Suomen Pankki: Talous supistuu tänä vuonna 7 prosenttia, nopeaa toipumista tuskin nähdään

Elpymisen ennustetaan tapahtuvan vähitellen yksityisen kulutuksen johdolla. 

Suomen Pankin mukaan ennusteeseen liittyy poikkeuksellisen suurta epävarmuutta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomen talous tulee supistumaan rajusti koronapandemian seurauksena, ennustaa Suomen Pankki tänään julkaistussa talousennusteessaan vuosille 2020–2022.

Ennusteen mukaan Suomen talous supistuu vuonna 2020 noin 7 prosenttia. Vuosina 2021 ja 2022 talouden ennustetaan kasvavan noin 3 prosenttia.

Suomen Pankin mukaan ennusteeseen liittyy poikkeuksellisen suurta epävarmuutta.

Suomen Pankin mukaan työllisyysaste tulee pienenemään noin 2 prosenttiyksikköä vuosina 2020–2021, ja sen ennustetaan toipuvan vain osittain vuonna 2022.

Kilpailukyky taas vaarassa

Suomen Pankki on huolissaan siitä, että talouden supistuminen ja työllisyysasteen pudotus heikentävät Suomen kustannuskilpailukykyä. Palkankorotuksista, kun sovittiin ennen koronaviruspandemiaa.

– Nyt on vaarana, että menetämme muutaman prosenttiyksikön verran kilpailukykyä, mikä vastaavasti heikentäisi meidän vientiteollisuutemme työllistämisedellytyksiä ja sitä kautta rokottaisi työllisyyttä. Työllisyyden takia olisi tärkeää, että työmarkkinajärjestöt seuraisivat hyvin tarkasti tätä [kehitystä], ja voi olla, että niille tulee eteen uusi näytön paikka lähiaikoina, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoi Ylen haastattelussa.

Rehnin mukaan koronakriisin varjolla ei ole syytä tehdä julkisen menojen lisäyksiä, jotka syventävät kestävyysvajetta.

Panostusta kaivataan nyt investointeihin, jotka ennen kaikkea tukevat tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia ja työllisyysastetta.

Ulkomaankauppa ei tue Suomen talouskasvua seuraavina vuosina. Koronakriisin aiheuttama globaalien investointien hyytyminen ja Suomen heikkenevä kustannuskilpailukyky pitävät vientinäkymät vaimeina. Myös tulevaisuuden epävarmuus jarruttaa kulutuksen ja investointien kasvua vielä rajoitusten päättymisen jälkeen.

Julkisen velan suhde BKT:hen kasvaa

Verotulojen väheneminen, työttömyysmenojen ja avustusten kasvu sekä valtion toimet talouden sulkutoimien pehmentämiseksi heikentävät julkisen talouden rahoitusasemaa. Tästä johtuen velka tulee kasvamaan lyhyessä ajassa ennätyksellinen paljon, pankki arvioi.

Taloutta ovat koronan aikana heikentäneet kansainvälinen taloustilanne sekä kotimaan rajoitustoimet.

Julkisen talouden alijäämän suhde BKT:hen syvenee 8 prosenttiin ja julkisen velan suhde BKT:hen kasvaa reiluun 71 prosenttiin vuonna 2020. Vuonna 2022 velkasuhde lähenee jo 75:tä prosenttia ja kasvaa sen jälkeenkin, toteaa pankki ennusteessaan.

Koronakriisin akuutin vaiheen arvioidaan väistyvän vähitellen, ja talous alkaa vähitellen elpyä yksityisen kulutuksen kasvaessa.

Elvyttämisen tapahduttava yhtä aikaa

Pääjohtaja Olli Rehn vetoaa myös voimakkaasti rakenteilla olevan EU:n elpymispaketin puolesta. Neuvottelut komission ehdottaman, 750 miljardin euron elpymispaketin sisällöstä ja ehdoista ovat alkamassa.

Jäsenmailla on suuria näkemyseroja etenkin paketin rahanjakamiseen liittyvistä ehdoista.

– Siitä ei ainakaan kannata lähteä, että ei tehdä mitään yhteisiä eurooppalaisia päätöksiä. Se heikentäisi koko Euroopan talouden kykyä elpyä ja panisi liikaa taakkaa rahapolitiikan kontolle. Paras tulos ja silta yli vaikeimman ajan saadaan sitä kautta, että jäsenvaltiot ja Euroopan keskuspankki tekevät taloutta elvyttäviä päätöksiään samaan tahtiin, Olli Rehn sanoo.

9.6.2020 klo 15.50: Juttua täydennetty ja lisätty Olli Rehnin haastattelukommentit.