Yhdysvaltain mielenosoittajat haluavat leikata poliisin rahoitusta – Minneapolisin poliisilaitos mullistumassa

Vaatimus supistaa poliisivoimien budjettia on mielenosoitusten pääteemoja.

George Floydin kuolema
Kuvassa poliisi pidättää afroamerikkalaisen miehen.
Vaatimukset poliisilaitosten uudelleenjärjestelystä voimistuvat Yhdysvalloissa. Poliisi pidättää mielenosoittajaa Minneapolisissa 31.5.2020. Scott Olson / AFP

George Floydin kuolemalla pidätystilanteessa on kauankantoiset seuraukset. Maailmanlaajuisten mielenosoitusten ohella tapahtuma on johtamassa mullistuksiin Yhdysvaltain järjestysvallan piirissä.

Vaatimus poliisin rahoituksen vähentämisestä - "defund" - on kiteytynyt mielensoitusten iskulauseeksi.

Valkoisten vahva asema poliisivoimissa on jälleen joutunut huomion kohteeksi. Poliisin oman kameravalvonnan lisääminen ei ole estänyt mustia joutumasta väkivallan kohteeksi.

Floydin kuolemaan johtaneen tilanteen räikeyttä lisää se, että häntä maahan painaneen poliisin ohella läsnä oli kolme muuta poliisia. Näistä kukaan ei puuttunut tapahtumaan.

Poliisin asema horjuu

Koko maata kuohuttava tapahtuma horjuttaa poliisilaitoksia kautta Yhdysvaltojen.

Kohteeksi näyttää joutuvan ensiksi Minneapolisin poliisilaitos. Kaupunginvaltuuston jäsen Jeremiah Ellison julisti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että poliisilaitoksen rakenne hajotetaan ja yleinen turvallisuus ja hätätilanteisiin vastaaminen turvataan uudelta pohjalta.

Budjettisupistusten puoltajat korostavat, että kyseessä ei ole yksioikoinen poliisin rankaiseminen rahoituksen kautta.

Kuvassa sairaanhoitajat taputtavat ohi kulkeville mielenosoittajille.
Sairaanhoitajat osoittavat mielenosoittajille suosiota Bostonissa 31.5.2020. Joseph Prezioso / AFP

Tarkoitus on järjestää viranomaisten toiminta uudestaan, niin ettei poliisia käytetä tarkoituksiin, joihin sillä ei ole koulutusta eikä pätevyyttä.

Brooklyn Collegen sosiologian professori Alex S. Vitale katsoo Washington Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvalloissa poliisin roolia on jo vuosikymmenien ajan laajennettu vastaamaan myös asunnottomuuden, mielenhäiriöiden ja nuorisoväkivallan luomiin ongelmiin.

Valvonnan sijasta tukea

Mustien hengellä on väliä -liikkeen perustajiin kuuluva Alizia Garza muistuttaa, että kyse on tuen saamisesta asuinyhteisöille.

– Tarvitsemme lisää rahoitusta asumiseen, koulutukseen ja elämänlaadun kohottamiseen yhteisöissä, jotka ovat nyt ylivalvottuja ja ylimitoitettujen poliisitoimien kohteina, muistutti Garza. Häntä haastateltiin NBC-kanavan ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun). ** **

Muutoksia tapahtuu jo. Portlandissa Oregonissa on päätetty vähentää poliiseita kouluissa ja siirtää tähän varattuja määrärahoja yhteisöjen tukemiseen.

George Floydin kuoleman aiheuttama liikehdintä saa viranomaisia toimintaan.

New Yorkin pormestari Bill De Blasio ( dem.) sanoi sunnuntaina, että kaupunki siirtää poliisille tarkoitettuja varoja nuorisotyöhön ja sosiaalitoimeen (siirryt toiseen palveluun). Vaatimuksia tähän on kuultu sekä aktivistien että kaupungin viranomaisten taholta. ** **

Kuvassa on poliiseja ja mies, joka on selin kameraan.
Jakaantunut kansakunta. Mielenosoittaja ja poliisiketju Minneapolisissa 29.5.2020. Scott Olson / AFP

Myös Los Angelesin pormestari Eric Garcetti (dem.) lupasi, että poliisin budjetista leikataan 150 miljoonaa dollaria. Rahat käytetään mustien ja muiden vähemmistöjen yhteisöjen tukemiseen.

Mustien elämällä on väliä -liikkeen perustajiin kuuluva Melina Abdullah ehti kyseenalaistaa sen, että Los Angelesin budjettiehdotuksessa poliisi oli saamassa lisärahoitusta, vaikka muilta leikattiin.

– Olemme keskellä pandemiaa, jolla on myös taloudellisia seurauksia. Miksi pitäisi käyttää lisää rahaa poliisiin, hän kysyi Time-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Abdullah katsoi, että poliisit voisi poistaa esimerkiksi kouluista ja puistoista.

Poliisit varoittavat vaaroista

Poliisit muistuttavat kuitenkin siitä, että rahoituksen leikkaukset voivat pahentaa ongelmia.

Washingtonin poliisipäällikkö Peter Newsham varoitti Washinton Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun), että rahoituksen leikkaaminen haittaa koulutusta, palkkausta ja hyvän johdon luomista. Newsham kehotti lainsäätäjiä etenemään asiassa maltillisesti. ** **

Kuvassa mielenosoittajat kohtaavat poliisin New Yorkissa.
Mielenosoittajat ja poliisit kahakoivat New Yorkissa 31.5.2020. John Moore / AFP

Los Angelesin poliisien yhdistys kutsui leikkausaikeita vastuuttomiksi ja "nopeimmaksi tieksi tehdä asuinalueet vaarallisemmiksi" (siirryt toiseen palveluun).

Kysymys jakaa kansaa

Myös presidentti Donald Trump asettui vastustamaan supistuksia. Hän leimasi poliisin rahoituksen supistamiseen Demokraattien "radikaalin vasemmistolaiseksi" teemaksi, ja vaati twiitissään "Lisää rahaa lainvalvontaan", raportoi Time-lehti (siirryt toiseen palveluun). ** **

Yhdysvaltain poliisilaitosten rahoittaminen ei ole kuitenkaan presidentin käsissä, ja vaihtelee huomattavasti (siirryt toiseen palveluun) eri osavaltioiden välillä.

Cato-instituutin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2017 New Yorkissa käytettiin poliisitoimeen vuosittain 530 dollaria asukasta kohden ,ja Kaliforniassa miltei saman verran. Joissakin osavaltioissa – kuten Mainessa tai Kentuckyssa – poliisin rahoitus jäi alle puoleen tästä.

Lue lisää:

Enemmistö Minneapolisin kaupunginvaltuustosta kannattaa kaupungin poliisilaitoksen lakkauttamista

USA:ssa mustat joutuvat poliisin pysäyttämiksi paljon useammin kuin valkoiset – Nämä seitsemän tilastoa kertovat syvästä epäluulosta

Lähteet: AP, AFP, Reuters