1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunnan puhemiehet

Anu Vehviläinen nousemassa eduskunnan uudeksi puhemieheksi – keskusta valitsi Vanhasen seuraajaehdokkaan

Keskustan eduskuntaryhmä valitsi ehdokkaansa kello 18 alkavassa ryhmäkokouksessaan. Uuden puhemiehen nimi sinetöidään tiistaina.

Kuvassa on Anu Vehviläinen.
Uudeksi puhemieheksi on nousemassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.).

Eduskunnan puhemies vaihtuu, koska tehtävää hoitanut Matti Vanhanen (kesk.) siirtyy valtiovarainministeriksi.

Uudeksi puhemieheksi on nousemassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.).

Joensuussa asuva Vehviläinen on pitkäaikainen kansanedustaja ja toiminut ministerinä kahteen otteeseen. Vehviläinen on toiminut Sipilän hallituksessa kunta- ja uudistusministerinä sekä liikenneministerinä Vanhasen ja Kiviniemen hallituksissa.

Keskustan eduskuntaryhmä valitsi puhemiesehdokkaan kokouksessa tänään. Päätös oli yksimielinen ja kokous oli nopeasti ohi. Muodollisesti uusi puhemies nimitetään tehtäväänsä huomenna tiistaina eduskunnan täysistunnon puhemiesvaalissa.

Päätöksestä toimittajille kertonut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen painotti Vehviläisen pitkää kokemusta ja yhteistyökykyä.

– Erityisesti kun olemme edelleen poikkeusoloissa, pitää pystyä toimimaan eri suuntiin. Ennenkaikkea on tärkeää, että yhteys hallituksen ja eduskunnan välillä toimii, että koronaan liittyvät toimet saadaan hoidettua, Kurvinen sanoi.

Eduskunnan puhemiehistöön kuuluvat puhemiehen lisäksi ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne (sd.) ja toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.).

Puhemies johtaa eduskunnan toimintaa ja puhetta täysistuntosalissa sekä valvoo, että täysistuntotyöskentelyssä noudatetaan perustuslakia. Valtiollisessa arvoasteikossa puhemies on kakkosena tasavallan presidentin jälkeen.

Lue lisäksi:

Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi: "Velvollisuudentunto ajaa, kun kysytään painokkaasti" – Hallitus käsittelee tiistaina ministerivaihdosta

Analyysi: Matti Vanhasesta pääministeri Sanna Marinin paras kaveri – entinen pääministeri ei lähde hallitukseen leikkimään