Pohjois-Korea aikoo katkaista yhteydet naapuriinsa Etelä-Koreaan – Päätöksen taustalla Kim Jong-unin pahamaineinen sisko?

Pohjoista riepovat rajan yli Etelä-Koreasta saapuvat, diktatuuria kritisoivat lentolehtiset.

Pohjoiskorealaiset loikkarit ja eteläkorealaiset aktivistit valmistelevat Pohjois-Koreaan lähetettäviä ilmapalloja. Kuva: AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korea aikoo katkaista yhteydet naapurimaahansa Etelä-Koreaan, kertoo diktatuurin valtiollinen uutistoimisto KCNA. Se kutsui Etelä-Koreaa Pohjois-Korean "viholliseksi".

Maa aikoo laittaa jäihin kaiken poliittisen ja sotilaallisen vuoropuhelun sekä vetäytyä vuonna 2018 avatun Koreoiden yhteystoimiston välityksellä käydyistä keskusteluista.

Yhteydet on määrä katkaista tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa.

Pohjois-Korean mukaan sen rajan yli on etelästä lähetty diktatuurin hallintoa arvostelevia lentolehtisiä.

Etelä-Koreassa ilmestyvän Korea Heraldin mukaan pohjoinen naapuri varoitti jo viime viikolla vakavista seurauksista, jos etelä ei pysäytä ilmapallojen mukana kulkeutuvien lentolehtisten tulvaa.

Vuonna 2014 Pohjois-Korean sotilaat avasivat tulen Etelä-Koreasta lähetettyjä ilmapalloja kohti. Etelä-Korea vastasi tulitukseen.

Rajavartija demilitarisoidulla vyöhykkeellä Pohjois- ja Etelä-Korean rajalla. Kuva: Christian Bruna / EPA

Lähetyksistä ovat vastuussa erityisesti Pohjois-Koreasta pois loikanneet ja muut aktivistit.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kutsunut loikkaajia "ihmisroskaksi" ja "sekarotuisiksi rakkikoiriksi".

Lehti kertoi lisäksi, että maanantaina Pohjois-Korea ei vastannut Etelä-Korean aamupuheluihin. Puhelut yhteystoimiston kautta soitetaan tavallisesti jokaisena aamuna ja iltapäivänä. Maanantain iltapäiväpuheluun Pohjois-Korean kerrotaan vastanneen.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea saattaa luoda vastakkainasettelua tahallaan luodakseen vahvempaa yhteenkuuluvuuden tunnetta sen kansalaisten keskuudessa.

Pohjois-Koreassa on viime aikoina järjestetty suuria mielenosoituksia, joissa vastustetaan Etelä-Koreaa.

Maat ovat edelleen teknisesti sotatilassa, sillä vuonna 1953 päättyneen Korean sodan jäljiltä on voimassa aselepo, mutta ei virallista rauhaa.

Lue tästä Pohjois-Koreassa vierailleen Ylen ulkomaantoimittajan Mika Mäkeläisen juttu Pohjois-Korean tilanteesta: Pohjois-Korea on pyytänyt vaivihkaa ulkomaista apua, vaikka kieltää kärsivänsä koronavirusepidemiasta – erakkovaltion todellinen tilanne on arvoitus

Pohjoisen varoitus tuli jo viime viikolla

Lentolehtisissä esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksista ja ydinaseiden haalimisesta kritisoidun Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisar Kim Yo-jong uhkasi viime torstaina lausunnossaan romuttaa Koreoiden välisen sopimuksen, joka allekirjoitettiin vuonna 2018.

Päätöksen katkaista välit Etelä-Koreaan uskotaan olevan Yo-jongin käsialaa. Hän on entinen kovan linjan armeijan tiedustelujohtaja, jonka Etelä-Korea uskoo olevan vuonna 2010 tehdyn ja 50 uhria vaatineen Etelä-Koreaa vastaan tehdyn iskun takana.

Kim Jong-un ratsastamassa yhdessä puolisonsa Ri Sol-jun ja siskonsa Kim Yo-jongin kanssa.

Etelä-Korean liberaali hallitus on luvannut pyrkiä parantamaan maiden välisiä suhteita. Maan yhdistymisministeriö kertoi pian lausunnon jälleen maan hallituksen harkitsevan lakia, joka kieltäisi maiden välejä pitkään hiertäneet lentolehtiskampanjat.

Ministeriön suunnittelema kielto herättäisi todennäköisesti närkästystä, sillä se voitaisiin nähdä ilmaisunvapauden estämisenä.

Vuonna 2018 maiden johtajat kuvailivat sopimuksen olevan askel kohti rauhaa ja poistavan sodan uhan Korean niemimaalta. Suurta osaa sopimukseen kirjatuista asioista ei kuitenkaan ole toteutettu.

Sopimuksesta huolimatta Koreoiden välit ovat olleet jäätävät.

Viime kuukausina Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita. Neuvottelut ydinaseriisunnasta sen ja Yhdysvaltojen välillä eivät olleet edenneet sitten viime vuoden.

Tutkija: "Pohjois-Korean tilanne on paljon huonompi kuin luulemme"

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain väliset aseriisuntaneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina viime vuonna.

Syynä on pidetty sitä, että Pohjois-Korea vaati sen vastaisten talouspakotteiden poistamista, mihin Yhdysvallat ei suostunut.

Kyung Heen yliopiston tutkijan Choo Jae-woon mukaan pakotteet yhdessä koronakriisin kanssa ovat tehneet Pohjois-Korean tilanteesta vaikean.

– Pohjois-Korean tilanne on paljon huonompi kuin luulemme, hän sanoo ja lisää uskovansa, että Pohjois-Korean tavoitteena on saada Etelä-Korealta myönnytyksiä ja siten helpotusta ahdinkoonsa.

Amerikkalaisen National Committee on North Korea -järjestön johtajan Daniel Weltzin mukaan kyseessä on tunnettu taktiikka.

Hänen mukaansa Pohjois-Korea pyrkii luomaan mielikuvaa siitä, että riskit maiden välisissä suhteissa ovat kasvaneet.

Lue myös: