1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikanviljely

Mansikkatilalle etsitään uutta yrittäjää – Valtarin yrittäjäpariskunta: "Voisi tässä elämässä tehdä vielä muutakin"

Reija ja Jarmo Valtarin tilalla Vähässäkyrössä valmistaudutaan sekä satokauteen että tilan myyntiin.

Reija ja Jarmo Valtari ovat olleet mansikkatilayrittäjiä 35 vuotta
Poikkeuksellisen kevään jälkeen Valtarin tilalla Vähässäkyrössä on kevättöiden aika. Kesän mansikkasatoa kasvatetaan jo, mutta samalla etsitään tilalle uutta yrittäjää.

Valtarin Marja- ja vihannestilalla Vähässäkyrössä tehdään tavallisia kevättöitä poikkeuksellisen kevään jälkeen.

– Nyt on menossa ensimmäinen kitkentäkierros. Perataan sitä, mitä kasvaa mansikan kanssa samasta reiästä eli pääasiassa voikukkaa, Jarmo Valtari kertoo.

Mansikkapelloille lähtee ammattitaitoista väkeä. Ulkomaista työvoimaa tilalle saatiin melkein se, mitä toivottiinkin, vaikka ulkomaisen työvoiman saamista Suomeen keväällä jännitettiinkin.

Valtarilla koetaan, että tutun porukan ammattitaito ja kokemus ovat tärkeitä töiden sujumiselle.

– Kausityöntekijöiden saaminen oli tosi tärkeää meille. Olisi paljon töitä jäänyt tekemättä, jos työntekijät olisivat olleet uusia, Reija Valtari sanoo.

Myös paikallisia kiinnostaa tänä vuonna työ marjatilalla. Jarmo Valtarin mukaan työhakemuksia tilalle on noin 170. Valtarin tila on kuitenkin itsepoimintatila, joten osan marjoista poimivat kuluttajat itse.

Uudelle omistajalle

Reija ja Jarmo Valtari ovat olleet tilalla yrittäjinä 35 vuotta. Nyt tila on myynnissä.

– Olen viimeiseen asti ollut vastaan myymistä. Marjatilan toiminta on mukavaa, mutta voisi tässä elämässä tehdä vielä muutakin. Ikää on, mutta intoa riittää, Reija Valtari sanoo.

Lopettamispäätös tuli pariskunnalle nopeasti. Erityisesti toiveena on, että intensiivisten sadonkorjuukesien jälkeen jatkossa he pääsisivät osallistumaan esimerkiksi kesätapahtumiin.

– Aina on ollut ajatus, että tässä heilutaan loppuun asti. Viime kesänä se iski, kun kavereita tuli tangoilta ja porin jazzeilta. Olemme me lomia pitäneet, mutta kesällä aina oltu tässä, Jarmo Valtari sanoo.

Valtarit lupaavat, että jos tilalle uusi yrittäjä löytyy, hän saa heistä halutessaan apua toiminnan aloittamiseen.

– Luvattais olla jonkun aikaa mukana opettamassa ja näyttämässä, miten homma toimii, Reija Valtari sanoo.

Lue seuraavaksi: Mennyt talvi heikentää mansikan satonäkymiä ja kasvu laahaa jäljessä: "Ainakin kohtalaista marjasaalista odotellaan"