1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus päättänee torstaina matkustussuosituksista esimerkiksi Norjaan – pääministeri Marin hallitusyhteistyöstä: "Viisikon luonne muuttuu jatkossa"

Ylen tietojen mukaan hallitus keskustelee myös matkailun avaamisesta Saksaan.

Marinin hallitus
Pääministeri Sanna Marin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) kommentoi ensimmäistä kertaa medialle valtiovarainministerin vaihdosta ja sen merkitystä hallitusyhteistyöhön.

Marinin mukaan on selvää, että mikäli keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni osallistuu jatkossa viisikon eli hallituspuolueiden kärkiministerien kokouksiin, niiden luonne muuttuu.

– Aikaisemminkaan ei ole ollut kyse päätöksentekoelimestä. Kaikki päätökset on tehty valtioneuvoston istunnossa ja niissä virallisissa elimissä, mitä on. On selvää, että yksityiskohtaisia tietoja, joita viisikon kokouksissa on aiemmin ollut mahdollista käsitellä, ei voi enää viisikon kokouksissa käyttää, Marin sanoi.

  • Yle näytti ministerien saapumiset hallituksen neuvotteluun suorana verkkolähetyksenä kello 9.30 alkaen. Klikkaa tästä, niin pääset katsomaan kommentteja Säätytalolta!

Keskustan puheenjohtaja Kulmuni sanoi maanantaina, että hän jatkaa keskustan ministeriryhmän johdossa. Sen sijaan epäselväksi jäi, haluaako Kulmuni jollakin tavalla, joissakin tilanteissa edelleen osallistua hallituksen epävirallisen johtoryhmän, viisikon kokouksiin.

– Sitten varmasti, mitä tulee talouteen, siellä [viisikossa] on valtiovarainministeri. Puoluejohtaja sitten neuvottelee muista kysymyksistä ja niistä monista yksityiskohdista, mitä puolueiden välillä täytyy säätää, Kulmuni hahmotteli maanantaina.

Viisikko on perinteisesti ollut hallitusryhmien vetäjien muodostama hallituksen epävirallinen johtoryhmä, jossa on linjattu hallituksen poliittisia päätöksiä ja ratkottu hallituspuolueiden kiistoja.

Pääministeripuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole osallistunut viisikon kokouksiin sen jälkeen, kun Marinista tuli pääministeri. Rinne on kyllä ollut mukana SDP:n ministeriryhmän kokouksissa.

Marin totesi medialle, että hallituksen iltakoulu voisi jatkossa olla elin, jossa voitaisiin jatkossa käsitellä puolueiden kantoja ajankohtaisiin teemoihin. Iltakoulussa ovat läsnä sekä hallituspuolueiden että eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Vanhasesta pääministerin sijainen

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi maanantaina, että hän ei pyri viisikkoon eikä pääministerin sijaiseksi.

– Tähän ratkaisuun liittyy se periaate, että en aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi enkä viisikon jäseneksi, vaan toimin korostetusti valtiovarainministerin roolissa, Matti Vanhanen sanoi omasta tehtävänkuvastaan maanantaina.

Vanhanen pyörsi tiistaina päätöksensä ja hänestä tuli pääministerin sijainen hallituksessa.

– Porukka vetosi virkaikääni. Se on pitkälti muodollisuus. Käytännössä johdan puhetta valtioneuvostossa, kun pääministeri ei ole paikalla. Tein tässä myönnytyksen, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Muun muassa pääministeri Marin oli aiemmin tiistaina kysynyt, jos Vanhanen voisi ottaa paikan vastaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi siunauksen järjestelylle, jonka hallituspuolueet ja keskusta saivat tiistaina aikaiseksi. Hän ei näe siinä valtiosääntöjen kannalta ongelmia.

– Valtioneuvoston osalta saimme neuvotteluissa selvitys, miten asiassa edetään. Näyttää, että siltä osin ajatus on aika selkeä. Eli valtioneuvoston valmistelu tehdään kuten pitääkin: ministerin vastuulla ja valtioneuvoston jäsenten toimesta, Pöysti sanoi.

Puheenjohtaja Kulmuni käveli Säätytalon ohi, kun hallitus oli kokoontunut pohtimaan poikkeuslakeja.

Kulmunilta kysyttiin, ajaako keskusta nyt kaksilla raiteilla hallituksessa, kun puheenjohtaja voi vaatia ministereiltään aina kovempia tuloksia.

– Keskustalla on vain yksi linja. Se on isänmaan ja keskustan linja ja sen puolesta teemme yhteistyötä. Tämä ei ole koskaan yhden miehen tai naisen show, Kulmuni sanoi.

Pekonen: "En ole valmis leikkaamaan työttömyysturvaa"

Kulmuni hahmotteli maanantaina, että hallituksen tulisi miettiä ansiosidonnaista saavien pitkäaikaistyöttömien niin sanotun eläkeputken poistamista kokonaan.

Listalla oli myös työttömyysturvan muutos, "joustavoittaminen" taloussuhdanteiden mukaan.

Pääministerin Marin sanoi, ettei hallitus ole keskustellut vielä yksityiskohtaisista taloustoimista, joilla pyritään taittamaan Suomen velkaantumista.

