1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Kotkaan tulee 15 alaikäistä turvapaikanhakijaa Kreikan pakolaisleireiltä – maahanmuuttopalveluihin rekrytoidaan parhaillaan uusia työntekijöitä

Alaikäisille tarkoitettuun hybridiyksikköön lisätään Maahanmuuttoviraston pyynnöstä asiakaspaikkoja Kotkassa. Samalla työntekijöiden tarve kasvaa.

Kuva: Yle

Kotkaan on saapumassa 15 alaikäistä turvapaikanhakijaa Kreikan pakolaisleireiltä.

Uusia turvapaikanhakijoita varten alaikäisille tarkoitettuun hybridiyksikköön lisätään Maahanmuuttoviraston pyynnöstä 15 asiakaspaikkaa. Kreikasta saapuvien turvapaikanhakijoiden myötä hybridiyksikön asiakasmäärä lähes tuplaantuu. Tällä hetkellä yksikössä on 21 asiakaspaikkaa ja 17 asukasta.

Kotkan kaupungin hybridiyksikkö on tarkoitettu ilman huoltajaa Suomeen turvapaikanhakijoina tulleille tai oleskeluluvan saaneille lapsille ja nuorille. He asuvat siellä siihen asti, kunnes täyttävät 18 vuotta tai kunnes omat vanhemmat muuttavat pysyvästi Suomeen.

Hybridiyksikön tehtävänä on tukea lasta tai nuorta turvapaikkaprosessissa ja kotoutumisessa Suomeen.

Uusia työntekijöitä

Asiakaspaikkojen lisäyksen myötä Kotkan kaupunki aikoo palkata 13 uutta työntekijää maahanmuuttajapalveluihin. Hakuaika avoimiin työpaikkoihin päättyi viime viikolla, ja hakijoiden haastattelut ovat parhaillaan meneillään.

– Hakemuksia tuli ihan hyvin. Olen itsekin ihan yllättynyt, että kiinnostusta oli niin paljon, hybridiyksikön johtaja Saija Makkonen sanoo.

Tiedossa ei vielä ole, milloin uudet turvapaikanhakijat saapuvat Kotkaan. Saija Makkosen mukaan heidät pystyttäisiin vastaanottamaan hybridiyksikön nykyiselläkin miehityksellä, vaikka rekrytointeja ei olisikaan ehditty viedä loppuun.

– Meillä on aina valmius ottaa vastaan uusia asiakkaita nopeallakin aikataululla ja etukäteen suunnittelematta. Valmiusvarastossa on vuode- ja liinavaatteita ja säänmukaisia vaatteita alkuun. Henkilökuntaa on aina paikalla.

Maahanmuuttovirasto ja Kaakkois-Suomen ely-keskus korvaavat Kotkan kaupungille asiakaspaikkojen lisäämisestä koituvat kustannukset kokonaisuudessaan.

Alaikäisille tarkoitettu hybridiyksikkö perustettiin Kotkan Korelaan viime vuonna, kun kaksi ryhmäkotia yhdistettiin. Samalla kaupunki päätti irtisanoa kymmenkunta maahanmuuttajapalveluiden työntekijää.

Suomen hallitus lupasi helmikuussa, että Suomi voi vastaanottaa enintään 175 turvapaikanhakijaa Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta. Etusijalle asetettiin ilman huoltajaa olevat alaikäiset ja yksinhuoltajat lapsineen.

Lue lisää:

Ensimmäiset 25 pakolaislasta Kreikasta Suomeen kesäkuussa – Suomeen toivotaan erityisesti tyttöjä

Kotkaan tulee lisää alaikäisiä turvapaikanhakijoita – kaupunki aikoo palkata 13 uutta työntekijää maahanmuuttopalveluihin