1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jättipalsami

Jättipalsami rehottaa paikoin holtittomasti, mutta sille löytyi tehokas pörröinen torjuja – raportti: "Taimet eivät ehtineet siementää"

Jyväskylässä tutkitaan lampaiden käyttöä jättipalsamin torjuntaan. Tulokset ovat lupaavia.

jättipalsami
Lammas kurkistaa aidan läpi.
Jyväskylässä tutkitaan lampaitten sopivuutta jättipalsamin torjuntaan.

Lampaat ovat laiduntaneet Jyväskylässä maisemanhoidollisissa kesätöissä jo vuosien ajan. Laidunnuksen yhteydessä huomattiin, että vieraslaji jättipalsami katosi hiljalleen lampaiden laitumilta.

– Jättipalsamia kasvoi niityllä, mutta viereisen lammasaitauksen sisällä sitä ei ollut lainkaan, kertoo Jyväskylän ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo videolla.

Syntyi ajatus tutkia lampaiden kykyä torjua jättipalsamia. Tutkimus eteni niin, että Jyväskylän Kortepohjassa sijaitsevan Vehkalammen puiston annettiin rehottaa valtoimenaan nopeakasvuista ja muut kasvit tukahduttavaa vieraslajia.

Sitten paikalle tuotiin lampaat.

Lopputuloksena jättipalsamit eivät viime kesän raportin (siirryt toiseen palveluun) (pdf) mukaan ehtineet tuottaa lainkaan siemeniä.

– Meillä oli toive, että siemenpankki olisi tyhjentynyt vuodessa, mutta näköjään ainakin kaksi vuotta tarvitaan, Ylitalo sanoo.

Lampaiden käytöstä vieraskasvien torjuntaan ovat kiinnostuneet myös EU ja Suomen Luonnonsuojeluliitto. Vehkalammella onkin nyt meneillään EU:n rahoittama ja Suomen Luonnonsuojeluliiton koordinoima VieKas Life -hanke (siirryt toiseen palveluun), johon kuuluu neljä laidunta ja 40 lammasta.

Lampaat ovat kaikki samalla laitumella. Kun ne ovat syöneet yhden laitumen tyhjäksi, ne viedään seuraavalle. Näin lampaat evästelevät jokaisella laitumella useita kertoja kesän aikana.

Syynä on se, että jättipalsamin siemenet saattavat uinua pitkäänkin ennen itämistä. Kasvia pitäisikin kitkeä jatkuvasti pitkin kesää – ja sehän sopii lampaille.

– Me toivomme, että tämä hanke poikisi käytännön tapoja vieraslajien torjuntaan Euroopassa ja koko maailmassa, sanoo Ylitalo.

Lue seuraavaksi