1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olof Palme

Saadaanko Olof Palmen murhaan selvyys tänään? Yle listasi viisi kysymystä, joihin odotetaan vastausta aamupäivän tiedotustilaisuudessa

Yle näyttää Ruotsin syyttäjälaitoksen tiedotustilaisuuden suorana klo 10.16 Yle Areenassa ja TV1:ssä.

Olof Palme
Kuvassa on Olof Palmen hauta, jolle on tuotu punaisia ruusuja.
Olof Palmen hauta Tukholmassa talvella 2020. Kirsi Heikel / Yle

TukholmaMuutaman tunnin kuluttua saattaa selvitä, kuka murhasi Olof Palmen. Kello 10.30 Suomen aikaa alkaa Tukholmassa Palme-ryhmän tiedotustilaisuus.

Ryhmän tutkinnanjohtaja Hans Melander ja syyttäjä Krister Peterson kertovat tutkinnan tiedot siitä, miten tapahtumat etenivät Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhayönä yli 34 vuotta sitten.

Palme murhattiin Tukholmassa 28.2.1986 Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa yöllä hänen poistuessa elokuvateatterista vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa.

Katso Ylen erikoislähetys: Ratkeaako Olof Palmen murha klo 10.16 alkaen:

Palmen poika tyytyväinen päivän tietoihin – Syyttäjä uskoo, että Skandia-mies murhasi Olof Palmen, olisi vanginnut hänet 34 vuotta sitten

Verta Olof Palmen murhapaikalla Tukholmassa 1.3.1986.
Palme murhattiin 28.2.1986 Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa yöllä hänen poistuessa elokuvateatterista vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa. Björn Elgstrand / EPA

Murhaajaa ei ole koskaan löydetty. Lisbeth Palme tunnisti murhaajaksi Christer Petterssonin, jonka käräjäoikeus tuomitsi Palmen murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus vapautti hänet kuitenkin saman vuoden lopulla, kun tuli ilmi, että Lisbeth Palmelle oli kerrottu ennen tunnistamista, että epäilty oli alkoholisti.

Tutkinnassa on ollut vuosien varrella useita eri tutkintalinjoja.

Ruotsissa vakavilla rikoksilla ei ole vanhenemisaikaa. Muutos tehtiin vuonna 2010 lainsäädäntöön, kun Palmen murha olisi ollut vanhenemassa.

Kokosimme viisi asiaa, mihin huomio keskittyy Ruotsissa tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

Olof Palme joulukuussa 1983.
Olof Palme ehti toimia Ruotsin pääministerinä kahteen otteeseen, yhteensä 11 vuotta. Hänen isoäitinsä oli suomalainen. Anders Holmström / AFP

1. Selviääkö murhaaja?

Ruotsissa jännitetään, mitä syyttäjä kertoo murhaajasta.

Syyttäjä ei ole missään vaiheessa luvannut kertoa, kuka murhasi Olof Palmen. Hän on luvannut kertoa teoreettisen tapahtumien kulun eli sen, miten asiat ovat todennäköisesti edenneet ja kuka näin ollen on vastuussa murhasta.

Murhaajan nimen kertomiseen liittyy hankaluus muun muassa siksi, että jos tekijäksi epäilty on kuollut, hänellä ei ole mahdollisuutta puolustautua. Siksi kaikki, mitä hänestä kerrotaan, on oltava täysin aukotonta.

Jos epäilty henkilö on elossa, syyttäjä kertoo, riittävätkö todisteet syytteen nostamiseen.

Jos epäilty henkilö on kuollut, syytettä ei nosteta. Palmen murhan tutkinta lopetetaan.

Ruotsissa on viime päivinä nostettu esille varsinkin niin kutsuttu Skandia-mies eli Stig Engström. Hän ei ole enää elossa. Häntä pidettiin sivullisena rikospaikalle osuneena henkilönä.

Hänen lähipiirissään on tehty viime aikoina kuulusteluita ja omaisilta on otettu dna-näytteitä. Tiedossa on, että Palmen murhaaja laittoi käden Palmen olkapäälle ampuessaan tätä. Palmen murhayönä käyttämä takki on poliisilla.

