Lappeenranta siirtyy hanami-aikaan – kirsikkapuiden istutus alkoi uudessa kirsikkapuistossa

Lappeenrantaan rakentuvaan kirsikkapuistoon istutetaan 120 kirsikkapuuta. Niiden kaikkien toivotaan olevan nimenomaan rusokirsikkapuita, jotta vuosittain syntyvä kukinta on näyttävä.

Ensimmäiset rusokirsikkapuut on istutettu Lappeenrannan kirsikkapuistoon. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Pappilanpellon tiluksille, Lappeen Pappilan ja Valtakadun väliselle Pappilanpellon puistoalueelle rakennetaan parhaillaan kirsikkapuistoa.

Kirsikkapuisto sai alkunsa Ritva ja Veikko Viertiön Etelä-Saimaan yleisönosastokirjoituksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa ihasteltiin kirsikkapuun kukkia kevätauringossa, ja ehdotettiin Lappeenrantaan kirsikkapuistoa. Mukaan lähtivät Pirjo ja Rauno Federley, jotka ovat nyt lahjoittaneet kirsikkapuita Lappeenrannan kirsikkapuistoon.

– Kirsikka kukkii aikaisin toukokuussa ja silloin, kun kirsikat ovat kukassa, niin kohta tulee kesä. Ja sitten oli tietysti tämä koronavuosi: olkoon merkkinä sillekin, että ei pidä lannistua, hymyilee Rauno Federley.

Veikko Viertiö iloitsee siitä, että enää ei tarvitse lähteä Japaniin hanami-juhlaan eli katselemaan kukkia, vaan sen voi viettää Lappeenrannassa.

Kun kirsikkapuisto on valmis, puita on yhteensä 120. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Vain rusokirsikkapuita

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen kertoo, että kaupunki oli vuosien saatossa miettinyt sopivaa paikkaa kirsikkapuistolle. Sopivaksi paikaksi valikoitui nyt Lappeen Pappilan ja Valtakadun välinen Pappilanpellon puistoalue.

Kun hanke varmistui, Lappeenrannan kaupunki istutti alueelle malliksi heti muutaman rusokirsikkapuun. Tänään tiistaina istutetaan yhteensä 32 rusokirsikkapuuta. Ne kukkivat aina samaan aikaan, joten siinä vaiheessa kun kaikki puiston yhteensä 120 kirsikkapuuta on istutettu, kokonaisuudesta tulee näyttävä.

Kirsikkapuiden aiheuttama innostus on iskenyt ihmisiin nyt niin voimakkaasti, että rusokirsikkapuiden taimet ovat loppuneet Etelä-Karjalasta.

– Toivoisin silti, että rakennamme puiston nimenomaan rusokirsikkapuilla. Eli että maltamme nyt odottaa, että oikeanlaisia taimia saadaan lisää. Näin kokonaisuus on valmistuessaan yhtenäinen, Tolonen vetoaa ihmisiin.

Hän kiittelee kirsikkapuiston syntymistä erinomaiseksi esimerkiksi lappeenrantalaisten aktiivisuudesta ja siitä, mitä yhteistyöllä saadaan aikaan.

Lappeenrannan kirsikkapuistoon ovat lahjoittaneet taimia yritykset, yksityiset henkilöt ja yhdistykset.