Yhdysvaltojen kuohunta leviää Kanadaan – Trudeau: Alkuperäiskansojen kokeman poliisiväkivallan on loputtava

Kaksi viimeaikaista väkivaltatapausta on herättänyt Kanadassa keskustelun alkuperäiskansojen kokemasta syrjinnästä.

poliisiväkivalta
Kuvassa Justin Trudeau polvistuu BLM-mielenosoituksessa.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau (keskellä) polvistui Black Lives Matter -mielenosoituksessa Ottawassa kesäkuun alussa.Dave Chan / AFP

Samaan aikaan kun mielenosoitukset mustien amerikkalaisten kokemaa poliisiväkivaltaa vastaan leviävät Yhdysvalloissa kulovalkean tavoin, rajan takana Kanadassa on virinnyt keskustelu paikallisiin alkuperäiskansoihin kohdistuvasta poliisiväkivallasta.

Kanadassa on hiljattain kuohuttanut kaksi tapausta (siirryt toiseen palveluun), jossa alkuperäiskansaan kuuluva ihminen on joutunut poliisin väkivallan uhriksi.

Viime torstaina New Brunswickin provinssissa poliisi ampui kuoliaaksi 26-vuotiaan alkuperäiskansaan kuuluneen naisen, jonka vointia sukulainen oli hälyttänyt poliisin tarkistamaan. Poliisin mukaan nainen oli uhkaillut veitsellä. Poliisi ampui naista viisi kertaa.

Samaan aikaan verkossa on levinnyt video aiemmin keväällä Albertan provinssissa sattuneesta tapauksesta, jossa poliisi ajoi autollaan päin alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä. Poliisi töytäisi miehen kumoon autonsa ovella ilmeisen tahallaan.

Alkuperäiskansojen yhteisöt ovat tuominneet tapaukset jyrkästi ja vaatineet niiden tutkimista. Samalla ne ovat tähdentäneet, ettei tapauksissa ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Viime perjantaina pääministeri Justin Trudeau tuomitsi teot tiedotustilaisuudessa ja korosti, että alkuperäiskansojen kokemaan syrjintään ja poliisiväkivaltaan tullaan puuttumaan.

– Aivan liian moni kanadalainen joutuu kokemaan pelkoa ja ahdistusta nähdessään poliisin. Viime viikkoina monet kanadalaiset ovat huomanneet, että syrjintä on arkipäivän todellisuutta liian monelle kansalaiselle. Tämän on loputtava, ja sen eteen teemme työtä, Trudeau kertoi toimittajille pääkaupunki Ottawassa.

Lue lisää:

Rasismikohussa ryvettynyt Virginian kuvernööri poistaa kiistellyn kenraalin 18-metrisen patsaan: "Se oli väärin silloin ja se on väärin nyt"

George Floydin taposta syytetty poliisi tänään oikeuden eteen – epäillään myös äänestäneen laittomasti republikaaneja

Enemmistö Minneapolisin kaupunginvaltuustosta kannattaa kaupungin poliisilaitoksen lakkauttamista

Lähteet: Reuters, AFP