Tutkinnajohtaja Hans Holmer esitteli asetta oikeudenkäynnissä.
Tutkinnajohtaja Hans Holmér esitteli asetta lehdistötilaisuudessa 1986. Ruotsalaiset tiedotusvälineet ovat viime päivinä uutisoineet, että murha-ase olisi viimein löydetty. Håkan Roden / AFP

2. Onko murha-ase löytynyt?

Ruotsin poliisi ei ole vuosikymmenten aikana löytänyt murha-asetta. Jos syyttäjällä ei ole tänään esittää Palmen surmaamiseen käytettyä asetta tai ketään, jota siihen kytkeä, on tapahtumien kulun esittäminen hyvin köykäistä.

Ruotsissa iltapäivälehdet ovat uutisoineet, että ase on löytynyt. Myös monet asiantuntijat arvioivat näin ja uskovat, että tämä asia mahdollistaa tiedotustilaisuuden järjestämisen ja tapahtumien kulun esittämisen.

Murhaaja ampui kaksi laukausta, toinen osui Olof Palmeen ja toinen haavoitti Lisbeth Palmea. Luoti on löydetty. Se ammuttiin 357 Magnum revolverista, mutta revolverivaihtoehtoja on seitsemän kappaletta. Poliisi on tehnyt koeammuntoja yli 400 aseella vuosien varrella.

Lue lisää:

Päivä, jona Ruotsi pysähtyi – Pääministeri Olof Palmen murha on jättänyt lähtemättömät jäljet ruotsalaisiin, tapauksesta raportoineet Ylen toimittajat muistelevat

3. Onko tutkinta onnistuttu tekemään uskottavasti?

Jotta syyttäjän tämänpäiväisellä selvityksellä on merkitystä ja Palmen murhayöhön saadaan viimeinkin selvyys, on syyttäjän kyettävä kertomaan tapahtumien kulku täysin uskottavasti.

Syyttäjän on pystyttävä solmimaan yhteen se, mitä on tapahtunut ja kytkemään se murhapaikkaan.

Tämä on puuttunut viime vuosina tutkinnasta, jossa on keskitytty ruotsalaisten arvostelijoiden mukaan liikaa mahdollisiin, mutta teoreettisiin murhan motiiveihin. Syyttäjä Krister Peterson lupasi palata takaisin murhapaikalle aloittaessaan tehtävässään 2017.

Lue lisää:

Voisiko Olof Palmen murha vihdoin ratketa? Tässä lyhyesti tärkeimmät käänteet tutkinnasta, joka on tuottanut 133 tunnustusta

Jos syyttäjän selvitys ei ole vedenpitävä, jatkuvat murhaa koskevat spekulaatiot ja salaliittoteoriat.

Olof Palmen murhaan liittyvää tutkintamateriaalia.
Olof Palmeen liittyvää tutkintamateriaalia on 250 hyllymetriä. Jonathan Nackstrand / AFP

4. Loppuuko tutkinta nyt?

Ruotsissa ollaan lähes varmoja siitä, että Palmen murhan tutkinta päättyy tähän.

Palmen murhatutkinta on mahdollisesti lajissaan maailman laajin.

Tutkintamateriaalia on 250 hyllymetriä. Jos materiaalit haluaisi lukea läpi, veisi se poliisin mukaan yhdeksän vuotta juridista tekstiä osaavalta ihmiseltä.

On kysytty, miten mielekästä on jatkaa tutkintaa. Osan mielestä tutkinnan lopettaminen on perusteltua. Osan mielestä Ruotsin pääministerin murhatutkintaa ei voi lopettaa ennen kuin syyllinen on selvillä.

5. Miksi aikainen ilmoitus?

Syyttäjä ilmoitti helmikuussa, että se kertoo ennen heinäkuuta, miten tapahtumat etenivät murhayönä.

Syyttäjän toimintatapa on herättänyt ihmetystä. Miksi tiedotustilaisuutta ei järjestetty helmikuussa? Mihin on tarvittu neljän kuukauden aika? Onko haluttu saada liikkeelle todistajia vai luoda painetta omaan tutkintaan?

Myös tähän poikkeukselliseen tiedotustilaisuutta koskevaan toimintaan ruotsalaiset toivovat tänään selvyyttä.

Korjaus 10.6. klo 9.35: Ylen erikoislähetys aiheesta alkaa kello 10.16, ei kello 10.17.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een asti.

Lue lisää:

Palmen murha on yhä selvittämättä, ja se ruokkii kirjailijoita ja elokuvantekijöitä

Aftonbladet: Poliisilla on hallussaan ase, jolla Olof Palme murhattiin

Ruotsin TV: Olof Palmen murhan ratkaisu lähenee – syyte voi olla tulossa lähikuukausina