Vanhanen A-studiossa: Keskusta vaikeassa saumassa, Suomi vielä vaikeammassa

Oppositiojohtajat mielissään siitä, että tuleva valtiovarainministeri on juuri Matti Vanhanen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo Vanhasen paluun tuovan keskustalle uskottavuutta.

A-studio
Mihin menet, Suomen talous?
Mihin menet, Suomen talous?

Huomenna valtiovarainministerin salkun saava eduskunnan puhemies, ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää Suomen taloustilannetta äärimmäisen vaikeana. Hän totesi illan A-studiossa, että lähti valtioneuvoston jäseneksi lopulta velvollisuudentunnosta, kun puheenjohtaja Katri Kulmuni soitti ja suostutteli.

- Hän sanoi, että olisin keskustan riveistä sopivin.

Vanhanen korostaa, että taloushaasteet ovat nyt todella suuret, eikä tälläistä tilannetta ole Suomen kohdalla ennen ollut.

Oppositiojohtajilla kovat odotukset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luottaa Vanhasen kykyihin.

- Olen ollut tyytyväinen Vanhasen linjauksiin. Ne ovat olleet eri suuntaisia, kuin hallituksessa tähän asti. Tuemme näitä linjauksia siitäkin huolimatta, vaikkei muu vasemmistohallitus tukisikaan, Orpo lataa.

Vanhanen on linjannut, että sopeutustoimiin on ryhdyttävä heti elokuun budjettiriihessä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan kritisoi hallitusta koronan taakse menemisestä.

- Ennen koronaa hallituksen menohaluja hillitsi velkaantumisen välttäminen. Nyt korona on veruke, joka on poistanut pidäkkeet velanotolta, sivaltaa Halla-aho.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ottaa Vanhasen hallitusriveihin ilomielin, mutta ei opposition haukkuja purematta niele.

- On huvittavaa kuulla, että Orpo on nyt tyytyväinen, vaikka Vanhasen linjaukset ovat samanlaisia, kuin hallitus on aiemminkin linjannut. Koko ajan on tapahtunut, me olemme saaneet rakenteellisia uudistuksiakin eteenpäin, muistuttaa Andersson.

Sopeutuksen linjan oltava selvä

Vanhanen muistuttaa, että vaikka isojakin yksityiskohtia hallitusohjelmasta voidaan joutua muuttamaan, perustavoitteet, kuten tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, eivät muutu.

- Sopeutus ei ole synonyymi leikkauksille. Se on laajempi kokonaisuus, linjaa Vanhanen.

Vanhanen muistuttaa, että jos työttömyysturvajärjestelmään tai eläkejärjestelmään tehtäisiin muutoksia, ei niitä tehdä yksittäisessä riihessä, vaan niiden toteutus vaatii perusteellisen valmistelun ja tulee siksi kestämään.

- Uskottavuuden kannalta hallituksen pitää nyt määrittää päälinjat, mistä sopeutusta haetaan, sanoo Vanhanen.

Työllisyysasteen suhteen tuleva valtiovarainministeri Vanhanen arvelee, ettei kaavailtu 75 prosentin työllisyystavoite riitä, vaan sitä pitää pidemmällä tähtäimellä pystyä korottamaan.

Lue myös:

Analyysi: Matti Vanhasesta pääministeri Sanna Marinin paras kaveri – entinen pääministeri ei lähde hallitukseen leikkimään

Kuka on valtiovarainministeri Matti Vanhanen? Entinen pääministeri, talonrakentaja ja kesälampuri

Keskustan Kulmuni selittää yllättävää esitystään eläkeiän nostamisesta – väläyttää eläkeputken poistamista