Uimakouluja järjestetään tänä kesänä poikkeuksellisen vähän – miten käy lasten uimataidon?

Vanhemmilla on nyt enemmän vastuuta lasten uimaopetuksesta, sanoo uimaopetusliiton puheenjohtaja.

uimakoulut
Oppivatko lapset tänä kesänä uimaan?
Oppivatko lapset tänä kesänä uimaan?

Raision Uintikeskus Ulpukan lastenaltaassa polskii vesiliikunnanjohtaaja Fanni Saaren kanssa yhdeksän lasta. Tilaa on riittämiin.

Normaalitilanteessa samassa altaassa olisi käynnissä kaksi uimakoulua samaan aikaan. Koronarajoitukset ovat kuitenkin iskeneet myös uimakouluihin: Raisiossa kesän uimakouluja järjestetään nyt puolet normaalimäärästä.

Uimakoulujen määrä on vähentynyt rajusti myös muualla Suomessa. Monet toimijat ovat vähentäneet kurssiensa määriä, osa on päättänyt olla kokonaan järjestämättä kesän uimakouluja.

Asia huolestuttaa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton puheenjohtaja Jukka Rantalaa.

– Pääkaupunkiseudulla suurin toimija ei järjestä tänä kesänä lainkaan uimakouluja. Sen merkitys on niin iso, että varsin paljon on sellaisia lapsia, jotka eivät perinteiseen uimakouluun tänä kesänä pääse.

Rantala pelkää tämän kesän jättävän yhden ikäryhmän heikommalle uimataidolle. Kesän uimakoulujen peruminen voi nimittäin olla vasta alkua.

– Pelkona on se, että syksylläkään ei järjestetä uimakouluja, jos lama iskee eikä kunnilla ole rahaa. Jos koko vuosi mennään ilman uinninopetusta, seuraukset tulevat olemaan raskaita, Rantala sanoo.

Uimakoulu uimahallin lastenaltaassa
Raision Uintikeskus Ulpukassa uimakouluja järjestetään tänä kesänä puolet normaalimäärästä.Paula Collin / Yle

Turvallisuus huomioitu, mutta osaa vanhemmista arveluttaa

Sen lisäksi, että uimakouluja on vähemmän, osa vanhemmista arkailee lapsensa viemistä uimakouluun. Raision uimakouluihinkin mahtuisi vielä, vaikka ryhmien määrää on karsittu.

– Kesäkuun lopussa alkavissakin uimakouluissa olisi tilaa, kertoo Uintikeskus Ulpukan esimies Piia Korpinen.

Suomen uimaopetus ja hengenpelastusliitto on antanut uimakoulujen järjestäjille ohjeet siitä, miten uimakouluissa nyt toimitaan.

Maksimiosallistujamäärä on kymmenen lasta ja muun muassa leikit on suunniteltu niin, että lähikontakteja vältetään.

– Sanon lapsille, että pidetään etäisyyttä muihin lapsiin parin metrin verran eikä lainata uimalaseja tai apuvälineitä kaverille. Hyvin se sujuu, mutta joitain rajoituksia ei pysty noudattamaan. Minun on pakko välillä koskea lapsiin tai auttaa uikkarit jalkaan, uimakoulua vetävä Fanni Saari sanoo.

Raisiossa uimahalli ei ole avoinna muille asiakkaille uimakoulujen aikana, jotta lähikontakteja pystytään entisestään välttämään. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ohjeistuksena muun muassa on, etteivät vanhemmat tule itse lainkaan sisälle uimahalliin ja lapset ovat koko ajan vain oman ryhmänsä kanssa.

Uimaohjaaja avustaa lasta uimakoulussa
Joskus lähikontaktia on uimakoulussa mahdotonta välttää, sanoo vesiliikunnanohjaaja Fanni Saari.Paula Collin / Yle

Vanhemmille vastuuta uimaopetuksesta

Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKESin kolme vuotta sitten tekemän uimataitotutkimuksen mukaan joka neljäs 12-vuotias Suomessa asuva lapsi ei osaa uida kunnolla. 15–64-vuotiaista puolestaan noin joka kolmas on uimataidoton.

Koska uimakouluja on nyt tarjolla vähän, mutta uimataidosta pitäisi silti pitää huolta, heittää Jukka Rantala pallon vanhemmille.

– Teidänkin on hyvä ottaa roolia lasten uimaopetuksesta, mikäli uimakouluihin ei pääse.

Apua löytyy muun muassa Yle Areenasta. Sinne on yhteistyössä uimaopetusliiton kanssa tehty sarjat Vesihirmut ja H2O Pro - Opi uimaan, joista saa vinkkejä uinnin opettelemiseen.

Rantala sanoo, että uimataidon opettaminen lapselle ei usein ole kovin vaikeaa.

– Kaikki lähtee siitä, että lapsesta poistetaan veden pelko ja tehdään vedestä turvallinen elementti. Kun pelko on saatu pois, suurin osa lapsista oppii lähes itsestään uimaan.

Lue myös:

Haluatko, että lapsesi oppii uimaan? Katso uimaopettajan vinkit pienten lasten vanhemmille

Viaton juhannuspila lähes hukutti Tarmo Purasen ja vei uintihalut vuosikymmeniksi – aikuinen voi salata uimataidottomuutta koko ikänsä

Maahanmuuttajien uintikurssilla opitaan uimataidon lisäksi uimahallikäytäntöjä – "Tykkään vedestä ja pystyn käymään hallissa burkinissa"