1. yle.fi
  2. Uutiset

Arabiemiraatit kurkottaa kesällä Marsiin – Toivo-luotaimesta povataan inspiraatiota Lähi-idän nuorisolle

Kunnianhimoisena tavoitteena on rakentaa Marsiin siirtokunta sadan vuoden sisällä.

Mars (planeetat)
Havainnekuva Hope-luotaimesta.
Amal-luotaimen on tarkoitus kiertää Marsia keräämässä havaintoja planeetan ilmastosta ja ilmakehästä.Mohammed Bin Rashid Space Center

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on lähettämässä reilun kuukauden kuluttua Lähi-idän ensimmäisen avaruusluotaimen Marsiin.

Arabiemiraateissa valmistetun luotaimen on tarkoitus lähteä matkaan syrjäiseltä japanilaiselta Tanegashiman saarelta heinäkuun puolivälissä, kertoo muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun). Lähes 500 miljoonan kilometrin matka punaisen planeetan kiertoradalle kestää seitsemän kuukautta.

Projektipäällikkö Omran Sharaf hehkutti Mars-lennon inspiroivia ulottuvuuksia viime lokakuussa paikallisen The National -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa. Hänen mukaansa osuvasti nimetyllä Amal- eli Toivo-luotaimella on mahdollisuus valaa nuorisoon uskoa Lähi-idän valoisaan tulevaisuuteen.

Kyseessä on historian ensimmäinen arabi- tai muslimienemmistöisen maan luotsaama lento Marsiin. Luotaimen on määrä saapua Marsiin ensi vuonna, jolloin Arabiemiraattien perustamisesta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

– Arabiemiraattien viesti on, että jos me pystymme saavuttamaan Marsin alle 50 vuodessa, muut arabimaat, joilla on kunniakas historia, voivat tehdä vielä suurempia asioita, Sharaf maalaili.

Projektin varrella on moneen kertaan muutenkin tähdennetty, että Mars-lennon toivotaan innostavan nuoria tieteen ja avaruustutkimuksen pariin.

Amal-luotaimen tehtävänä on kiertää Marsia keräämässä havaintoja planeetan ilmastosta ja ilmakehästä.

Planeettatutkimuksen professori Monica Grady Ison-Britannian Open Universitystä kommentoi BBC:lle, että Amalin lento on suuri askel avaruustutkimukselle, joka on aiemmin ollut lähinnä suurvaltojen etuoikeus.

– Tämä on suuri harppaus Mars-tutkimukselle, koska se osoittaa, että muutkin kuin NASA ja Euroopan avaruusjärjestö ESA voivat saavuttaa Marsin. Toivotaan ainakin, että Amal pääsee perille, Grady sanoo.

Vaikka tiedossa on vasta ensimmäinen miehittämätön luotainprojekti, Arabiemiraateilla on jo kunnianhimoisia suunnitelmia Marsin suhteen.

Maan pääministeri ja Dubain hallitsija Muhammad ibn Rašid al-Maktoum julisti muutama vuosi sitten, että vuonna 2117 Arabiemiraatit rakentaa siirtokunnan Marsiin (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Nasa esitteli uuden Mars-mönkijän – osaa valmistaa happea ja kuuntelee planeetan tuulia

Marsiin on matkaa, mutta sinne on myös menijöitä – Kiina tähtää punaiselle planeetalle ensi kertaa ensi vuonna

Scifi-elokuvista tuttu syvänukuttaminen voi kohta olla totta – Euroopan avaruusjärjestön mukaan näin pääsisimme kaukaisille planeetoille

Lue seuraavaksi