Öljyn hinta noussut nopeasti kevään romahduksen jälkeen – Osa analyytikoista povaa syksylle jopa hintapiikkiä

Yhdysvalloissa käynnistellään jo koronan takia keskeytettyä öljyntuotantoa.

Öljypumppu Los Angelesin lähellä Yhdysvalloissa. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Toukokuun alusta lähtien öljyn maailmanmarkkinahinta on ollut nopeassa nousussa maalis-huhtikuussa tapahtuneen suuren pudotuksen jälkeen. Analyytikot yrittävät nyt ennustaa, jatkuuko nousu.

Koronaviruspandemia pysäytti kevään aikana suuren osan maailman teollisuudesta, liikenteestä ja kaupankäynnistä.

Samaan aikaan suurten tuottajamaiden Saudi-Arabian ja Venäjän neuvottelut öljyn ylituotannon rajoittamisesta epäonnistuivat ja maat alkoivat syytää markkinoille valtavasti öljyä.

Yhdysvaltain tärkeimmän öljylaadun WTI:n hinta putosi helmikuun lopun runsaasta 50 dollarista huhtikuun loppuun mennessä vain noin kymmeneen dollariin barrelilta. (Barreli merkitsee öljytynnyriä, jonka tilavuus on 159 litraa.)

Pohjanmeren Brent-laatu halpeni samaan aikaan 60 dollarin tasolta alle 14 dollariin.

Kevätkuukausien aikana öljymarkkinoilla vallitsi valtava ylituotanto. Kysyntä hupeni nopeammin kuin tuotantoa vähennettiin. Öljyntuottajilla oli suuria vaikeuksia löytää varastotilaa ylijäämäöljylle ja -öljytuotteille.

Toukokuun alusta lähtien hinnat ovat lähteneet nousuun, joka alkuun oli lähes yhtä nopea kuin edeltänyt romahdus.

Tällä hetkellä WTI-laadun barrelihinta on 37 dollarin tasolla ja Brent-laadun vajaat 40 dollaria.

Suomessa Nesteen öljynjalostamo käyttää venäläistä Urals-laatua, jonka hintakehitys on ollut samankaltainen.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Viime viikonloppuna öljyntuottajamaiden järjestö Opec pääsi muutaman muun pienemmän öljymaan kanssa sopuun tuotannon supistamisesta 9,7 miljoonalla barrelilla päivässä. Sopimus merkitsee, että maailman päivittäinen öljyntuotanto supistuu noin kymmenen prosenttia.

Öljyalan analyytikot pohtivat nyt, jatkuuko hintojen nousu.

Merkkejä noususta

Forbes-talouslehti toteaa, että öljyn kysyntä on lähtenyt odotettua nopeampaan kasvuun. Lehden haastattelema öljymarkkina-asiantuntija Bjørnar Tonhaugen uskoo, että jos maailma välttyy uudelta COVID-19-aallolta, energiamarkkina elpyy nopeasti.

Öljyn hinnan poikkeuksellinen halpuus johtuu tällä hetkellä suurista varastoista. HSBC-pankin analyysin mukaan öljynkulutus nousee tuotantoa suuremmaksi heinäkuussa, jolloin varastot alkavat supistua.

Yhdysvalloissa liuskeöljya tuottavat yhtiöt ovat alkaneet jo valmistautua siihen, että ne alkavat käynnistää suljettuna ollutta tuotantoaan uudelleen. Jos niin käy, olisi se takaisku Opec-maille, jotka yrittävät saada öljytulonsa nousuun. Uusi tuotantohan olisi omiaan pysäyttämään hinnannousun.

Forbes lehti pohtii, ettei liuskeöljyä oteta käyttöön suuria määriä, sillä kyse on vain keskeytetyn tuotannon jatkamisesta. Uusia tuotantopaikkoja ei nyt etsitä, sillä se on kallista.

Lehti povaa myös, että tuotantoyhtiöillä, samoin kuin öljyntuotantolaitteistoja huoltavilla yhtiöillä voi olla vaikeuksia saada takaisin töihin tuhansia lomauttamiaan työntekijöitä. Loppuun imettyjä porauspaikkoja jää myös käytöstä pois jatkuvasti.

Jos uutta tautiaaltoa ei tule, Forbes ennustaa, että Brent-laatu voi maksaa vuoden lopussa 70 dollaria tynnyriltä ja WTI-laatu 65 dollaria.

Suuri epävarmuus

HSBC-pankin oma analyysi (siirryt toiseen palveluun) ei pidä hinnannousua mitenkään varmana. Olennaisin este nousulle on tietysti koronavirus. Jos sitä ei saada kuriin ja rajoitustoimet jatkuvat, öljyn hinta pysyy alhaalla huolimatta tuotannonsupistuksesta.

Eilen maanantaina Saudi-Arabia ja sen Persianlahden liittolaiset ilmoittivat, etteivät ne jatka Opecin sopimuksen ulkopuolisia öljyntuotannon supistuksia enää heinäkuussa. Tämäkin tieto pudotti hintoja hieman.

Suuri kysymys ovat myös Opecin ulkopuoliset öljyntuottajat, joilla on tarve saada tuloja. Sisällissodan runtelema Libya ilmoitti maanantaina, että se käynnistää tuotannon maan suurimmalla öljykentällään, joka on ollut suljettuna puoli vuotta.

Lisää aiheesta: