1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi rahakirstun vartija Matti Vanhanen toimiikin pääministeri Marinin sijaisena, vaikka ei ensin halunnut: "Porukka vetosi, tein myönnytyksen"

Matti Vanhasen mukaan yhteisen linjan löytäminen EU:n elvytystoimissa on viennistä riippuvaisen Suomen etu.

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen pitää tiedotustilaisuutta.
Matti Vanhanen valittiin Katri Kulmunin tilalle valtiovarainministeriksi. Hallitus käsittelee istunnossaan ministerinvaihdosta.

Matti Vanhanen on nimitetty uudeksi valtiovarainministeriksi. Vanhanen kertoo, että hän sijaistaakin pääministeri Sanna Marinia (sd.), vaikka eilen hän sanoi, ettei aio näin tehdä.

– Porukka vetosi virkaikääni. Se on pitkälti muodollisuus. Käytännössä johdan puhetta valtioneuvostossa, kun pääministeri ei ole paikalla. Tein tässä myönnytyksen, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan hän edustaa keskustaa kaikessa hallituksen sisäisessä valmistelutyössä ja hallituspuolueiden ministeriryhmien neuvotteluissa.

Valtiovarainministerin paikalta perjantaina eronnut Katri Kulmuni aikoo jatkaa keskustan puheenjohtajana ja olla mukana hallituksen johtoviisikossa. Oikeusoppineet ovat ihmetelleet järjestelyä.

– Silloin kun on kyse hallituspuolueiden välisistä keskusteluista, ei hallituksen valmisteluun liittyvistä asioista, puheenjohtaja Kulmuni luonnollisesti edustaa puoluetta näissä, Vanhanen selventää.

Vanhasen mukaan Suomella on edessä nyt kolme päällekkäin menevää haastetta: koronaepidemia, siitä johtuva vaikea taloustilanne ja tilanteen vaatimat jatkotoimet Suomessa ja EU:ssa.

– Viimeinen on tämän tehtävän päähuoli, miten tämä jatkotyö hoidetaan, Vanhanen toteaa.

  • Voit katsoa Vanhasen tiedotustilaisuuden klikkamalla jutun kuvaa.
  • Seurasimme tähän juttuun tilaisuuden annin.

Vanhanen korostaa yhteisiä EU-toimia

Ministeri Vanhasen mukaan taloustoimet pitää tehdä nyt mahdollisimman nopeasti, tehokkaasti ja taloudellisesti.

– Siitä koituu joka tapauksessa erittäin pitkä lasku maksettavaksi, Vanhanen toteaa.

Vanhaselta kysyttiin, eroaako hänen kantansa EU:n 750 miljardin euron elpymispakettiin hallituksen linjasta?

Vanhanen korostaa, että yhteiset EU-tason toimet ovat äärimmäisen tärkeitä, koska Suomi on riippuvainen sujuvasta ulkomaankaupasta ja EU on Suomen suurin kauppa-alue.

Vanhasen mukaan Euroopan on löydettävä on yhteinen tie, jolla se selviää koronaepidemian kovasta jälkilaskusta.

– Ei riitä, että yksittäiset maat tekevät elvytystä, vaan on huolehdittava samantahtisuudesta. Jos kaikki puuhaavat omiaan, rahaa palaa. Meille on elintärkeää, että meille tärkeä kauppa-alue EU toipuu taloudellisesti. On siis löydettävä yhteinen linja, Vanhanen korostaa.

Uusi valtiovarainministeri tarttuu heti toimeen. Tänään iltapäivällä on edessä ensimmäinen EU:n valtiovarainministereiden kokous, Ecofin.

Hallitusohjelmaa päivitettävä ja terästettävä

Matti Vanhanen toteaa hallitusohjelmasta, että tilanne on muuttunut koronan takia, joten sitä on päivitettävä ja terästettävä.

Ohjelman perustavoitteet, esimerkiksi työllisyyden parantaminen eivät kuitenkaan ole muuttuneet mihinkään, Vanhanen arvioi.

– Tavoitetasoa ja toimenpiteitä pitää vain muuttaa, hän sanoo.

Syksyn budjettiriihessä on edessä vaikeita päätöksiä. Vanhanen sanoi maanantaina, että riihessä pitäisi linjata sopeutuksen ja uudistusten päälinjat, myös eläkeiän nosto mainittiin.

– Kaikkia näitä pitää tarkastella työllisyystavoitteen ja työllisyysasteen näkökulmasta. Siihen on eläkkeelle siirtyvien lukumäärällä vaikutusta. Olen ollut 25 minuuttia valtiovarainministerinä, joten en tässä vaiheessa linjaa tämän yksityiskohtaisemmin, Vanhanen sanoo.

– On sisällöllisesti ja poliittisesti äärimmäisen vaikea asia, millä keinoilla Suomi hakee selviytymisstrategiaa.

Vanhanen ei halunnut spekuloida, aikooko keskusta jatkaa vielä hallituksessa syksyllä, jos tulosta ei synny.

Keskusta valitsi maanantaina Matti Vanhasen valtiovarainministeriksi Katri Kulmunin tilalle. Hän on toiminut tällä vaalikaudella eduskunnan puhemiehenä.

Matti Vanhasen avustajat nimitetään lähiaikoina. Kulmunin avustajista Kari Jääskeläinen ei jatka Vanhasen avustajakunnassa.

Suomenmaan mukaan (siirryt toiseen palveluun) viestinnästä vastannut Jääskeläinen lähetti sunnuntaina anteeksipyynnön keskustan kansanedustajille ja puoluehallituksen jäsenille. Jääskeläinen pahoitteli viestissään taitamattomuuttaan Kulmunin esiintymisvalmennukseen liittyvissä asioissa ja viestitti ymmärtävänsä, että on menettänyt poliittisten tehtävien hoidossa vaadittavan luottamuksen.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Lue lisää:

Hallitus päättänee torstaina matkustussuosituksista esimerkiksi Norjaan – pääministeri Marin hallitusyhteistyöstä: "Viisikon luonne muuttuu jatkossa"

Keskustan puheenjohtaja Kulmuni A-studiossa: En aio osallistua hallituksen valmisteluun

Kuka on valtiovarainministeri Matti Vanhanen? Entinen pääministeri, talonrakentaja ja kesälampuri

Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi: "Velvollisuudentunto ajaa, kun kysytään painokkaasti" – Hallitus käsittelee tiistaina ministerivaihdosta

Analyysi: Matti Vanhasesta pääministeri Sanna Marinin paras kaveri – entinen pääministeri ei lähde hallitukseen leikkimään

Lue seuraavaksi