian

Koko kevään ajan muut puolueet ovat antaneet hallitukselle työrauhan ja tukeneet valittua linjaa.

Ruotsidemokraatit vaativat alkukeväästä koulujen sulkemista, mutta vaatimus ei herättänyt kannatusta edes omien äänestäjien joukossa. Niinpä se on pysytellyt kriisissä sivustakatsojana. Eilisessä tentissä puolue oli yksi rajuimman kritiikin esittäjistä.

Hallitus on pitänyt Ruotsissa kiinni maan hallintomallista, jossa valtiollinen asiantuntijaviranomainen päättää, miten se hoitaa sille kuuluvat asiat. Muut puolueet sanovat nyt, että hallituksen olisi pitänyt varmistaa koronatestaamisen järjestäminen eikä jättää sitä asiantuntijoiden ja alueiden vastuulle.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää: Ruotsin oppositiojohtajat arvostelevat hallitusta koronakriisin huonosta hoidosta – "Nyt on aika sanoa, että keisarilla ei ole vaatteita"

Ruotsalaisten tuki maan koronastrategialle jatkaa laskuaan: kyselyn mukaan enää alle puolella vahva luottamus valittuun linjaan

Lue seuraavaksi