1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiistellystä Lapin pelastusjohtajan valinnasta on tehty valitus hallinto-oikeuteen

Lapin liitto pitää valitusta tarpeettomana ja vaatii sen hylkäämistä.

Lapin liitto
Markus Aarto
Markus Aarto aloitti Lapin liiton vt. pelastusjohtajana 1. huhtikuuta.Studio Timo Heikkala Oy

Lapin liiton pelastusjohtajan valinnasta on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Valittajana on yksi virkaa hakenut, mutta valitsematta jäänyt henkilö. Hän vaatii pelastusjohtajan valinnan kumoamista muun muassa siksi, että ansiovertailua ei olisi tehty, valinnassa olisi rikottu tasavertaisuus- ja yhdenvertaisuuslakia eivätkä haastattelut olisi mahdollistaneet hakijoiden tosiasiallista vertailua.

Lapin liiton hallitus antoi lausunnon hallinto-oikeudelle maanantaina. Liiton hallitus pitää valitusta perusteettomana ja vaatii sen hylkäämistä.

Henri Ramberg (vas.) esitti, että valitus ansiovertailun osalta hyväksyttäisiin. Kukaan muu hallituksessa ei kannattanut Rambergin esitystä, joten se raukesi.

Päätös vasta vuoden päästä?

Hallinto-oikeus antaa ratkaisunsa myöhemmin, mahdollisesti ensi vuonna.

– Ennakoin, että ratkaisuun menee noin vuosi eli ensi kevääseen tai jopa ensi kesään. Kunnes valinta saa lainvoiman, Aarto toimii virkaa tekevänä pelastusjohtajana kuten tähänkin asti, Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo.

Lapin liiton hallitus valitsi tammikuussa Markus Aarton pelastusjohtajan virkaan. Valinnasta tehtiin kaksi oikaisuvaatimusta, mutta Lapin liiton hallitus hylkäsi ne maaliskuussa.

Suomen Kuvalehti väitti aiemmin, että pelastusjohtajan valintaan liittyisi lehmänkauppoja. Lapin liiton hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Autto (kok.) oli Markus Aarton entinen alainen työskenneltyään Lapin yliopistossa. Autto on kiistänyt lehden väitteet.

Lue seuraavaksi