1. yle.fi
  2. Uutiset

Naisten Superpesis alkaa vihdoin perjantaina SMJ:n ja Virkiän kohtaamisella – poikkeusolot näkyvät yksityiskohdissa

Pohjalaisjoukkueet kohtaavat toisensa koronan muovaamassa runkosarjassa peräti neljästi.

Naisten Superpesis
Pesäpalloilija ja käsidesi
Virkiän Essi Kylli näytti esimerkkiä tiistain kenraaliharjoituksessa, kädet pitää muistaa pitää puhtaina pelin tiimellyksessäkin.

Tiistai oli Lapuan Lukkarilan pesäpallostadionilla kuin mikä tahansa kesäkuinen pelipäivän ilta. Virkiän vieraaksi oli saapunut rakas paikallisvastustaja Seinäjoen Maila-Jussit.

Sivustaseuraajan silmin saattoi näyttää, ettei ottelussa ollut mitään erikoista. Onhan jo vuodesta 1969 naisten pääsarjassa tahkonnut Virkiä pelannut lukemattomia kotiotteluita vuosien varrella.

Sen sijaan se, että kyseessä oli vielä harjoitusottelu keskellä kesäkuuta, on ennenkuulumatonta.

– Onhan tämä vähän erilaista. Ei oikein tunnu, että on jo kesäkuun puoliväli, Virkiän lyöjäjokeritähti Janette Lepistö myöntää.

Vaikka tilanne on uusi ja osin kummallinenkin, on Virkiän leirissä pyritty pysymään positiivisina.

– On vain mahtavaa päästä pelaamaan. Perjantaina päästään vihdoin tositoimiin.

Lepistön mukaan kauden lykkääntymisessä on ollut hankalinta, kun tarkkaa tietoa tulevasta ei ole ollut.

– Epätietoisuus on ollut tässä kaikista pahinta. Ei ole ollut ajoittain mitään tarttumapintaa, kaikki on ollut niin auki.

Poikkeusjärjestelyt näkyvät myös otteluohjelmassa

Tämän suven runkosarjassa joukkueet pelaavat 20 ottelua. 12 joukkuetta on jaettu maantieteellisesti neljään lohkoon.

Virkiä, SMJ ja Kempeleen Kiri pelaavat omassa lohkossaan nelinkertaisen sarjan (8 ottelua) ja kahden viereisen lohkon joukkueita vastaan kaksinkertaisen sarjan (12 ottelua).

Erikoista koronan jälkeisistä järjestelyistä tekee se, etteivät joukkueet kohtaa runkosarjassa kauimpana olevan lohkon joukkueita. Näin esimerkiksi Virkiä ei pelaa runkosarjassa lainkaan Hyvinkään Tahkoa, tamperelaista Manse PP:tä ja Lappeenrannan Pesä Ysejä vastaan.

– Onhan se harmittavaa. Pitää silti tässä tilanteessa olla onnellinen, että päästään ylipäätään pelaamaan. Ei sillä lopulta ole niin paljon merkitystä ketä vastaan pelataan. Tilanne on kaikille sama, Lepistö muotoilee.

Janette Lepistö
Viisi edellistä lyöjäkuningattaren titteliä kahminut Janette Lepistö ei ota paineita hurjan putken jatkamisesta. Tomi Hänninen

Tiistaisen harjoitusvastustajansa SMJ:n Virkiä kohtaa runkosarjassa neljästi. Ensimmäinen kohtaaminen on edessä jo perjantaina Seinäjoella.

– Paikallisvastustaja on aina ollut kovasti tunteita herättävä juttu. Varmasti tulee hienoja kamppailuja, kun pääsemme heti pelaamaan useamman kerran tuttua joukkuetta vastaan. Yleisöäkin varmasti riittää sen verran, mitä sisään nyt saa ottaa.

Lepistö on kahminut nimiinsä edelliset viisi lyöjäkuningattaren titteliä.

– Edellisillähän titteleillä ei ole mitään väliä, kun uuteen kauteen lähdetään. Aina pitää osoittaa tasonsa, katsotaan mitä sieltä sitten tulee.

Niskanen on antanut pelaajilleen tilaa hengähtää

Kolmatta kauttaan Virkiän peräsimessä aloittava Tomi Niskanen on pitänyt tärkeänä antaa pelaajilleen myös aikaa hengähtää korona-aikana.

– Annoimme pelaajille aikaa käsitellä tätä aikaa, sopeutua ja miettiä tilannetta. Oli mielestäni hyvä ratkaisu antaa pelaajille tässä tilanteessa henkistä lepoa.

Niskanen on halunnut, ettei harjoituksissa koronauutisilla mässäillä.

