1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Espanjan kuninkaalliset

Espanjan ex-kuninkaan suo syvenee – Juan Carlosin hämäräbisneksiä tutkii nyt korkeimman oikeuden syyttäjä

Juan Carlos I:n epäillään vastaanottaneen saudeilta kymmenien miljoonien eurojen lahjussumman.

Juan Carlos I toimi Espanjan kuninkaana lähes 40 vuotta. Viime vuodet hän on ollut korruptoituneen elostelijan maineessa. Kuva: AOP

Espanjan korkeimman oikeuden syyttäjä ilmoitti maanantaina alkavansa tutkia maan entiseen kuninkaaseen Juan Carlos I:een kytkettyjä korruptioväitteitä.

Epäilyt talousvehkeilystä liittyvät Saudi-Arabian ja espanjalaisten urakointiyhtiöiden välisiin 6,7 miljardin euron kauppoihin, joiden seurauksena rakennettiin suurnopeusrautatie Medinan ja Mekan kaupunkien välille.

Kauppojen hämäräperäisyyttä on tutkittu jo vuodesta 2018 lähtien, kun kuninkaan entisen rakastajattaren Corinna zu Sayn-Wittgensteinin nauhoitetuista äänitallenteista kävi ilmi, että Juan Carlos olisi saanut Saudi-Arabialta sievoisen lahjussumman kauppojen edistämistä vastaan.

Sanomalehti El País (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Juan Carlos olisi vastaanottanut Saudi-Arabian kuningashuoneelta monen mutkan kautta useiden kymmenien miljoonien eurojen suuruisen voitelusumman. Osansa potista olisi saanut myös ex-rakastajatar.

Nykyinen kuningas Felipe VI on tehnyt pesäeroa skandaalinkäryiseen isäänsä. Juan Carlos ja Felipe kuvattuna touokuussa 2019. Kuva: Paco Campos / EPA

Useiden monarkiaa ravistelleiden kohujen seurauksena Juan Carlos luopui kruunustaan 39 hallintovuoden päätteeksi vuonna 2014. Nykyinen kuningas Felipe VI on tehnyt tietoista pesäeroa skandaalinkäryiseen isäänsä.

Kuninkaana Juan Carlos nautti syytesuojaa, mutta luovuttuaan kruunusta hänen sittemmin tekemiään epäiltyjä rikoksia on ollut mahdollista alkaa tutkia. Alemmilla oikeusasteilla ei tosin vieläkään ole ollut mahdollisuutta näin tehdä, minkä vuoksi korkein oikeus on nyt astunut kuvioihin.

El Paísin mukaan käänne on merkittävä, sillä valtakunnan korkein oikeus on lopulta nähnyt aiheelliseksi alkaa tutkia suoraan tätä nykyä 82-vuotiaan ex-monarkin osuutta Saudi-Arabian rautatiehankkeessa.

Korjaus: 9.6. klo 13.27 Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että Espanjan nykyinen kuningas olisi Felipe I. Maan nykyinen kuningas on sen sijaan Felipe VI.

Lue lisää:

Espanjan ex-kuningasta Juan Carlosia pidettiin aikoinaan demokratian pelastajana – nyt häneen ruumiillistuu korruptio ja eliitin moraalittomuus

Espanjassa muhii kuninkaallinen kriisi – kuningas luopui perinnöstään, isän epäillään saaneen miljoonia saudeilta