– En ajattele niin, että yksittäiset puolueet näitä määrittävät. Nämä ovat toimia, joista sovitaan hallituspuolueiden kesken yhdessä. En lähde nyt sulkemaan yksittäisiä toimia pois, enkä listaamaan niitä.

Hallituksen talouspolitiikan linjasta Marin totesi, ettei nyt ole sopeutustoimien aika. Ensin pitää selvitä kriisistä, elvyttää ja alkaa tehdä rakenteellisia muutoksia.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei innostunut työttömyysturvan muutoksista. Hänen mukaansa tämän hallituskauden aikana työttömyysturvaa on jo rukattu useaan otteeseen muun muassa poistamalla aktiivimalli.

– En ole valmis leikkaamaan työttömyysturvaa, Pekonen sanoi poistuessaan Säätytalolta.

Pekosen mukaan ehdotukseen työttömyysputken poistamisesta palataan varmasti elokuun budjettiriihessä. Hän toivoo, että työmarkkinaosapuolet olisivat mukana, jos asiasta päätetään suuntaan tai toiseen.

Hallitus ei tehnyt päätöstä poikkeusolojen lopettamisesta

Hallitus kokoontui tiistaina neuvottelemaan siitä, miten joitakin lakeja pitäisi muuttaa koronaviruksen mahdollisen toisen aallon varalta.

Tarkoitus on, että hallitus pystyisi syksyllä tarvittaessa päättämään koronaviruksen vastaisista toimista mahdollisimman paljon niin, ettei tarvitsisi säätää poikkeusoloja voimaan ja toimia valmiuslain nojalla.

Hallitus valmisteleekin nyt muutoksia tartuntatautilakiin. Iso osa esityksistä tuodaan elokuussa, mutta hallitus jatkaa seuraavissa asioissa valmistelua kiireellisenä: ravintoloiden ja muiden vastaavien tilojen käytön rajoittaminen, yleisötilaisuuksien tarkempi määrittely sekä henkiöiden eristämispäätös.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) toivoi, että valmiuslain mukaisia rajoituksia voitaisiin kesäkuun puolessa välissä poistaa.

– Kyllä minä toivon, että voisimme poistaa niitä niin pian kuin mahdollista. Tämä keskustelu mikä tänään käydään on tässä mielessä hyvin tarpeellinen. Herkällä korvalla kuuntelen, mitä terveysviranomaiset kertovat tilanteesta, Henriksson sanoi.

Esimerkiksi keväällä ravintoloiden sulkeminen noutomyyntiä lukuun ottamatta tapahtui poikkeuslain avulla.

Hallitus on jo antanut lakiesityksen, joka mahdollistaa sen, että koulut voivat alueellisesti vuorotella lähiopetuksen ja etäopetuksen välillä, jos korona- tai vastaava muu virus alkaa jälleen levitä. Lakimuutos olisi voimassa vuoden loppuun asti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti, ettei hallitus tehnyt tiistaina päätöksiä poikkeusolojen poistamisesta. Hallitus kuuli asiantuntijoita tautitilanteesta ja mahdollisesti seuraavista askelmerkeistä.

Hallitus palaa valmiuslain toimintavaltuuksien käytön jatkamiseen ensi viikon maanantaina. Tähän asti hallitus on perustellut valmiuslain toimintavaltuuksia väestön suojaamisella sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisella.

Tarkoituksena on ollut varmistaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys kriisitilanteissa. Valmiuslain toimintavaltuudet ovat voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Hallituksen analyysin mukaan tautitilanne sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden riittävyys eivät "enää 30.6. jälkeen välttämättä tarvitse tuekseen valmiuslain toimivaltuuksilla tehtyjä toimia".

Hallitus kuitenkin seuraa nyt rajoitusten purun vaikutuksia tautitilanteeseen.

Matkustaminen pöydällä torstaina

Ulkoministeri Haavisto sanoi, että hallitus päättänee torstaina siitä, liittyykö Suomi johonkin matkustuskuplaan.

Hallituksen on uumoiltu muuttavan linjaansa matkustamisesta Norjaan ja Baltian maihin, joissa tautitilanne on rauhallisempi kuin esimerkiksi Venäjällä tai Ruotsissa.

Tähän asti hallitus on kehottanut välttämään tarpeetonta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille.

– Nyt näyttää siltä, että torstai on se päivä. Olen tänään soittamassa Viron ulkoministeri Urmas Reinsalulle ja sielläkin odotetaan, mitä päätöksiä Suomessa tehdään.

Ylen tietojen mukaan hallitus keskustelee matkailun avaamisesta myös Saksaan.

Voit keskustella jutun aiheesta keskiviikkoon 10.6.2020 kello 23 asti, klikkaa jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Matti Vanhanen nousee valtiovarainministeriksi: "Velvollisuudentunto ajaa, kun kysytään painokkaasti" – Hallitus käsittelee tiistaina ministerivaihdosta

Keskustan Kulmuni selittää yllättävää esitystään eläkeiän nostamisesta – väläyttää eläkeputken poistamista

Analyysi: Matti Vanhasesta pääministeri Sanna Marinin paras kaveri – entinen pääministeri ei lähde hallitukseen leikkimään

Lue seuraavaksi