– Kun ollaan keräännytty joukkueen kanssa yhteen, niin olemme pyrkineet unohtamaan mitä ongelmia muualla onkaan. Olemme tietyllä tapaa onnistuneet olemaan kuin turvapaikassa, kaikki uutiset ja muu on pidetty harjoitustilanteiden ulkopuolella.

Kaikkiaan korona-aika onkin sujunut Virkiän leirissä hyvin. Myös pelillisesti joukkue on onnistunut kehittymään, vaikka yhteiset leirit ovat jääneet valmistautumiskaudella vähemmälle.

Tomi Niskanen, Lapuan Virkiän naisten pesäpallojoukkueen pelaajavalmentaja
Tomi Niskanen on pyrkinyt pitämään Virkiän harjoitukset koronavapaana alueena. Tarmo Niemi / Yle

Tavoitteet ovat Virkiän paidassa aina korkealla. Edellisenä syksynä anttipaitoja koristi pronssiset mitalit.

– Viime kaudesta lähdetään parantamaan. Jo viime kaudella tavoittelimme kultaa.

Kokeneiden Emmi Viitalan ja Jenna Kammi-Rahnaston urien päättyminen näkyy varmasti.

– He kannattelivat joukkuetta monella tapaa. Pitää aina katsoa asiaa myös mahdollisuutena. Kun hienot ihmiset väistyvät vastuusta, niin aina on tilaa uusille.

Niskanen toivoo, että kun kausi nyt vihdoin alkaa, itse peli saa päähuomion.

– Jokainen ottaa pienen tietoisen riskin, kun tuonne kentälle lähtee. Silloin kannattaa yrittää nauttia ja tehdä asiat ohjeistusten mukaan mahdollisimman normaalisti.

– Siihen me tähtäämme, ettei jouduta liikaa miettimään, vaan päästään tekemään asioita omalla tavalla ja nauttimaan tästä hienosta pelistä.

Seurajohdoilla on riittänyt pohdittavaa

Virkiän pesäpallojaoston puheenjohtaja Jari Lepistö huokaisee helpotuksesta, kun ensimmäinen kotiottelupäivä lähestyy kalenterissa. Lapualla pelataan ensimmäisen kerran sunnuntaina, kun Kempeleen Kiri saapuu Lukkarilaan.

– Onhan tämä ollut seurallekin todella haastavaa aikaa. Ei ole moista kevättä ennemmin vastaan tullut. Onneksi nyt päästään pelaamaan ja tilanne näyttää lupaavalta.

Taloudellisesti Virkiä on päässyt monta muuta urheiluseuraa helpommalla. Kiitos kuuluu Lepistön mukaan muun muassa pitkäaikaisille tukijoille, jotka ovat pysyneet joukkueen tukena.

– Meillä on sillä saralla suhteellisen hyvä tilanne, mutta toki haasteitakin talouspuolella on ollut.

Ottelujärjestelyt herättävät kauden alla runsaasti keskustelua. Erilaiset toteuttamistavat hakevat vielä kauden mittaan muotoaan.

– Mistä yleisö tulee sisään, mistä ulos, istumajärjestys, sosiaalitilat ja kaikki hygienia-asiat... Paljon on asioita, joita pitää ottaa seuran huomioon, joita ei ole välttämättä aiemmin tarvinnut niin kovasti huomioida.

Lepistö toivoo, että myös katsojat ovat mukana luomassa uusia toteuttamistapoja.

– Tietysti vastuuta on nyt myös katsojalla. Pitää muun muassa istua väljästi. Toivonkin sydämeni pohjasta, että paikalle tultaisiin ajoissa.

Faktaa on, ettei kaikkia halukkaita pystytä Lapualla nykyisillä ohjeistuksilla katsomoon ottamaan. Viime kaudella Virkiän yleisökeskiarvo oli 598.

– Valitettavasti jossain vaiheessa joudutaan siihen jonoon stoppi laittamaan. Katsomotilat meillä on niin, että saamme kyllä hyvin 500 mahtumaan turvallisesti, se ei tuota ongelmaa.

Yleisöä pesäpallo-ottelussa
Lapualla katsomoon mahtuu varsin väljästi sallitut 500 katsojaa. Tarmo Niemi / Yle

SMJ hamuaa romua kaulaan

Seinäjoen Maila-Jussien vaarallinen lyöjäjokeri Aino-Kaisa Mantere on yhtä hymyä kauden ollessa jo aivan nurkan takana.

