1. yle.fi
  2. Uutiset

Tankarin saari saa vihdoin luopua varavoimasta – uusi merikaapeli asennetaan tällä viikolla

Kokkolan edustan saarelle saadaan sähköt merikaapelin kautta todennäköisesti perjantaina.

Sähkökaapelit
Tankarin Majakkasaari.
Yle/Eva Fyrqvist

Kokkolan edustalla olevalle Tankkarin saarelle tulee pian sähköt uuden merikaapelin kautta. Vanha kaapeli päätettiin vaihtaa, kun kaapelivika katkaisi sähköt Tankkarista tammikuussa. Siitä asti saarelle on tullut sähköt varavoimalla.

Kymmenen kilometriä uutta merikaapelia aletaan laskea mereen maanantaina iltapäivällä. Jos merellä tuuliolot sallivat, sähkö kulkee uuden kaapelin kautta saarelle jo perjantaina. Silloin voidaan luopua varavoimasta.

– Juuri pidettiin kokousta asiasta ja aluksen kapteeni arvioi, että kaapeli on meressä keskiviikkona. Sen jälkeen kaapeleiden päät kytketään energiaverkkoon. Sukeltaja käy vielä lopuksi tarkistamassa, että kaikki on kunnossa, kertoo urakasta Kokkolan Energiaverkkojen rakennuttaja Vesa-Matti Tervamäki.

Urakka maksaa satoja tuhansia euroja. Uuden merikaapelin pitäisi toimia moitteettomasti seuraavat 45 vuotta. Tervamäen mukaan edellinen kaapeli oli 50-vuotias ja se oli korjattu kerran.

Tammikuun sähköjen katkeamisen syyksi todettiin kaapelivika muutaman kilometrin päässä rannasta. Tutkaaminen paljasti merikaapelissa myös pari muuta riskikohtaa, ja siksi koko kaapeli päätettiin uusia.

Lue seuraavaksi