KSML: Hallinto-oikeus pitää Konneveden kirkkoherran erottamista perusteltuna

Konneveden kirkkoherra Olavi Virtanen syyllistyi vakavaan virkavelvollisuuksien rikkomiseen, toteaa hallinto-oikeus.

hallintotuomioistuimet
Olavi Virtanen.
Konneveden entinen kirkkoherra Olavi Virtanen.Elina Kinos / Yle

Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoo, että tuomiokapitulilla oli toissa vuonna painavat perusteet Konneveden kirkkoherran erottamiseen, kertoo Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) (tilaajille).

Konneveden seurakunnan sisäinen kuohunta johti toissa vuonna kirkkoherran potkuihin. Yle uutisoi helmikuussa 2018 Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksestä erottaa kirkkoherra Olavi Virtanen.

Tuomiokapitulin mielestä Virtanen oli syyllistynyt laiminlyönteihin ja hallinnollisiin virheisiin ja ylittänyt toimivaltuutensa mm. työntekijöiden palkkaamisessa. Tilanne oli pahentunut vuoden 2017 syksyllä, kun kirkkoherran vaimo Riitta Virtanen pestattiin seurakuntaan seurakuntasihteeriksi.

Olavi Virtanen katsoi erottamisensa johtuneen pääosin muista syistä kuin hallinnollisista virheistä, muun muassa ajojahdista joka johtui hänen valmiudestaan vihkiä sateenkaaripareja. Virtanen valitti erottamisesta hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus on siis kuitenkin päätynyt ratkaisussaan tuomiokapitulin kannalle, kertoo Keskisuomalainen. Vakavan virkavelvollisuuksien rikkomisen lisäksi Virtanen on oikeuden mielestä ylittänyt toimivaltuutensa työsuhdeasioissa.

Lehti siteeraa oikeuden ratkaisua, jonka mukaan "Menettelyllään Virtanen on suosinut puolisoaan ja näin ollen laiminlyönyt velvollisuuden toimia tehtävässään tasapuolisesti". Hallinto-oikeuden mielestä Virtanen ei ollut joutunut myöskään ajojahdin kohteeksi seurakunnassa.

Olavi ja Riitta Virtanen kertovat Keskisuomalaiselle olevansa yllättyneitä hallinto-oikeuden päätöksestä ja harkitsevansa valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.