– Korona-ajassa on ollut hyvää se, että vielä toukokuussa meillä olisi vielä moni ollut koulussa tai töissä muualla. Olemme saaneet treenata nyt aika paljon. Uskon, että peli on nyt valmiimman näköistä kuin se olisi toukokuun alussa ollut.

Mantereella on henkilökohtaisestikin energinen olotila.

– On jotenkin valmiimpi olo. Kun vielä kelitkin ovat tällaiset, eivätkä niitä kylmiä toukokuun iltoja, niin tuntuu, että nyt ollaan todella valmiita.

Manteretta harmittaa, ettei jokaista joukkuetta välttämättä pääse lainkaan kauden aikana kohtaamaan.

– Onhan se vähän harmi, ettei pääse kaikilla paikkakunnilla käymään. Meillä on todella kova oma lohko, jossa on tärkeitä pisteitä jaossa. Omassa lohkossa pitää todella pärjätä, jos haluamme runkosarjassa menestyä.

Mantereen mukaan SMJ on vahvistunut viime kaudesta ja on valmis mitalitaisteluun.

– Kyllä meillä on nyt tavoitteena päästä mitaliotteluihin asti ja sieltä päästä ottamaan vähän romua kaulaan.

Naisten Superpesiksen kauden avausta seurataan Yle Puheen Urheilukierroksella perjantaina klo 17.45 alkaen.

"Poikkeusolosuhteet voi hetkellisesti myös unohtua"

SMJ:n pelinjohtaja Antti Kuusisto kertoo, että kevät on ollut vähintäänkin erikoista aikaa.

– Pitää olla nyt tosi kiitollinen, että päästään pelaamaan vaikean kevään jälkeen. Tosi pitkä harjoituskausi on takana, Kuusisto hymähtää.

– Olen kiitellyt valtavasti liiton päätöksiä. Siellä on tehty valtava työ sarjaohjelmien eteen.

Itse ottelun aikana poikkeusjärjestelyt näkyvät katsomoon pienissä yksityiskohdissa.

– Hutunkeiton sijaan heitetään kolikkoa kuin jalkapallomaailmassa on ollut tapana jo pidemmän aikaa. Tuomarien alue kotipesässä on kasvanut huomattavasti. Se vaikeuttaa meidän kaarityöskentelyä. Ottelun jälkeiset kättelyt ja kunnarien juhlinnat kolmospesälle jäävät nyt pois.

Moni asiaa vaatii joukkueilta mukautumista.

SMJ:n naisten pesäpallojoukkue
Antti Kuusiston käskyttämä SMJ lähtee kauteen mitali mielessä. Tarmo Niemi / Yle

– Paljon on asioita, jotka vähän muuttuvat. Paljon jää joukkueidenkin oman harkinnan varaan.

Kuusisto tietää, ettei ottelun sisällä voi jatkuvasti miettiä rajoituksia.

– Kaikki katsojat ymmärtävät sen, että yritämme toimia kentällä oikein ja vastuullisesti. Mutta jokainen myös ymmärtää, että pelissä välillä tunne voi viedä ja poikkeusolosuhteet voi hetkellisesti myös unohtua.

– Kaikki pyrkivät varmasti parhaaseensa, mutta kun tunteet ovat pinnassa, niin ei aina kaikki välttämättä suju kuin on paperille kirjoitettu.

SMJ-käskyttäjä on varsin hyvillä mielin joukkueensa iskukyvyn suhteen.

– Tavoite on, että edellisestä kaudesta lähdetään parantamaan, eli puolivälierävaihe pitäisi selättää. Meillä on paljon lahjakkuttaa kasaantunut joukkueeseen, tuollaista nippua on todella mukava valmentaa.

Naisten Superpesiksessä runkosarja päättyy 23. elokuuta ja finaalit alkavat 16. syyskuuta. Kauden pitäisi päättyä viimeistään 27. syyskuuta.

Lue myös:

Pesäpallon erikoinen sarjajärjestelmä herättää keskustelua – huippujoukkueet eivät välttämättä kohtaa toisiaan koko kesänä: "Todella hassua"

Tähtipelaaja Janette Lepistö tuli viime kaudella otteluista kotiin yleensä itkien – pesäpalloilijan ajattelu muuttui merkittävällä tavalla tänä keväänä

Pesäpalloliitto julkaisi miesten ja naisten Superpesiksen otteluohjelmat

Koronaviruspandemia myllersi Superpesiksen sarjajärjestelmän, josta ei yksikään putoa, mutta kaikkia joukkueita ei välttämättä kohdata – seuroilta löytyy kiitosta ja ymmärrystä

Naisten superpesiskausi käyntiin perjantaina – vilkas pelaajaliikenne maustaa ennakkospekulaatioita! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi