Rasismikohussa ryvettynyt Virginian kuvernööri poistaa kiistellyn kenraalin 18-metrisen patsaan: "Se oli väärin silloin ja se on väärin nyt"

Etelävaltioiden historiaa ylistävät ja orjuudesta muistuttavat monumentit ovat USA:ssa jatkuva kiistan aihe.

Mielenosoittajat töhrivät kenraali Robert E. Leen patsaan Virginian Richmondissa kesäkuun alussa. Samalla viikolla kuvernööri ilmoitti patsaan poistamisesta. Kuva: Ryan M. Kelly / AFP

Yhdysvalloissa vellovien rasisminvastaisten mielenosoitusten seurauksena Virginian osavaltion kuvernööri Ralph Northam ilmoitti torstaina kiistellyn, rotusorron historiasta muistuttavan patsaan poistamisesta katukuvasta.

Osavaltion pääkaupungissa Richmondissa kohoava patsas esittää etelävaltioiden eli Konfederaation armeijaa sisällissodassa johtanutta kenraali Robert E. Leetä ratsunsa selässä.

– Se patsas on ollut siellä pitkään. Se oli väärin silloin ja se on väärin nyt. Joten me otamme sen alas, Northam totesi lehdistötilaisuudessa CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Northamin mukaan Richmondin keskustassa sijaitsevan monumenttikadun kruununjalokivenä komeileva patsas poistatetaan niin pian kuin mahdollista. Tarkoitus on säilöä patsasta varastossa kunnes sen kohtalosta päätetään lopullisesti.

Urakka ei ole aivan pieni, sillä kenraali Leen patsas on jalustoineen 18 metriä korkea. Vertailun vuoksi esimerkiksi Havis Amandan patsas Helsingissä on viisi metriä korkea.

– Symbolin poistaminen on tärkeä askel, mutta se ei tarkoita, että ongelmat ratkeavat sillä. Osavaltiossamme ja maassamme on yhä jäljellä monia eriarvoisuuden monumentteja, Northam jatkoi tiedotusiltaisuudessa.

Lisäksi etelävaltioiden historiallisen pääkaupungin Richmondin kaupunginvaltuusto aikoo käsitellä pormestarin aloitetta kaikkien muidenkin konfederaatiopatsaiden poistamisesta.

Patsaat ovat ikuisuuskiista

Pitkin eteläisiä osavaltioita ripotellut, konfederaatiohahmoja ylistävät monumentit ovat olleet jo pitkään kiistan aihe. Etenkin monille etelän valkoisille patsaat edustavat uljaita sotasankareita, kun taas toisille ne edustavat kivuliaita traumoja historian orjuudesta ja nykypäivän rasismista.

Valkoisen poliisin surmaaman George Floydin kuolemasta aiheutuneet laajat mielenosoitukset ovat viime viikkoina nostaneet patsaskiistat jälleen ajankohtaisiksi.

Viime vuosina konfederaatiopatsaita on kaadettu kumoon mielenosoituksissa, ja tätä yritettiin myös Richmondissa viime viikolla ennen kuvernööri Northamin julistusta. Tuolloin Richmondin poliisi varoitti Twitterissä mielenosoittajia jättämään patsaat rauhaan vetoamalla siihen, että kaatuessaan painavat patsaat saattavat loukata alle jääviä ihmisiä.

Demokraattipuoluetta edustavan Northamin julistus keräsi tuoreeltaan sekä kannatusta että arvostelua.

Virginian kuvernööri Ralph Northam joutui itsekin viime vuonna rasismikohun keskiöön. Kuva: Zach Gibson / AFP

CNN:n mukaan Virginian osavaltion senaatin republikaanijohtajat tuomitsivat päätöksen kenraali Leen patsaan poistamisesta ja totesivat, että Northamin henkilökohtaisen historian vuoksi kuvernöörin motiivit asiassa ovat epäilyttäviä.

Northamia itseäänkin vastaan on nimittäin hiljattain esitetty rasismisyytöksiä.

Reilu vuosi sitten kuvernööri joutui suuret mittasuhteet saaneen kohun keskelle, kun hänet yhdistettiin vuoden 1984 opiskeluaikaiseen vuosikirjaan laittamaansa valokuvaan. Kuvassa seisoo mustanaamaiseksi maalattu ihminen ja vieressä toinen Ku Klux Klanin kaapuun kietoutuneena.

Northam kiisti esiintyneensä itse kyseisessä valokuvassa, mutta myönsi maalanneensa kerran nuorena kasvonsa mustiksi esittääkseen Michael Jacksonia. Vaatimuksista huolimatta Northam ei eronnut kuvernöörin virastaan.

Lue lisää: